cebaceafcebdceb7cf83ceb7 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf83ceafceb1 cf84cf89cebd cebdceb7cf83ceafceb4cf89cebd cf84

electricity 1


Ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων σχετικά με το ακριβό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα:

Τα κυβερνητικά ψεύδη γύρω από το ζήτημα της πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζονται. Παρακάτω καταρρίπτουμε ακόμα δύο σχετικούς μύθους.

Μύθος 1: Η Ελλάδα δεν έχει υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές του Δεκεμβρίου αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, η τιμή χονδρικής της επόμενης ημέρας της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. ήταν πολύ αυξημένη. Κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να δικαιολογήσουν την εικόνα αυτή, λέγοντας ότι αποτελεί μεμονωμένο περαστικό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε ένα γράφημα (εικόνα 1) με την τιμή χονδρικής της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. (εκτός Μάλτας και Κύπρου) για την περίοδο από 01/06/2021 έως 30/11/2022. Η χονδρεμπορική τιμή της Ελλάδας είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. ιδιαίτερα κατά το 2022 και αυτό συμβαίνει σε βάθος χρόνου.

kostos energeias 1


Μύθος 2: Οι αυξημένες τιμές το Δεκέμβριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλονται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το φυσικό αέριο δεν αγοράζεται spot αλλά προθεσμιακά.

Το δεύτερο επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η αυξημένη τιμή της χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα ήταν ότι, επειδή το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αγοράζεται spot αλλά προθεσμιακά, οι τυχόν μειώσεις και αυξήσεις εμφανίζονται με καθυστέρηση. Σε αντίστοιχο γράφημα (εικόνα 2), βλέπουμε ότι τις προηγούμενες περιόδους αυτό δεν ίσχυε. Για παράδειγμα το Σεπτέμβριο του 2022, όταν αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου, ταυτόχρονα αυξήθηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και όχι ένα μήνα μετά που θα συνέβαινε εάν η αγορά ρεύματος επηρεαζόταν από τις τιμές με καθυστέρηση ενός μήνα!

kostos energeias 2


Καθώς το ρεύμα αποτελεί βασικό αγαθό για τους πολίτες, θα έπρεπε να έχουμε την ανάλυση της τιμής αγοράς έναντι της τιμής πώλησης των εταιρειών για το φυσικό αέριο σε όλες τις αγορές (spot/ day-ahead/ προθεσμιακή). Τότε θα μπορούσαμε να δούμε πόσο κέρδισαν οι εταιρείες και πόσο -δεν- λειτούργησε ο ανταγωνισμός σε μια αγορά χωρίς ρευστότητα.

Επιπλέον θα έπρεπε ειδικά για τις ΒΑΠΕ να γίνει μια ανάλυση που να δείχνει πόσο κόστισε κάθε MWh στις εταιρείες και πόσο ήταν οι σταθερές τιμές που εισέπραξαν, καθώς οι περισσότερες ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει σταθερές τιμές πώλησης του ρεύματος πολύ μεγαλύτερες από το κόστος τους, χωρίς κανένα κίνδυνο.

The post Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων: Το ακριβό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *