cebcceb1cebdceb9cf86ceadcf83cf84cebf ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 cf86cf8dcf83ceb7 cf87cf89cf81ceafcf82 ceb1cf80cebfcebacebbceb5ceb9cf83cebc

1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Summary: civil society manifesto on nature-inclusive people-centred renewables

50 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν: η επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να περιλαμβάνει τη φύση και τη συμμετοχη των τοπικών κοινοτήτων

Σήμερα, (Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023) το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επίσημα την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED). Αυτό δίνει εντολή στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 50 οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών ενώνουν τις φωνές τους σε ένα Μανιφέστο για να προτείνουν έναν ολοκληρωμένο τρόπο για να επιτευχθεί αυτή η επιτάχυνση σε αρμονία με τα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: η έξυπνη εφαρμογή του αναθεωρημένου RED μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενισχύοντας την κοινωνική καινοτομία. Αντίθετα, η κακή ή ασυνεπής εφαρμογή κινδυνεύει να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποδυναμώνοντας τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τη δράση για το κλίμα.

Οι κυβερνήσεις έχουν προθεσμία έως τον Ιούλιο του 2024 για να εφαρμόσουν τους περισσότερους από αυτούς τους νέους κανόνες της ΕΕ και να δημιουργήσουν την υποδομή και το δυναμικό παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη. Το να γίνει αυτό σωστό είναι κρίσιμο.

Σε ένα κοινό μανιφέστο, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη ενώνονται πίσω από 5 αιτήματα:

1- Επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση υγιή περιβαλλοντικά κριτήρια.
2- Αυξημένη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της έγκρισης έργων.
3- Επαρκής χωρητικότητα προσωπικού και κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για την τήρηση νέων επιταχυνόμενων χρονοδιαγραμμάτων αδειοδότησης.
4- Υποστήριξη για τις ενεργειακές κοινότητες, κινητήρια δύναμη της δικαιοσύνης και της ισότητας στην ενεργειακή μετάβαση.
5- Στρατηγικές πολιτικές και επενδύσεις για τη διασφάλιση μιας ενεργειακής μετάβασης με αποδοτική χρήση πόρων.

Ο Cosimo Tansini, υπεύθυνος πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος/ EEB δήλωσε:

«Πολύ συχνά, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει εις βάρος άλλων περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων ή κοινωνικών δικαιωμάτων. Μακριά από αυτό. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να άρουν τα πραγματικά εμπόδια στη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: περίπλοκη γραφειοκρατία, κακός σχεδιασμός, προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο, αποκλεισμός του κοινού και των τοπικών κοινοτήτων, για να αναφέρουμε μερικά. Δηλαδή, εάν ακολουθήσει η σωστή εφαρμογή από τις χώρες της ΕΕ».

«Ευτυχώς, οι ΟΚτΠ προσφέρουν μια λύση στις εθνικές κυβερνήσεις: Με ισχυρή περιβαλλοντική χαρτογράφηση, στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό, βελτιωμένη συμμετοχή του κοινού και ενισχυμένη διοικητική ικανότητα, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αρμονία με τις ανάγκες της φύσης, των ανθρώπων και των τους πόρους του πλανήτη».

Μέχρι σήμερα το Μανιφέστο έχει υπογραφεί από 50 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων και εθνικών ΜΚΟ με διαφορετική εμπειρία και εστίαση, που κυμαίνονται από το περιβαλλοντικό δίκαιο έως την προστασία της βιοποικιλότητας, από τις δημόσιες συμβάσεις έως την κυκλική οικονομία, από την ενεργειακή πολιτική έως τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύνδεσμος – περίληψη: Manifesto-Summary.pdf

Η διεθνής οργάνωση NATUREFRIENDS INTERNATIONAL και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ έχουν προσυπογράψει το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1

Το άρθρο Μανιφέστο για τη φύση χωρίς αποκλεισμούς, με επίκεντρο τον άνθρωπο – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *