cebacebfceb9cebdceae ceb4ceaecebbcf89cf83ceb7 cf84cf81ceb9cf8ecebd ceb4ceb9ceb5ceb8cebdcf8ecebd cf86ceb9cebbceb5ceb9cf81ceb7cebdceb9
ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ
[Νίκος Οικονομίδης “Όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται”, 2016]

[«Ο μεγαλύτερος εχθρός της φύσης και της ανθρωπότητας είναι οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος» και δηλώνουν την στήριξή τους σε πρωτοβουλίες συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.” [Απόσπασμα από Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 12.07.2014 (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ). Το σωματείο ΦτΦ στην παρούσα φάση συνυπογράφει την Κοινή Δήλωση IPB/METO/IPPNW για την πρόσφατη Κλιμάκωση βίας Ισραήλ-Παλαιστίνης. Επίση συμμερίζεται την ” Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη” / Jewish Voice for Peace η οποία “καλεί όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση να σταματήσουν την επικείμενη γενοκτονία” (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)]


LOGO

IPB/METO/IPPNW Joint Statement on the Recent Israel-Palestine Escalation [LINK]

Κοινή Δήλωση IPB/METO/IPPNW για την πρόσφατη Κλιμάκωση βίας Ισραήλ-Παλαιστίνης [ΠΗΓΗ] 10.10.2023

Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (IPB), ο Οργανισμός Συνθήκης Μέσης Ανατολής (METO) και η οργάνωση Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) ανησυχούν βαθύτατα για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων από το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, η οποία έχει ήδη ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων ζωών. Ο φόβος, ο πανικός και η αβεβαιότητα που τόσο ο Ισραηλινός όσο και ο παλαιστινιακός λαός αισθάνεται αυτές τις στιγμές απαιτούν τη συμπόνια και κατανόηση όλων μας, ακόμη και αν ο βαθμός στον οποίο θα κλιμακωθεί η σύγκρουση παραμένει ακόμη ασαφής. 

Ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. 

Οι υπογράφοντες λοιπόν αυτή τη δήλωση καλούμε την άμεση παγκόσμια προσοχή για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και την παροχή επί τόπου επίγειας ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και των απαγωγών αμάχων και τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να τηρήσει την από το καταστατικό του εντεταλμένη ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Πρέπει να απαιτήσει επειγόντως από όλα τα μέρη να σταματήσουν τη βία και να σεβαστούν και να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών.

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην πολύπλευρη και πολύπλοκη κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Αναγνωρίζουμε επίσης τα βαθιά δεινά των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών υπό το status quo, που συμπεριλαμβανουν την βία των εποίκων, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την οικονομική βία, και την ύπαρξη ενός διαρκούς περιβάλλοντος φόβου το οποίο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Οι ρίζες των αιτίων της σύγκρουσης είναι βαθιές και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν είναι άμεσες και όχι σε καθεστώς βίας.

Ως εκ τούτου, όλοι μαζί καλούμε σε:

  • Άμεση παύση της βίας – ιδίως τη στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών
  • Άμεση ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων κάτω από ανθρωπιστική επίβλεψη.
  • Τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή διέλευση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και βοήθειας.

Η διεθνής κοινότητα, ιδίως ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών, να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, που θα βασίζονται στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία (API), που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη ολοκληρωμένη λύση για την Ισραηλινο-αραβική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

για τον ελληνικό κλάδο της IPPNW – Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

image

Το άρθρο Κοινή Δήλωση τριών διεθνών φιλειρηνικών οργανώσεων για την πρόσφατη Κλιμάκωση βίας Ισραήλ-Παλαιστίνης (IPB/METO/IPPNW) εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *