ceb8ceb5cf81ceb9cebdcf8c ceb5cf81ceb3ceb1cf83cf84ceaecf81ceb9 cebacebfceb9cebdcf89cebdceb9cebaceaecf82 cebfceb9cebacebfcebbcebfceb3

Θεσσαλικά Άγραφα


Η Ευτοπία διοργανώνει το Θερινό Εργαστήρι Κοινωνικής Οικολογίας, από την Κυριακή 23 Ιουλίου έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στα Θεσσαλικά Άγραφα (περιοχή Λίμνης Πλαστήρα), δίπλα στο Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη. Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές:

Σκοπός του θερινού εργαστηρίου κοινωνικής οικολογίας είναι η καλλιέργεια της προσέγγισης της κοινωνικής οικολογίας ως βασικής οπτικής ανάγνωσης της σύγχρονης οικολογικής κρίσης που διαρκώς γιγαντώνεται. Η οπτική αυτή καθιστά άρρηκτη τη σχέση των οικολογικών προβλημάτων με την οργάνωση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ζωής, το άλλοτε γνωστό ως Κοινωνικό Ζήτημα.

Υπ΄αυτήν την έννοια, μέσα από το Θερινό Εργαστήρι δεν επιδιώκεται απλά η επιμόρφωση ή η ενημέρωση όσων συμμετέχουν σε αυτό, αλλά η διαμόρφωση μιας νέας μαγιάς ανθρώπων, η οποία, βασιζόμενη στις σχέσεις, στα κοινά βιώματα και τις επιθυμίες, θα μπορεί, εφόσον το επιλέξει, να συμβάλει καταλυτικά στην ανάδυση των όποιων πρακτικών σχεδίων προς την ευτοπική ανασυγκρότηση.

Σήμερα, όπου ο νεοφιλελευθερισμός έχει επιβάλει στη χώρα μας -μεταξύ όλης της γης- το δίλημμα «ανάπτυξη ή θάνατος», διαλύοντας όλες τις «παραδοσιακές» γραμμές άμυνας της κοινωνικής αυτοδυναμίας, η κυριαρχία της δυστοπίας δεν μπορεί να αναχαιτιστεί χωρίς το ξεπέρασμα του μηδενισμού και την ανάδυση της ευτοπίας. Στην παρούσα φάση, επομένως, αυτό επιθυμεί να καλλιεργήσει η Ευτοπία μέσα από το συγκεκριμένο θερινό εργαστήρι.

Το θερινό εργαστήρι κοινωνικής οικολογίας 2023, το οποίο διοργανώνει η Ευτοπία στα Θεσσαλικά Άγραφα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, απευθύνεται σε νέους και νέες και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους πιστεύουμε ότι μπορεί να μπει σε εφαρμογή η ευτοπική ανασυγκρότηση, ως αδιάρρηκτο στοιχείο του καθημερινού αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας. Σε αυτό το θερινό εργαστήρι, φιλοδοξούμε να συζητήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά γνωρίσματά της, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην πρακτική κοινωνικοαπελευθερωτική θεωρία.

Συνεπώς, το πρόγραμμα του φετινού εργαστηρίου βασίζεται σε μία ενιαία «αφήγηση» και αναζήτηση όλων των παραπάνω. Η «αφήγηση» αυτή έχει ως βασικά στοιχεία της την περιγραφή της Κοινωνικής Οικολογίας, τη σημερινή κατάσταση, τις πτυχές της «εξαρτημένης ανάπτυξης» που ισοπεδώνουν τη χώρα και την κοινωνία, τις στρατηγικές προσεγγίσεις και πρακτικές προτάσεις για τον ελευθεριακό/συνομοσπονδιακό κοινοτισμό, την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας και -περισσότερο ως νέο ξεκίνημα παρά ως κατακλείδα- την ευτοπική ανασυγκρότηση.

Η γραμμή αυτή ουσιαστικά θα μπορούσε να περιγραφεί και ως εξής: Η σημασία και ο ρόλος της κοινωνικής οικολογίας: απέναντι στη σύγχρονη οικολογική κρίση, στην οικονομική ολιγαρχία και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, η ευτοπική ανασυγκρότηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

 

Κυριακή 23/7, Άφιξη
Άφιξη συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, κύκλος γνωριμίας και ενημέρωσης

Δευτέρα 24/7, Κοινωνική Οικολογία
Η έννοια της κοινωνικής οικολογίας: μια γενική περιγραφή της
Οι πολιτικές καταβολές και προεκτάσεις της κοινωνικής οικολογίας (Ευτοπία)

Δευτέρα απόγευμα 24/7, Μικρή πεζοπορία

Τρίτη 25/7, «Επενδύσεις», ξεριζωμός, οικολογική υποβάθμιση
Ο ξεριζωμός ένεκα της «ανάπτυξης»: μια ιστορία των τελευταίων δεκαετιών που κορυφώνεται – Το παράδειγμα των Αγράφων (Θωμάς Κώτσιας)
Η διαρκής θεσμική διευκόλυνση των εταιριών για την ιδιοποίηση δημοσίων γαιών και «φυσικών πόρων» (Πάνος Φωκάς)
Η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων της χώρας (Βασιλική Οικονόμου)

Τετάρτη 26/7, Πεζοπορία σε ποτάμι ή πεζοπορία στο βουνό

Τετάρτη βράδυ 26/7, προβολή ταινίας/ντοκυμαντέρ, Οι οικολογικοί αγώνες στη Γερμανία σήμερα

Πέμπτη 27/7, Πώς υπερασπιζόμαστε τις ρίζες μας για να ξαναφυτρώσουν
Πώς κινήθηκε ο κύκλος της Ευτοπίας στην περίοδο 1993-2023 προς τη δικτύωση και ομόσπονδη σύνδεση των κοινοτήτων αγώνα στην περιοχή της Θεσσαλίας (πυρήνας κύκλου Ευτοπίας στη Θεσσαλία)
Πώς οργανώνεται και λειτουργεί ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων (2018-2023) (Σοφία Ζυγογιάννη)

Παρασκευή 28/7, Κοινωνικός συνδικαλισμός και ευτοπική ανασυγκρότηση
Για την Κοινότητα των Κοινοτήτων (Γιάννης Μπίλας)
Το Πρόταγμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αυτονομία» στο Ηράκλειο της Κρήτης (Ελένη Φρουδαράκη, Αλέξανδρος Σούσνικ)
Κοινωνική αντιπολίτευση, κοινωνικός συνδικαλισμός και ευτοπική ανασυγκρότηση: ένα πλαίσιο δράσης και πράξης (Ευτοπία)

Σάββατο 29/7, Απολογιστική συνέλευση συμμετεχόντων/ουσών στο θερινό εργαστήρι

Σάββατο απόγευμα-βράδυ 29/7, Ελεύθερες παρουσιάσεις συμμετεχόντων/ουσών θερινού εργαστηρίου, γιορτή Ευτοπίας

* Στο πρόγραμμα θα υπάρξουν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις

Πληροφορίες

 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με δηλώσεις ενδιαφέροντος/συμμετοχής στη φόρμα συμμετοχής, την οποία μπορείτε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε (μέχρι τις 10/7/2023). Αν είστε σίγουροι/ες ότι θα συμμετέχετε. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνά τα 30 άτομα για πρακτικούς λόγους..

Το θερινό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 23 Ιουλίου έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023.

Θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων (Λίμνη Πλαστήρα) δίπλα στο Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη, που αποτελεί μία πανέμορφη περιοχή, η οποία και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια καταστροφικά σχέδια μετατροπής της σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ρεύματος.

Οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να μένουν σε αντίσκηνο που θα φέρουν οι ίδιοι/ες. Το υψόμετρο της τοποθεσίας είναι περίπου 1.500 μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι το βράδυ θα κάνει πολύ κρύο και ο χειμερινός εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Επίσης, όπως συμβαίνει στα βουνά, δεν υπάρχουν πολλές ανέσεις (όπως άφθονο τρεχούμενο νερό). Καλό θα ήταν λοιπόν να υπάρχει εξοικείωση με την ελεύθερη κατασκήνωση.

Η κουζίνα θα είναι συλλογική, δηλαδή θα αναλαμβάνει το μαγείρεμα μια μικρή ομάδα από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, με τον συντονισμό ενός/μίας μάγειρα/ισσας . Το φαγητό θα είναι χορτοφαγικό.

Για την πραγματοποίηση του θερινού εργαστηρίου, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση και διάθεση ενός οικονομικού ποσού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του (έξοδα διατροφής, κάλυψη αναγκών υποδομών βασικού καταλύματος, έξοδα μετακίνησης ορισμένων εισηγητών από το εξωτερικό, κλπ). Το ποσό αυτό είναι 80 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος/α δεν μπορεί να συμμετέχει για οικονομικούς λόγους, να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές.  Κανένας και καμία δεν αμείβεται για την εργασία ή τη συμμετοχή του στο εργαστήριο.

Όλες οι εργασίες (μαγείρεμα, καθαριότητες στους κοινόχρηστους χώρους, κ.α.) θα γίνονται συλλογικά και εκ περιτροπής απ’ όλους και όλες τους/ις συμμετέχοντες/ουσες. Την πρώτη μέρα θα δημιουργηθεί από κοινού ένα πρόγραμμα εργασιών, το οποίο θα τηρείται κυκλικά.

Μετά το πρωινό γεύμα, το οποίο θα διαρκεί από τις 8:00 έως τις 9:00, θα πραγματοποιούνται οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις. Θα ακολουθεί συλλογικό μεσημεριανό γεύμα. Κάποια απογεύματα θα μπορούν να πραγματοποιούνται δραστηριότητες, οι οποίες προσδιορίζονται από κοινού (διοργανωτές και συμμετέχοντες).

Επίσης, τα βράδια, όσες και όσοι έχουν διάθεση, μπορούν να διοργανώσουν συζητήσεις ή προβολές με θέματα που μπορούν να προτείνουν. Για την ομαλή λειτουργία του εργαστηρίου είναι σημαντικό να τηρούνται τα ωράρια.

The post Θερινό εργαστήρι κοινωνικής οικολογίας 2023 first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *