cebacf8ecf83cf84ceb1cf82 cf86cf89cf84ceb5ceb9cebdceaccebaceb7cf82 10ceb7 cf80cf81cf89cf84cebfcf87cf81cebfcebdceb9ceaccf84ceb9cebaceb7

ΦΤΦ

 

Κώστας Φωτεινάκης: 10η Πρωτοχρονιάτικη Δημόσια Επιστολή/ 2024

Αγωνιστικά, με αισιοδοξία, εργατικότητα, στοχοπροσήλωση, συνεργασία ας υποδεχτούμε τη νέα χρονιά και ας βαδίσουμε το ίδιο μονοπάτι και το 2014….

Δεν πρόκειται για λάθος…

Με αυτήν την ευχή, δέσμευση, τελείωνε η πρώτη Δημόσια Πρωτοχρονιάτικη Επιστολή πριν από δέκα χρόνια, το 2013 για το 2014. [ΕΔΩ]

Χωρίς αυταρέσκεια θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια, εμείς που συμμετείχαμε στο Σωματείο Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ δεν “πήγαμε όπου βγει….” αλλά “βαδίσαμε” στο ίδιο “περιβαλλοντικό και κοινωνικό μονοπάτι”, σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου, αλλά και με τους δύο Στρατηγικούς Σχεδιασμούς που επεξεργαστήκαμε, με τίτλο την ιστορική φράση το Μάλκομ Χ. «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα». [ΕΔΩ].

Αναπτύξαμε δράσεις και συνεργασίες, εντός και εκτός Ελλάδας, αναδείξαμε θέματα και πήραμε θέσεις που ελάχιστες περιβαλλοντικές οργανώσεις τόλμησαν να θίξουν, όπως για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων κ.ά.

Κορυφαίο”εκπαιδευτικό” έργο θεωρούμε την έκδοση “ΓΛΩΣΣΑΡΙ Πράσινων – Πολιτιστικών – Κοινωνικών Όρων” [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] την οποία θα εμπλουτίζουμε συνεχώς.

Οργάνωση – Λειτουργία – Οικονομικά

Στο πρόσφατο συνέδριο των ΦτΦ, 5 Νοεμβρίου 2023, το Δ.Σ. ανανεώθηκε σημαντικά με την εκλογή δύο ακόμα νέων σε ηλικία μελών. Έτσι ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του Δ.Σ. είναι 40 έτη.

Δρομολογούμε την ανανέωση του Δ.Σ. και την ανάδειξη νέων στελεχών έτσι ώστε στο επόμενο συνέδριο του 2025 να έχουμε νέα εκπροσώπηση, για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και “υποχρεώσεις” εντός και εκτός Ελλάδος.

Φυτώριο” για την ανανέωση και την ανάδειξη νέων στελεχών αποτελεί η ομάδα των Νέων Φίλων της Φύσης και η δικτύωσή της με την “ομπρέλα” Young International Naturefriends.

Προγραμματισμός για το 2024 – Συνοπτική παρουσίαση

Με βάση το καταστατικό και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την πενταετία 2023- 2027, προγραμματίζουμε τα εξής (συνοπτικά):

  • Κάθε μήνα μια επίσκεψη – ξενάγηση σε τόπους με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Πρώτη επίσκεψη, ξενάγηση 4 Φεβρουαρίου 2024. | Οι δύο πρόσφατες επισκέψεις, ξεναγήσεις ΕΔΩ,

  • Προβολή και συμμετοχή από απόσταση στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 2024 στο Νεπάλ | World Social Forum Nepal 2024 (15 -19 Φεβρουαρίου) [ΕΔΩ].

  • 6 Μαρτίου 2024: Εκδήλωση με θέμα “Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η Φύση” στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων. Πρώτη φορά θα αναδειχθεί με ξεχωριστό τρόπο η επιστημονική σχέση της Ρ.Λ με την βοτανολογία. [ΕΔΩ].

  • Ψηφιακή Έκδοση με ISBN με θέμα “Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η Φύση” για να αποτελέσει βιβλιογραφική βάση δεδομένων για μελλοντικούς ερευνητές.

  • Ψηφιακή Έκδοση με ISBN με θέμα “15 ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ” με υπεύθυνο τον Ραφαήλ Αγγελή.

  • Εκδήλωση – Ημερίδα για την παρουσίαση της ανωτέρω έκδοσης,

  • Ευρωεκλογές – αρχές Ιουνίου 2024: Κείμενο – Δήλωση για την υποστήριξη όσων κομμάτων υποστήριξαν περιβαλλοντικούς ευρωπαϊκούς νόμους και ψηφίσματα. Περισσότερα: “O νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης “επέζησε” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δεξιάς) και της ακροδεξιάς.” [ΕΔΩ]

  • Αξιοποίηση των Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών ημερών και εβδομάδων για την προβολή των θέσεων των ΦτΦ.

  • Κατάθεση προτάσεων για την υλοποίηση έργων για χρηματοδότηση.

  • Υποστήριξη πρωτοβουλιών φορέων, πολιτών και δικτύων για θέματα ποιότητας ζωής, ανθρωπίνων – πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

  • Μεταφράσεις βιβλίων, άρθρων, ψηφισμάτων, ερευνών, μανιφέστων κ.ά. Σε αυτόν το τομέα χρειαζόμαστε την εθελοντική προσφορά μελών, συνεργατών, φίλων και κάθε πολίτη που θέλει να υποστηρίξει το έργο των ΦτΦ και να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών.

Τα παραπάνω είναι προγράμματα και θεωρίες, ωστόσο «Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη…» όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης στην «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του σωματείου “Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

ΦΑΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩ 

 

Το άρθρο Κώστας Φωτεινάκης: 10η Πρωτοχρονιάτικη Δημόσια Επιστολή/ 2024 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *