cebcceb5ceb6ceb5ceb4ceaccebaceb9ceb1 cf84cebfcf85 ceb5cebdceb4ceadcf87ceb5cf84ceb1ceb9

Και βάζω αυτόν τον τίτλο διότι σήμερα βρισκόμαστε στη μέση του μηνός Ενδέχεται, συγκεκριμένα στις 14 Ενδέχεται.

Ποιος είναι ο μήνας Ενδέχεται; Δείτε εδώ τη σελίδα της Κοσμοτέ, αν και βέβαια αυτό το μήνυμα είναι παλιότερο, είναι από τις 7 του Ενδέχεται, από το περασμένο Σάββατο.

Εντάξει, ο Μάιος είναι, που είναι May στα αγγλικά, και έχουν γίνει πολλά λογοπαίγνια, ιδίως τότε που ήταν πρωθυπουργός στην Αγγλία η Τερέζα Ενδέχ… η Teresa May.

Αλλά και παλι, είναι περίεργο αν η Κοσμοτέ μεταφράζει από τα αγγλικά στα ελληνικά τα μηνύματά της, όπως επίσης και ότι μια τόσο μεγάλη εταίρεία χρησιμοποιεί αυτόματη μετάφραση και μάλιστα τόσο κακής ποιότητας -διότι και η «περιορισμένη κλήρωση» δεν στέκει και τόσο καλά.

* Συνηθισμένο λάθος είναι να βάζουν κάποιοι απόστροφο στο «εξ» (που δεν χρειάζεται, αφού δεν χάνεται κάποιο γράμμα). Πιο εξεζητημένο είναι αυτό που κάνουν άλλοι, να βάζουν απόστροφο στο «εν» -απόστροφο του μανάβη, που λένε οι Άγγλοι.

Τις προάλλες, το in.gr έβαλε τίτλο:

Προκλητικός και πάλι ο Ακάρ εν’ όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν

αλλά το διόρθωσαν (πάλι καλά) κι έτσι το λαθάκι έμεινε μονάχα σε ιστότοπους που είχαν αναδημοσιεύσει την αδιόρθωτη εκδοχή.

* Αναρχία στη Ναυτεμπορική. Φίλος μου στέλνει λινκ προς άρθρο, στο οποίο έχει επισημάνει την εξής παράγραφο:

«Από το ακροφύσιο της μηχανής του πυραύλου, το αποκαλούμενο «λοφίο εξάτμισης» διαρρέονται αέρια τα οποία εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από το εσωτερικό του μηχανισμού σε αυτή που εκτίθονται όταν βγαίνουν στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη φωταύγεια στην αυγή της ημέρας παίρνουν ένα επιμήκες σχήμα που λάμπει στον ακόμη σκοτεινό ουρανό.»

Και παρακάτω, την εξής απροσεξία:

«Η εκτόξευση παρήγαγε το φαινόμενο της διαστημικής μέδουσας και το καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ…»

Αφού το διαρρέω έχει γίνει μεταβατικό, ήταν θέμα χρόνου ν’ ακουστεί και το «διαρρέονται» (και έχει βέβαια ξανακουστεί, το έχω αποδελτιώσει στον Ευαγγελάτο πριν ακόμα ανοίξω το ιστολόγιο).

Το «επιμήκες» θα το πούμε εξομάλυνση (ή μήπως λέτε «αύθαδες»;) όπως εξομάλυνση είναι και το «εκτίθονται» αν και καλύτερο θα ήταν «εκθέτονται».

stodromo* Άχρηστα εισαγωγικά, συνέχεια αριθ. 17564.

Παβλοφικά κάποιοι, μόλις δουν έστω και υπόνοια μεταφορικής σημασίας βγάζουν το κουτάκι με τα εισαγωγικά. Βέβαια, αν είναι έτσι, ίσως έπρεπε να γράψουν «στο δρόμο». Αλλά είναι εντελώς περιττά τα εισαγωγικά.

* Ωστόσο, το επόμενο κρούσμα (έχουμε πολλά σήμερα) ήταν ακόμα πιο εξωφρενικό, αλλά χαίρομαι που διορθώθηκε.

Η Αυγή είχε βάλει τίτλο: Πολωνία: «Έριξαν» κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρεσβευτή στη Βαρσοβία, όπου δεν υπάρχει ούτε ίχνος σκιάς υπόνοιας ψήγματος μεταφοράς. Όμως ευτυχώς το διόρθωσαν. (Έχω κρατήσει σκρίνσοτ, αν προκληθώ θα το παρουσιάσω).

* Ακλισιά σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, για συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρέσβη του Μαρόκου. Ακλισιά αλλά και πλουραλισμός.

Όπως βλέπουμε, στον τίτλο έχει «Βασιλείου του Μαρόκο». Στην πρώτη παράγραφο, έχουμε τον Πρέσβη «του Βασιλείου του Μαρόκο» αλλά στον επίτιμο πρόξενο «του Μαρόκου»! Στη δεύτερη και στην τρίτη παράγραφο, το Μαρόκο κλίνεται κανονικά.

katanaim* Πρωτότυπο ορθογραφικό λαθάκι σε δημοσίευση αθλητικού ιστοτόπου για κάποια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κάποιος πολίτης ζητάει

«Να καταναίμονται δίκαια οι πρόσφυγες σε όλες τις χώρες της ΕΕ»

Λέτε να είναι έλξη από το αίμα;

* Πολύ γέλασα με μια περίεργη ακλισιά ή στραβοκλισιά στον τίτλο είδησης από την Κρήτη:

Ηράκλειο: Ο φονικός μικροφύκους του Μαλιακού Κόλπου σκότωσε τα ψάρια στον Αποσελέμη

Ποιος είναι ρε παιδιά ο φονικός μικροφύκους; Δεν ακούγεται σαν μονομάχος σε περιπέτεια του Αστερίξ;

Αν διαβάσουμε το άρθρο, μαθαίνουμε ότι:

Στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella οφείλεται η θανάτωση των ψαριών που βρέθηκαν νεκρά την περασμένη Κυριακή (8/5) στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη της Χερσονήσου, προκαλώντας «συναγερμό» σε κατοίκους, δήμο, περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς.

Και μετά:

Αυτό που μένει να εξακριβωθεί πλέον είναι το πού οφείλεται η αύξηση της παρουσίας του φονικού μικροφύκους

Να δείτε που τελικά δεν είναι ο μικροφύκους αλλά το μικροφύκος! 🙂

* Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει κανείς περισσότερες απαιτήσεις.

xwrisni 1Φίλος εκπαιδευτικος μού στέλνει την εξής οθονιά από σελίδα του ΙΕΠ.

Όπως βλέπετε, ο υπεύθυνος του ΙΕΠ κήρυξε διωγμό στα τελικά ν: τη περίοδο, το τύπο, τη τάξη, τη κλήρωση!

Τι να πω, εγώ αυτά τα βρίσκω εντελώς μα εντελώς αφύσικα.

* Λάθη κάνουν όλοι, και οι πιο έγκυροι. Στη Γκάρντιαν διαβάζουμε αφιέρωμα στο Λίβερπουλ, και ανάμεσα στα άλλα:

Greek poet Peter Cavafy, who lived here, wrote about the joy of entering a new harbour for the first time.

Πράγματι έζησε στο Λίβερπουλ η οικογένεια Καβάφη, όταν ο ποιητής ήταν παιδί, και πράγματι έγραψε για τη χαρά να «μπαίνεις σε λιμένας πρωτοϊδωμένους» (στην Ιθάκη) αλλά βέβαια δεν λεγόταν Peter, Πέτρος! Όταν τον γράφουμε «Κ.Π.Καβάφη», το Π. είναι Πέτρος, αλλά είναι πατρώνυμο.

* Φίλος μου στέλνει μια σειρά απο τρεις οθονιές (σκρίνσοτ που θα έλεγε ο κ. Μπαμπινιώτης) από μια εκπομπή του Μέγκα με αποκλειστική συνέντευξη της Ορθούλας Παπαδάκου -θα πρόκειται ασφαλώς για τη δημοσιογραφική επιτυχία της χρονιάς.

Στο πρώτο σουπεράκι έχουμε προσπάθεια για οικονομική διατύπωση, αλλά και πάλι «το πρόβλημα υγείας που βγήκε νικήτρια» δεν είναι και ό,τι καλύτερο. («που ξεπέρασε», γιατί όχι; )

ortho1

Στο δεύτερο στιγμιότυπο μαθαίνουμε ότι η κ. Παπαδάκου «είναι ευθύς». Δεν έχω ακούσει τη βαρυσήμαντη συνέντευξη κι έτσι δεν ξέρω μήπως είπε κάτι σαν «είμαι ευθύς χαρακτήρας», που θα ήταν ολόσωστο.

ortho2

Στο δε τρίτο, το «έχω να κάνω αγωγή από το 2017», αν έτσι ειπώθηκε, μπερδεύει λίγο -αγωγή κάνουν οι δικηγόροι ή οι πολίτες μέσω δικηγόρων.

ortho3

* Δεν υπάρχει λάθος, αλλά διασκέδασα πολύ με ένα απόσπασμα από το άρθρο ενός φιλοκυβερνητικού δημοσιογράφου, που προσπαθεί να αποδομήσει την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα η οποία κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου:

Ηταν το κρεσέντο ενός κωμικού τεχνάσματος διακοσμημένου με τα φύκια σαν κορδέλες μιας φενάκης.

Κρεσέντο, πράγματι!

* Κι ένα μουστακάκι. Σε ρεπορτάζ για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βόρεια Μακεδονία, όταν η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί τη χώρα στη φετινή Γιουροβίζιον πέταξε τη σημαία κάτω, διαβάζουμε ότι:

Θα εξεταστούν επίσης όλες οι πιθανές νομικοί οδοί για την αυστηρότερη των ποινών για αυτό το σκανδαλο στους υπεύθυνους της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό»

Δεν είναι παχύ μουστάκι, δεν λέει «όλοι οι πιθανοί νομικοί οδοί», είναι μουστακάκι.

* Έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απάντηση μιας παίκτριας στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Εκατομμυριούχος» -που εξακολουθεί να ονομάζεται έτσι παρόλο που το ανώτατο βραβείο δεν είναι πια εκατομμύριο, αλλά μόλις εκατό χιλιάδες, όπως μου λένε.

Στην ερώτηση «Τι είναι ο ινστρούχτορας;» η παίκτρια, η οποία είχε ήδη χρησιμοποιήσει τις βοήθειες που είχε στη διάθεσή της, προτίμησε να σταματήσει, μη δίνοντας απάντηση, και να κατοχυρώσει τα κέρδη της.

Όταν όμως ο παρουσιαστής, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, τη ρώτησε τι θα απαντούσε αν συνέχιζε, εκείνη απέκλεισε τα Α και Γ και τελικά έδωσε το Β, Θηλαστικό της Βόρειας Αμερικής.

Διαβάζω ότι ο Αρναούτογλου τη ρώτησε στη συνέχεια τη «πώς μπορεί να μοιάζει αυτό το ζώο και αν θα μπορούσε να έχει προβοσκίδα».

Αυτό δείχνει ότι ο Αρναούτογλου δεν άκουγε Σαββόπουλο τον καιρό που δεν ήταν υποχρεωτικό ακρόαμα, όπως είναι τώρα. Διότι αν άκουγε Σαββόπουλο, θα ήξερε ότι ο ινστρούχτορας έχει και προβοσκίδα αλλά και λευκό φτερό.

* Και κλείνω με μια τουριστική είδηση από τας Σέρρας. Το ρεπορτάζ ακούγεται πολύ δελεαστικό και πάντοτε ήθελα να πάω στο σπήλαιο της Αλιστράτης, τώρα όμως έχω έναν ακόμα λόγο, διότι διαβάζω:

Μετά τη βόλτα με το τρενάκι, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Σπήλαιο Αλιστράτης, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να ξεναγηθούν από το ρομπότ Περσεφόνη, που μπορεί να μιλά σε 33 γλώσσες και σε αρχαία Ελληνικά.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μιλήσουμε αρχαία ελληνικά με την Περσεφόνη. Όποιος πάει και της πιάσει κουβέντα, ας μας πει.

* Αυτές τις μέρες θα ταξιδεύω, οπότε η παρουσία μου στο ιστολόγιο θα είναι κάπως συμβολική. Άρθρα όμως θα ανεβαίνουν, μην ανησυχείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *