ceb7 cf85cf80cebfcebaceb5ceb9cebcceb5cebdceb9cebaceae ceb4ceb9ceaccf83cf84ceb1cf83ceb7 cf84cebfcf85 cf87cf81cf8ccebdcebfcf85 cebccead

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος – συγγραφέας

Οι Δύο ιστορίες της Ερμιόνης Κεχαγιά από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελούν δύο νουβέλες που παρουσιάζουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και είναι γραμμένες σε μια ιδιότυπη γλώσσα κι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο ύφος. Αν και πρόκειται για παρθενική εκδοτική παρουσία της συγγραφέα, το αποτέλεσμα και η ποιότητα σκέψης και γλωσσικού χειρισμού παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη αρτιότητα.

Η πρώτη νουβέλα παρουσιάζει την ιστορία μια εικοσιεξάχρονης κοπέλας, της Άννας, που έπεσε θύμα ανεργίας, ένα σημάδι των καιρών μας. Η φαινομενικά έστω τακτοποιημένη -πλην μονότονη- καθημερινότητά της διαταράσσεται, αλλά η ίδια αφήνεται σε αυτή τη δίνη των μεταβολών. Γνωρίζει νέους ανθρώπους, δύο άστεγους που μαθαίνει τις ιστορίες τους, ένα παραμελημένο παιδί μιας προβληματικής οικογένειας, την ηλικιωμένη Έλσα και πολλούς πρόσφυγες που τους βοηθά. Η Άννα βγαίνει από τη ζώνη του κομφορμισμού της, συγκινείται, σκέφτεται, αναρωτιέται, προβληματίζεται, αμφισβητεί γόνιμα, αλλά κυρίως, δρα και αντιδρά ακόμη κι αν οι άλλοι δεν είναι με το μέρος της.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση του κειμένου σε συνδυασμό με τον διάλογο θίγει το βασικό ζήτημα του κομφορμισμού, του «βολέματος» της σύγχρονης εποχής, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι κάποιος να ενεργοποιηθεί όταν οι άλλοι τον εμποδίζουν ή τον ακυρώνουν. Μέσα στην ιστορία της Άννας βρίσκονται εγκιβωτισμένες και οι ιστορίες των δευτεραγωνιστών που μεταδίδουν τα δικά τους κοινωνικά μηνύματα για την προσπάθεια εύρεσης αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η δεύτερη νουβέλα παρουσιάζει σουρεαλιστικά και παραμυθικά στοιχεία αν και είναι γραμμένη με μια γερή δόση ρεαλισμού. Η Ελπίδα είναι ένα έφηβο κορίτσι με προσωπικές αναζητήσεις. Ο χρόνος και το πώς μπορεί να κερδηθεί αποτελεί το καίριο ερώτημά της. Η διαδικτυακή της φίλη, η Hope, είναι ο καθρέφτης της, μέσα από τον οποίο προσπαθεί να εκφράσει όλα όσα την ταλαιπωρούν.

Η Ελπίδα αγαπά την πλάση, γι’ αυτό συνομιλεί μαζί της, προσπαθώντας να ανιχνεύσει απαντήσεις στα προσωπικά της ερωτηματικά. Η σχέση της με τους συμμαθητές της είναι τυπική, καθώς δεν μπορεί να τους αποκαλύψει τις μύχιες σκέψεις της. Ωστόσο, είναι απαραίτητη για την ισορροπία που χρειάζεται ένα έφηβο κορίτσι. Η σχέση της Ελπίδας με τη μητέρα της παρουσιάζει επίσης μια βαθμιαία ωρίμανση. Θα καταφέρει η Ελπίδα να δημιουργήσει τον χρόνο; Θα απεγκλωβιστεί από τα προσωπικά της ερωτηματικά;

Δύο ιστορίες με πρωτότυπη γραφή και εξαιρετική πλοκή, βαθιά κοινωνικά μηνύματα, μια κατάθεση ψυχής! Αξίζει να διαβαστούν για να σπείρουν τον εποικοδομητικό προβληματισμό, αλλά και συναισθήματα αλληλεγγύης και στοργής σε κάθε αναγνώστη.

The post Η υποκειμενική διάσταση του χρόνου μέσα από "Δύο ιστορίες" appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *