cebcceafceb1 cf83cf80ceaccebdceb9ceb1 cebacebfcebacebaceb9cebdcf8ccf87ceb7cebdceb1 ceb3ceb9ceb1 cf80cf81cf8ecf84ceb7 cf86cebfcf81ceac

Σπάνια Κοκκινόχηνα στην Πρέσπα


Μία εξαιρετικά εντυπωσιακή φτερωτή «επισκέπτρια» εθεάθη  στην Πρέσπα και, μάλιστα, για πρώτη φορά στην περιοχή. Πρόκειται για μια Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), μία από τις μικρότερες και ομορφότερες αγριόχηνες του κόσμου. Όπως μας ενημερώνει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών:

Με έντονες αντιθέσεις μαύρου-άσπρου στο φτέρωμα και καστανοκόκκινο-βυσσινί στο κάτω μέρος του λαιμού, την κοιλιά και τα μάγουλα, αυτές οι ευκίνητες αγριόχηνες προσφέρουν ένα αξέχαστο θέαμα σε όσους καταφέρνουν να τις διακρίνουν, αφού δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμα και από έμπειρους παρατηρητές.

Οι Κοκκινόχηνες φωλιάζουν στη Σιβηριανή Αρκτική τούνδρα, περνούν όμως τον χειμώνα στους παράκτιους υγρότοπους της Ρουμανίας και της βόρειας Βουλγαρίας όπου καταφθάνουν σε μεγάλα κοπάδια μετά τα μέσα Σεπτέμβρη.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος που «έφερε» δυτικότερα τη σπάνια επισκέπτρια, η παρουσία της προκάλεσε εύλογα αίσθηση καθώς, στην Ελλάδα, οι Κοκκινόχηνες διαχειμάζουν σε πολύ μικρούς αριθμούς, όχι όμως κάθε χειμώνα και συνήθως μόνο στο Δέλτα Έβρου ή σπανιότερα σε κάποιον άλλο θρακιώτικο υγρότοπο.
Society for the Protection of Prespa (SPP)

The post Μία σπάνια Κοκκινόχηνα για πρώτη φορά στην Πρέσπα first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *