ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
Πριν 78 χρόνια, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν δύο πυρηνικές βόμβες εναντίων των πόλεων και των κατοίκων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Είναι ακριβώς αυτή η μαύρη σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, που μας έκανε γνώστες των παραπάνω μακάβριων αποτελεσμάτων της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Αυτές οι ημερομηνίες είναι μια υπενθύμιση, ότι όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ήσυχες πουθενά στον πλανήτη. Γιατί γνωρίζουμε, όχι μόνο την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και όλες τις επιπτώσεις των χιλιάδων πυρηνικών δοκιμών που ακολούθησαν, σε γη, αέρα και θάλασσα.
Οι τοπικές κοινότητες σε όλες τις περιοχές που έγιναν πυρηνικές δοκιμές, εξακολουθούν να μετράνε θύματα και γενετικές αλλοιώσεις και αυτό θα συνεχίσει για πολλές γενιές ακόμα. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χρήση, τις δοκιμές, την εξόρυξη Ουρανίου και τη διατήρηση των οπλοστασίων, είναι τεράστιες και χωρίς αναγνώρισή τους από τις πυρηνικές δυνάμεις. Θα ήταν αφελές δε, να περιμένουμε οι 9 χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, να αποφασίσουν να τα καταργήσουν με δική τους πρωτοβουλία. O συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ακόμη πιο κοντά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.
Υπάρχουν όμως και τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αντικρούουν μια τέτοια, έστω και μικρή απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, με πρώτες και καλύτερες τις χώρες, και τις εταιρείες, που χρηματοδοτούν και παράγουν, προωθούν και αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα για απειλή αλλά και ενδεχομένως για χρήση.
Υπάρχει όμως ελπίδα. Και έχει όνομα: Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW). Είναι το πιο πρόσφατο και μέγιστο διεθνές νομικό εργαλείο που έχουμε όλες και όλοι μας, ώστε να φτάσουμε στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Η επίδραση της είναι ήδη τεράστια: από το 2020, όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώνουν δημόσια ότι σταματούν την χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα. Επίσης, 68 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη, και 92 την έχουν υπογράψει.
Υπάρχει ελπίδα. Ένα νέο αντιπυρηνικό κίνημα αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια, και η Διεθνής Συμμαχία για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων (ICAN – Νόμπελ Ειρήνης 2017), δείχνει τον δρόμο, με πάνω από 500 εταίρους σε 100 χώρες. Με πάνω από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο, να έχουν εκδώσει ψηφίσματα καλώντας τις χώρες τους να υπογράψουν και να επικυρώσουν την ΣΑΠΟ. 66 από αυτές, και η ΚΕΔΕ, είναι στην Ελλάδα, μέσω της εκστρατείας #σώσετηνπόλη.
Υπάρχει ελπίδα. Γιατί υπάρχει γνώση, υπάρχει πρόθεση και δράση. Γιατί μπορούμε όλες και όλοι να διεκδικήσουμε ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά όπλα. Γιατί η προσωπική ευθύνη, μέσω της συλλογικής δράσης, μπορεί να φέρει αλλαγές που σώζουν, κυριολεκτικά, το μέλλον κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας.
Οι τρεις οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, καλούμε κάθε οργάνωση, συλλογικότητα και προσωπικά την/τον καθεμία/καθένα μας, να αυξήσουμε την ορατότητα της αναγκαιότητας της υπογραφής και της επικύρωσης της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων από την Ελληνική Κυβέρνηση. Σας καλούμε να γίνετε σύμμαχοι στην διεκδίκηση ενός μέλλοντος χώρος πυρηνικά όπλα η την απειλή τους.
Ποτέ ξανά Χιροσίμα Ποτέ ξανά Ναγκασάκι. Μόνο με κοινούς αγώνες θα το πετύχουμε. Το παράλογο είναι ο όλεθρος, το λογικό είναι ο αφοπλισμός και η Ειρήνη.
Νίκος Στεργίου, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ελλάδα
Μαρία Αρβανιτη Σωτηροπούλου, IPPNW Greece
Κώστας Φωτεινάκης, Naturefriends Greece
Το άρθρο Μετά τη Χιροσίμα & το Ναγκασάκι – 78 χρόνια χρήσης και απειλών των πυρηνικών όπλων εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.