cebcceb1cebdcf8ccebbceb7cf82 cebcceb1cf85cf81cebfcebbceadcf89cebd ceb5cf86cf84ceaccebcceb9cf83ceb9 cf86cebfcf81ceadcf82 cebaceb9

mavroleon eftamisi fores ki enan kairo stin kaso cover


Εφτάμισι φορές κι έναν καιρό στην Κάσο… εφτά (και μισό…) παραδοσιακά παραμύθια της ιστορικής Κάσου σε διασκευή και σύγχρονη απόδοση

Μερικά από τα παραμύθια αυτού του βιβλίου μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά, ή σπάνια, αφού δύσκολα, έστω και σε παραλλαγές, τα συναντάμε σε άλλους τόπους. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα βιβλία με κασιώτικα παραμύθια είναι από καιρό εξαντλημένα.

Ο συγγραφέας αυτής της πρωτότυπης συλλογής έχει την τύχη να κουβαλά, στις ζωντανές ακόμα παιδικές του αναμνήσεις, τα δικά του ακούσματα παραμυθιών, κυρίως από τη μητέρα και τη γιαγιά του. Η προσπάθεια εδώ (που αν πέτυχε ή απέτυχε θα το κρίνει ο αναγνώστης) είναι να συνδυαστούν αυτά τα ακούσματα με τα παραμύθια που διάβασε στα (εξαντλημένα από καιρό) βιβλία. Το στοίχημα είναι να έγιναν οι ιστορίες πιο συμπαγείς ως αφηγήματα και, ενδεχομένως, πιο ενδιαφέρουσες, πιο «ζωντανές», πιο «σημερινές», χωρίς να «ξεφεύγουν» από τον αρχικό πυρήνα των παραδοσιακών παραμυθιών της μακρινής (και, για πολλούς, άγνωστης) Κάσου. Αν περιδιαβαίνοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου νιώσετε ένα πρωτόγνωρο άρωμα, αν, διαβάζοντας, ακούσετε τους ψίθυρους των γιαγιάδων να τα αφηγούνται, αν «δείτε» τους ήρωες των ιστοριών να περνούν έστω σαν σκιές από μπροστά σας, τότε το εγχείρημα του «παντρέματος» των διασκευών με την παράδοση πέτυχε. Άλλωστε, τι σημαίνει τελικά παράδοση; Στο ερώτημα αυτό απαντά, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ο Γιώργος Σεφέρης: «…παράδοση δεν σημαίνει συνήθεια. Αντίθετα, μας ενδιαφέρει για την ικανότητα που έχει να σπάει τη συνήθεια: έτσι αποδείχνει τη ζωντάνια της».
Τον λόγο έχουν τώρα τα εφτά (ή μάλλον εφτάμισι…) κασιώτικα παραμύθια!

Για νέες και νέους από 8 έως 118 ετών*
*στα 7 «παγώνεις», στα 119 «καίγεσαι!…»

Ο συγγραφέας, ιστορητής, αφηγητής, παραμυθάς και φαρμακοποιός Μανόλης Μαυρολέων γεννήθηκε στη Ρόδο το 1958 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάσο της Δωδεκανήσου. Εκεί άκουσε και τα πρώτα παραμύθια, τα βράδια στις αποσπερίδες…

Σπούδασε φαρμακευτική στα πανεπιστήμια της Γένοβας και της Αθήνας. Παρακολούθησε σεμιναριακούς κύκλους σπουδών πάνω στη μελέτη της προσέγγισης ιστορικών πηγών με καθηγητή τον Βασίλη Κρεμμυδά στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και πάνω στις σχέσεις του γραπτού με τον προφορικό λόγο μέσα από τη λαϊκή αφήγηση και το παραμύθι, με δάσκαλο τον πρώτο σύγχρονο αφηγητή («επαγγελματία παραμυθά») Στέλιο Πελασγό στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν. Γράφει από την πρώιμη παιδική ηλικία…

Διατηρεί φαρμακείο, ενώ καταπιάνεται κατά καιρούς με θέματα πολιτισμού. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Κασιακών Μελετών και εισηγητής των Διεθνών Συναντήσεων Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι στην Κάσο, καθώς και των Διεθνών Συναντήσεων Ασκαύλων και Ποιμενικών Πνευστών στην Κάρπαθο. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Από το 2002 ασκεί, όποτε το επιτρέπει η δουλειά του, το λειτούργημα του αφηγητή-παραμυθά σε σχολεία, δήμους, πλατείες χωριών, εκθέσεις βιβλίων και σε άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου τον καλέσουν.

Ο Γιάννης Γιγουρτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ από το 2007 έως το 2012 στο Δ΄ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητές τους Π. Χαραλάμπους και Μ. Μανουσάκη. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την αγιογραφία δίπλα στον πατέρα του, αγιογράφο Μύρωνα Γιγουρτάκη.

Επίσης έχει δουλέψει στην εκπαίδευση, είναι συντονιστής του εργαστηρίου ζωγραφικής της ΠΕΨΑΕΕ για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και ήταν ένας από τους εκατόν είκοσι πέντε εικαστικούς απ’ όλο τον κόσμο που δούλεψαν στην κινηματογραφική ταινία Loving Vincent.

Έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από δεκαπέντε ομαδικές εκθέσεις και έχει βραβευτεί δύο φορές. Το εικαστικό του έργο χαρακτηρίζεται από τη συγκατοίκηση του φαντασιακού με την πραγματικότητα και γενικότερα από δίπολα που πότε συγκρούονται και πότε συμπληρώνονται σε ένα αρμονικό σύμπαν.

Ο Γιάννης Γιγουρτάκης πιστεύει βαθύτατα στη θεραπευτική χρήση των τεχνών, ειδικά τώρα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Αυτή είναι η πρώτη του εικονογράφηση, που με μεγάλη χαρά και τιμή πραγματοποίησε, και θέλει να την αφιερώσει στα πιο δυνατά «φάρμακα» της ζωής του, στην επίσης καλλιτέχνιδα Άννα Παπαδοπούλου και στα δύο παιδιά που έχουν μαζί, τη Βασιλίνα και τον Ιάσονα.

«Εφτάμισι φορές κι έναν καιρό στην Κάσο» |  Συγγραφέας: Μανόλης Μαυρολέων | Εικονογράφηση: Γιάννης Γιγουρτάκης | Σελίδες: 176 | Διαστάσεις 17 x 24 | Ημερομηνία έκδοσης: 21 Ιουνίου 2022 | Ηλικίες: από 8 έως 118 ετών | Εκδόσεις Κέδρος | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

The post Μανόλης Μαυρολέων «Εφτάμισι φορές κι έναν καιρό στην Κάσο» first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *