Γράφει η Λεύκη Σαραντινού
Ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο και πρωτότυπο βιβλίο, βασισμένο όμως σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, υπογράφει η Όλγα Λιάρατζη, συγγραφέας, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και φιλόλογος.
Το “Κονσέρτο για μία πριγκίπισσα” είναι το τέταρτο ιστορικό μυθιστόρημά της και διαδραματίζεται κατά την Βelle Epoque, συγκεκριμένα από το 1908 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1920, μια εποχή φαινομενικής αταραξίας αλλά και μεγάλων διεθνών ανταγωνισμών.
Πρωταγωνιστής είναι ο βιολιστής Μάρκος Αυγερινός, ένα ταλαντούχο παιδί στο βιολί, μα πληγωμένο, επειδή βίωσε την εγκατάλειψή του ίδιου και της μητέρας του από την πατρική φιγούρα, η οποία έκτοτε αγνοείται. Η αναζήτηση του πατέρα και της αληθινής ταυτότητάς του αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις στην υπόθεση του βιβλίου. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αληθινή ταυτότητα του πατέρα του Μάρκου, την οποία εκείνος ψάχνει διακαώς να ανακαλύψει. Τα πράγματα, όμως, δεν θα είναι όπως φαίνονται και μία τραγική ιστορία κρύβεται τελικά πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνισή του.
Η γνωριμία του Μάρκου με τη σύζυγο του Πρίγκιπα Γεωργίου, δευτερότοκου γιου του Γεωργίου Α’ και βασιλέα της Ελλάδας, Μαρίας Βοναπάρτη, αποτελεί την έτερη κινητήρια δύναμη της υπόθεσης. Ο Μάρκος θα σπουδάσει μουσική στην πόλη του Φωτός υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της πριγκίπισσας. Η Μαρία Βοναπάρτη, όμως, ταλαιπωρείται κι εκείνη από τα δικά της ψυχικά τραύματα και ο ένας θα βρει παρηγοριά στην αγκαλιά του άλλου, στην τρυφερότητα και τις μουσικές βραδιές και συζητήσεις τους. Ένας έρωτας θα γεννηθεί, δυνατός, κυρίως από την πλευρά του Μάρκου, μα απραγματοποίητος, λόγω των κοινωνικών περιστάσεων. Έτσι, ο Μάρκος θα αναγκαστεί να βρει παρηγοριά στην αγκαλιά μίας διάσημης Ελληνο-Περουβιανής σοπράνο. Θα καταφέρει άραγε, όμως, να βρει και την ευτυχία που τόσο επίμονα αναζητεί; Συν τοις άλλοις, κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι των Μεγάλων Δυνάμεων φαίνεται ότι έχουν βάλει στο στόχαστρου τις κινήσεις του ταλαντούχου νεαρού μουσικού.
Η μητέρα του Μάρκου από την άλλη, η πληγωμένη Ερατώ αναζητά κι εκείνη την ευτυχία την οποία στερήθηκε για πολλά χρόνια προκειμένου να αφοσιωθεί στο μεγάλωμα του παιδιού της. Όσο για την πριγκίπισσα, εκείνη θα προσπαθήσει να βρει τη γαλήνη που δεν βρίσκει στον γάμο της ασχολούμενη με τα παιδιά της και την ψυχανάλυση, υπό την καθοδήγηση του διάσημου Ζίγκμουντ Φρόυντ.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Βιέννη και παρουσιάζει πολλές εναλλαγές και ανατροπές στην υπόθεσή του, καθώς παρακολουθεί βήμα βήμα τη ζωή των δύο ηρώων του βιβλίου. Παράλληλα η ίδια η Ιστορία αποτυπώνεται με ενάργεια στις σελίδες του βιβλίου: οι βαλκανικοί πόλεμοι, ο εθνικός διχασμός στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός Άγγλων και Γερμανών στα Βαλκάνια με τους μυστικούς πράκτορές τους, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, τα μουσικά σαλόνια και η ζωή των γαλαζοαίματων, αλλά και των μουσικών της εποχής είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι συζητήσεις της Μαρίας Βοναπάρτη με τον διάσημο ψυχολόγο Ζίγκμουντ Φρόυντ.
Ένα βιβλίο που ασχολείται με τόσο πολλές διαφορετικές θεματικές -Μουσική, Κοινωνία, Ψυχολογία, Κατασκοπεία, Ιστορία- δεν θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρον και να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Εν κατακλείδι, επομένως, το “Κονσέρτο για μία Πριγκίπισσα”, είναι μία αξιοπρόσεκτη, όσο και πρωτότυπη αναγνωστική επιλογή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αξίζει λίγο από τον χρόνο μας.
The post "Κονσέρτο για μια πριγκίπισσα" της Όλγας Λιάρατζη appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.