cebccf85ceb8cebfcebbcebfceb3ceafceb1 ceb1cebdceaccf80cebfceb4ceb1 ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 cf84cebfcf85 ceb3ceb9cf8ecf81

«Άλογα» Γιώργος Γεωργιάδης


Η Sianti Gallery μετά από 17 χρόνια παρουσιάζει τον γλύπτη, Γιώργο Γεωργιάδη. Ο αεικίνητος καλλιτέχνης εγκαινίασε έργα της τελευταίας δεκαετίας υπό τον τίτλο «Μυθολογία Ανάποδα».

Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση,  από τον επιμελητή  και ιστορικό τέχνης  Μάνο Στεφανίδη παρουσία του καλλιτέχνη.

Ο Μάνος Στεφανίδης, εντυπωσιασμένος από την πλαστική ενέργεια και κυρίως από το εκρηκτικό χιούμορ του καλλιτέχνη, υπογραμμίζει για την τελευταία ενότητα των έργων του Γεωργιάδη :

«…Ο Γεωργιάδης, σήμερα, επιλέγοντας πάλι εξπρεσιονιστικές παραμορφώσεις και εκρηκτικές στην σωματικότητα τους φιγούρες παρουσιάζει με αιρετικό τρόπο κλασικές περιπτώσεις του αρχαιοελληνικού μύθου. Προσαρμόζοντάς τις θα έλεγα με ευρηματικότητα στις ανάγκες της εποχής. Σαν σε ανεστραμμένο κάτοπτρο,σαν έναν Αντί – Μύθο. Έτσι, η μικρή Ευρώπη ερωτοτροπεί, εκείνη πρώτη και προκλητικά, με τον ταύρο Δία έχοντάς τον καταστήσει υποχείριο της όπως και η Ομφάλη τον αδύναμο, υποταγμένο Ηρακλή. Ή, η πληθωρική, μαύρη Αφροδίτη με το τζόκεϊ καπέλο, τα πασουμάκια και τον μιγάδα Έρωτα στο πλάι της.

Έτσι, θέματα που τα έχουμε δει κατά κόρον στην τέχνη της Αναγέννησης ή του μπαρόκ και που στοιχειώνουν στη μνήμη του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, τώρα παρουσιάζονται σε τέλεια αναστροφή. Σε μιαν άκρως αιρετική – απομυθοποιητική προσέγγιση. Και μιαν ανάλογα ερεθιστική φόρμα. Γιατί ο Γεωργιάδης είναι ο γλύπτης των αντιθέσεων και των συγκρούσεων. Της διαλεκτικής αντιπαράθεσης του κλασικού με το αντικλασικό. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το έργο τέχνης να μην είναι απλά μία διακοσμητική διαδικασία αλλά η δυνατότητα ερμηνείας εκείνων των πραγμάτων που δύσκολα καλύπτει ο λόγος. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή που η τέχνη ρέπει ανάμεσα στην καθωσπρέπει σύμβαση και τον εύκολο εντυπωσιασμό».

Τα γλυπτά, λοιπόν, του Γεωργιάδη ζουν την δική τους ζωή στον δικό τους χρόνο , που όμως αυτός χαρακτηρίζεται από συμβολικούς υπαινιγμούς. Ενδεχομένως και ωμούς. Άλλωστε,ο ίδιος ο καλλιτέχνης δουλεύει στα όρια του μύθου και της ιστορίας, όπως υποστηρίζει : «…το ένα εισχωρεί μέσα στο άλλο σαν το πλέξιμο των δαχτύλων. Φυσικά, οι μύθοι έχουν παραλλαγές και ερμηνείες. Έτσι, η πρωταρχική επιδίωξη στα έργα μου ήταν μόνο μία φανταστική προσέγγιση του μύθου χωρίς πάντα λογική εξιστόρηση. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να οργανώσω μέσα στον χώρο μια διαφορετική νοηματικά αλλά αρμονική συνθετικά πραγματικότητα αποτελούμενη από σχήματα, όγκους, άξονες και χρώματα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν εν συνδυασμώ με την αφήγηση, τα ερεθίσματα και τις αλληγορίες, αυτή την μορφή της τέχνης».

 

Γιώργος Γεωργιάδης

 

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών γλυπτική με τον Γιάννη Παππά (1954-1959) και με υποτροφία του Ιδρύματος Ευγενίδη συνέχισε στη Φλωρεντία, όπου ο Μπρούνο Μπεάρτζι του δίδαξε την τεχνική του μετάλλου. Το 1975 πήρε επιχορήγηση από το Ίδρυμα Ford. Την περίοδο 1960-1980 δίδαξε σχέδιο στις σχολές Δοξιάδη και Πετρά. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε Πανελλήνιες. Η συμμετοχή του σε ομαδικές διοργανώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Μπιενάλε Νέων στο Παρίσι το 1960, της Αλεξάνδρειας το 1976, όπου κέρδισε το Β΄ βραβείο, και της Βενετίας το 1984, τη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Γλυπτικής (Exposition Internationale de Sculpture Contemporaine) στο Παρίσι, καθώς και την έκθεση “Οι Τέχνες στην Ευρώπη” (Les Arts en Europe) το 1976 στις Βρυξέλλες, όπου τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο.

 

Πληροφορίες

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2023

Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Τετάρτη 10:00 – 15:00 | Σάββατο 11:00 – 16:00

Ξενάγηση  : Σάββατο 1 Απριλίου 2023 –  Ώρα : 13.00 – 14.00

Sianti Gallery,  Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα | Οδηγίες Πρόσβασης μέσω Google map | (περιοχή Χίλτον, πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)  Στάση μετρό : Ευαγγελισμός |  Τηλ: 2107245432, 2103648335 |    info@siantigallery.com

The post «Μυθολογία Ανάποδα» – Έκθεση του Γιώργου Γεωργιάδη στη Sianti Gallery first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *