cebdceadceb1 ceb7ceb8ceb9cebaceae cf84ceaccebeceb7 cf80cf81ceb1ceb3cebcceaccf84cf89cebd cf84cebfcf85 ceb9ceb2ceaccebd ceb2ceb9

«Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων» του Ιβάν Βιριπάγιεφ


Ιβάν Βιριπάγιεφ. Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος το 1974, επικηρυγμένος από το ρωσικό κράτος, με τα έργα του απαγορευμένα σε όλη τη ρωσική επικράτεια εδώ και χρόνια.

Στις 17 Μαΐου του 2023 συλλαμβάνεται στη Μόσχα για όσα γράφει στα κείμενά του – ή αλλιώς με την επίσημη κατηγορία της «διάδοσης ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Αλλάζει υπηκοότητα. Γίνεται Πολωνός και ζει, έως σήμερα, στην Πολωνία.

Το έργο του «Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων», γραμμένο το 2021 και βασισμένο σε ένα πραγματικό ανθρώπινο πείραμα που συνέβη το 2019, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στη χώρα του συγγραφέα, μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Από τις 28 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ραφίκα Σαουίς.

«Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων» του Ιβάν Βιριπάγιεφ


Το έργο

 

Το 2019 διεξήχθη από τη Διεθνή Ερευνητική Οργάνωση “Global Construction” για λογαριασμό του Κέντρου Διεθνών Βιολογικών Ερευνών μια έρευνα με το τίτλο«Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων». Στην Έρευνα συμμετείχαν 150 άτομα διαφορετικής ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και ιθαγένειας. Επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι, ιολόγοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Οι απαντήσεις που δίνουν είναι όλες σωστές. Πολιτικά ορθές. Καθώς πρέπει. Και ασφαλώς δεν συμβαδίζουν σε τίποτα με την πραγματικότητα που κρύβεται επιμελώς πίσω από το κοινωνικό τους προσωπείο.

Ένα έργο για τη μοναξιά, τη βαρβαρότητα, την κοινωνική υποκρισία και την έλλειψη τρυφερότητας που χαρακτηρίζει τις αληθινές, τις ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων, πίσω από τη δημόσια εικόνα τους.

Ένα έργο για την «παράλληλη πραγματικότητα» πίσω από τα ποσταρίσματά μας.

Ένα έργο για τη μόνη πραγματικότητα.

 

Λίγα λόγια για τον Ιβάν Βιριπάγιεφ

 

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Russian New Drama. Τα έργα του έχουν ήδη ανέβει σε περισσότερα από 250 θέατρα σε όλο τον κόσμο και θεωρείται κατά πολλούς ένας από τους 10 σημαντικότερους σύχρονους εν ζωή συγγραφείς. Ως σκηνοθέτης έγινε γνωστός κυρίως μετά την ταινία του Euphoria η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έλαβε το «βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για νέους δημιουργούς» και τον «Μικρό Χρυσό Λέοντα» ως καλύτερη ταινία στην κατηγορία. Τα έργα του θεωρούνται απαγορευμένα σε όλη τη ρωσική επικράτεια εδώ και χρόνια. Ενώ στις 17 Μαΐου του 2023 συλλαμβάνεται στη Μόσχα με την επίσημη κατηγορία της «διάδοσης ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Αλλάζει υπηκοότητα. Γίνεται Πολωνός και ζει πλέον στην Πολωνία.

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία : Ραφίκα Σαουίς
Μετάφραση Eugenia Kritsevskagia
Σκηνογραφία : Μιχάλης Αργυρού
Επιμέλεια κίνησης: Κάντυ Καρρα, Χαρά Κότσαλη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιούλη Γεωργοπούλου, Γιώργης Παρταλίδης,  Ραφίκα Σαουίς

«Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων» του Ιβάν Βιριπάγιεφ


Πληροφορίες

 

Διάρκεια παράστασης: 90΄

Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου 2023

Παραστάσεις: 28 Νοεμβρίου 2023 – 16 Ιανουαρίου 2024

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

Τιμές Εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό) και 15 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση: more.com

Θέατρο Γκλόρια Μικρό,  Ιπποκράτους 7, Αθήνα | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps

The post «Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων» του Ιβάν Βιριπάγιεφ στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *