cebacf8ecf83cf84ceb1cf82 cf86cf89cf84ceb5ceb9cebdceaccebaceb7cf82 cebaceb1ceb9 cf84cebf 2023 cebfceb9 cf86cf84cf89cf87cebfceaf

5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2 0 2 3 removed 1

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας της Δυτικής Αττικής ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (5 Ιανουαρίου 2023) “Έντονη η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο – ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ” [ΕΔΩ].

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Η Ατμοσφαιρική και Υπόγεια ρύπανση και η  Δυσοσμία στη Δυτική Αττική (Θριάσιο) και στη Δυτική Αθήνα έχουν καταγραφεί σε αρκετές έρευνες και μετρήσεις. Το ερώτημα είναι τι προληπτικά ή θεραπευτικά μέτρα λαμβάνονται. Η καταγραφή και ενδεχομένως κάποια πρόστιμα είναι το εύκολο – από εκεί και μετά τη γίνεται?

Καλό είναι να μιλάμε για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την Κλιματική Αλλαγή και τον κλιματικό νόμο, για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, αλλά με τη ρύπανση και τη δυσοσμία τι γίνεται?

Η ρύπανση και η δυσοσμία στη Δυτική Αττική (Θριάσιο) και τη Δυτική Αθήνα προέρχονται κυριως από τον ΧΥΤΑ Φυλής, τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και Ασπροπύργου και με ότι συνδέεται με τις χρήσεις αυτές (όπως π.χ. καύση καλωδίων από τους τσιγγάνους της περιοχής Ασπροπύργου και τα άτυπα ΚΔΑΥ).

Αξίζει να διαβαστεί και να προσεχθεί η έκθεση του κ. Μιχάλη Πετράκη (Αστεροσκοπείο Αθηνών, 2010) με τίτλο “ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ”. H Έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε στο πετσί μας. Ότι δηλαδή οι ρύποι από το Θριάσιο ανάλογα με τα μετεωρολογικά φαινόμενα μεταφέρεται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας μέσω του “διαύλου” της Λ.Αθηνών που δημιουργείται μεταξύ του Όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου.  [ΕΔΩ]

Εκτός από την προαναφερόμενη έκθεση υπάρχουν και άλλες έρευνες για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ όπως δημοσιεύονται πχ.

  • “ΒΟΜΒΕΣ… ΑΕΡΟΣ, ΕΔΑΦΟΥΣ, ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)”, 2018 (Green Agenga – Asrpofos) [ΕΔΩ]
  • Τοξική βόμβα κάτω από την Αττική, 2007, (ΤΑ ΝΕΑ – Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής ΕΜΠ) [ΕΔΩ]

Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής, υπόγειας αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης προβλέπεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, αν λειτουργήσουν με τον ίδιο ρυπογόνο τρόπο, κυρίως στις επισκευές, όπως λειτουργούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η καταγγελία του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) το οποίο έχει αναδείξει το θέμα της ρύπανσης από την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Σύρου. Καταγγελία για την οποία το Παρατηρητήριο έχει κατηγορηθεί  για δυσφήμηση και την απώλεια κερδών από την ιδιοκτησία του Ναυπηγείου η οποία με αγωγή ζητά αποζημίωση 1.000.000 Ευρώ. [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ).

Μια επιπλέον απειλή  για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην Αττική είναι  “...η επιβολή της καύσης, ως βασικής μεθόδου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων…” όπως υπογραμμίζει το “ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας” [ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ]

Με άλλα λόγια θα εξακολουθήσουν “Οι φτωχοί να τρώνε την ρύπανση” (αν δεν αντιδράσουν) όπως περιγράφει o Τζoν Μπελαμι Φοστερ/ John Belammy Foster στο βιβλίο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (παρουσίαση Κ.Φωτ. 2007 – ΕΔΩ]

Συμπεράσματα:

  1. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής και υπόγειας ρύπανσης καθώς και της δυσοσμίας εξακολουθεί και υφίσταται στη Δυτική Αττική (Θριάσιο) και στη Δυτική Αθήνα. Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα  ικανό κοινωνικό μέτωπο  για  να παρέμβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης –  με απούσα την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
  2. Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των επισκευών – δεξαμενισμών – αμμοβολών – βαφών, αν γίνει με τους όρους των δεκαετιών ’70, ’80, ’90 θα επιβαρύνει με νέους ατμοσφαιρικούς ρύπους την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και θα αναστείλει τη διαδικασία της θαλάσσιας “απορρύπανσης”.
  3. Το θέμα της ρύπανσης στη Δυτική Αττική (Θριάσιο) και στη Δυτική Αθήνα δεν περιορίζεται στα όρια των περιοχών αυτών αλλά επηρεάζει την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
  4. Χρειάζονται κοινωνικές αντιστάσεις και συνέργειες για να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω προβλήματα. Με τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιστάσεις και την απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η περιβαλλοντική κατάσταση του λεκανοπεδίου της Αττικής, και ιδιαίτερα των Δυτικών Δήμων της Αθήνας και του Πειραιά, θα επιδεινωθεί.

Κώστας Φωτεινάκης

Το άρθρο Κώστας Φωτεινάκης: Και το 2023 “Οι φτωχοί (θα συνεχίσουν) να τρώνε τη ρύπανση” στη Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα… χωρίς να κουνιέται φύλλο… εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *