cebaceb1cf84ceb5cf81ceafcebdceb1 cebaceb1cebbcebfcf8dceb4ceb7 ceb1ceb4ceb5ceb9ceacceb6cebfcebdcf84ceb1cf82 cf84cebf cf83cf80ceaf

Μία απώλεια αγαπημένου ανθρώπου είναι πάντοτε ένα από τα βαθύτερα τραύματα της ζωής και καθένας το διαχειρίζεται διαφορετικά. Ένας άνθρωπος της τέχνης συχνά στρέφεται προς την δημιουργικότητά του, προκειμένου να θεραπεύσει τον εσωτερικό του πόνο και να τον εκφράσει εικαστικά. Άλλωστε η έννοια της art-therapy (θεραπείας μέσω της τέχνης) υπάρχει εδώ και δεκαετίες ενώ διδάσκεται και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Δεν πρόκειται για μία γαλήνια διαδικασία, οι μηχανισμοί της τέχνης όμως βοηθούν στο να απαλυνθεί κάπως η απώλεια. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη θα συναντήσετε έργα που αναδύθηκαν και ολοκληρώθηκαν καθώς η καλλιτέχνις άδειαζε το σπίτι των γονιών της, μετά τον θάνατο της μητέρας της. Η διαδικασία αυτή, αφύπνισε θύελλα συγκινήσεων, έγινε μέρος της αυτοανάλυσής της, της αναδρομής στην μέχρι τότε ζωή της και σε αυτή των γονιών και των υπολοίπων προγόνων της.
Η ανάγκη της να διαχειριστεί το πένθος, τα ευάλωτα συναισθήματα και την ανασκόπηση του παρελθόντος, παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού που της έδωσε απρόσμενο χρόνο, οδήγησαν την Κατερίνα Καλούδη να μετατρέψει την τραπεζαρία του πατρογονικού σπιτιού της σε φωτογραφικό στούντιο, και να δημιουργήσει εικόνες μέσα από τα αντικείμενα, τα υφάσματα, τα ρούχα, τις παλιές φωτογραφίες, τις αναμνήσεις – τις κάθε λογής ιστορίες της οικογένειας και τους φανταστικούς εσωτερικούς διαλόγους.
Η έκθεση έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι ένας φωτογραφικός καλλιτεχνικός διάλογος, κι ο άλλος συναισθηματικός διάλογος, ενός ανθρώπου που κοιτάει το παρελθόν του κι έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο.
Η ίδια η Καλούδη αφηγείται: «Όταν μένεις ορφανός, ακόμη και σ’ ένα προχωρημένο στάδιο της ζωής σου, αναγκάζεσαι να αντιληφθείς διαφορετικά τον εαυτό σου. Είναι η διαδικασία του πένθους, που θα μπορούσε επίσης να αποκαλεστεί και το τελετουργικό της μετάβασης, μεταμόρφωση. Το άδειασμα με οδήγησε στο άνοιγμα και το άνοιγμα στην απελευθέρωση. Άνοιξα, όχι μόνο πρακτικά, τα ντουλάπια, τα συρτάρια, τα ντοσιέ, την αποθήκη, αλλά και μεταφορικά το  παρελθόν τους, που είναι και δικό μου παρελθόν. Η ζωή και η ιστορία των οικογενειών από τις οποίες προερχόμαστε μας έχουν επηρεάσει και σχηματίσει. Έμαθα, συνειδητοποίησα και αποδέχτηκα περισσότερα πράγματα για τις σχέσεις μου με τους γονείς και για τις σχέσεις των γονιών με τους παππούδες και άλλους προγόνους. Γνώρισα τον εαυτό μου βαθύτερα. Επιπλέον έμπνευση για τα έργα μου αποτέλεσαν και τα κείμενα από το βιβλίο “Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου” της Λίντια Φλέμ (εκδ. Μελάνι)…”.

Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Διάρκεια: 31 Mαρτίου έως 22 Μαίου 2022 Kaloudi 11 1

Kaloudi cb

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *