ceb7 cf83cf8dcebdcebfceb4cebfcf82 cebacebfcf81cf85cf86ceaecf82 ceb3ceb9ceb1 cf84cebf cebacebbceafcebcceb1 cf83cf84ceb7cebd ceb1cf86cf81

[To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στο πλαίσιο της ενημέρωσης για διάφορα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με εκείνα που αφορούν την προστασία του κλίματος κ.λπ. και επειδή δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα η εκτίμηση του Ινστιτούτου OAKLAND για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική στο Ναϊρόμπι, 4-6 Σεπτεμβρίου 2023 κοινοποιεί το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί για αξιολόγηση της κατάστασης. Υπογραμμιζουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να αξιολογίσουμε τις θέσεις του Ινστιτούτου OAKLAND ωστόσο τις κοινοποιούμε για ενημέρωση]


GREEN COL

Africa Climate Summit 2023 Set to Surrender the Continent to Green Colonialism [LINK]

Αφρική Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα 2023 που θα παραδώσει την ήπειρο στην πράσινη αποικιοκρατία

OAK

Δελτίο Τύπου

30 Αυγούστου 2023

Επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης: amittal@oaklandinstitute.org, +1 510-469-5228

Αξιωματούχοι από αφρικανικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα θα συγκλίνουν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική στο Ναϊρόμπι, 4-6 Σεπτεμβρίου 2023, για να διαμορφώσουν την πορεία της δράσης της Αφρικής για το κλίμα.

Με τα συστήματα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις δενδροφυτεύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις τους μαζί με τη διαφθορά και την απάτη που μαστίζουν τις εθελοντικές αγορές άνθρακα – το Ινστιτούτο Oakland καταγγέλλει την ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει η εκδήλωση.

Η εξέταση της πλατφόρμας African Forestry Impact Platform (AFIP), η οποία χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιαπωνικά πετρελαϊκά συμφέροντα και μια αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία, αποκαλύπτει την πράσινη αποικιοκρατία που προωθεί στην ήπειρο ο Πρόεδρος Ruto της Κένυας.

Oakland, CA – Με τα συστήματα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις δενδροφυτεύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της Αφρικανικής Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα (ACS) και της Εβδομάδας για το Κλίμα στην Αφρική (ACW) – παρά τις καταστροφικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και την επικρατούσα διαφθορά και απάτη στις εθελοντικές αγορές άνθρακα – μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Oakland, Green Colonialism 2.0: Δενδροφυτεύσεις και αντισταθμίσεις άνθρακα στην Αφρική, καταγγέλλει την ανησυχητική κατεύθυνση που έχει πάρει η Σύνοδος Κορυφής. Ξεκινώντας στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, οι δύο εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να καθορίσουν μια κοινή θέση της Αφρικής για την κλιματική κρίση ενόψει της επικείμενης διάσκεψης COP 28 στο Ντουμπάι, που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023.

Το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι η ACS και η ACW – και οι δύο διοργανώνονται από την κυβέρνηση της Κένυας – αναμένεται να διαμορφώσουν την πορεία της κλιματικής δράσης για την ήπειρο. Η εστίαση και οι προθέσεις των εκδηλώσεων, με επίκεντρο την “αξιοποίηση” των άφθονων “περιουσιακών στοιχείων” της Αφρικής για την προώθηση της “πράσινης ανάπτυξης και των λύσεων χρηματοδότησης του κλίματος”, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. “Αυτή η προσέγγιση ανοίγει μόνο το δρόμο για περαιτέρω εξόρυξη πόρων, ενώ παραγκωνίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τοπικών και αυτόχθονων κοινοτήτων”, δήλωσε η Anuradha Mittal, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Oakland.

Με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ιαπωνικών πετρελαϊκών συμφερόντων και μιας αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας, η πλατφόρμα African Forestry Impact Platform (AFIP), που εξετάζεται στην έκθεση, αποτελεί παράδειγμα της πράσινης αποικιοκρατίας που προωθεί ο πρόεδρος Ρούτο της Κένυας στην ήπειρο – ανοίγοντας την πόρτα για περισσότερη εξόρυξη των πόρων της Αφρικής. Παρά τον ισχυρισμό της AFIP ότι προωθεί “λύσεις βασισμένες στη φύση”, ένα ανησυχητικό μοτίβο εκμετάλλευσης και πράσινου ξεπλύματος υπογραμμίζει τις επενδύσεις της, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους χρηματοδότες της. Η πρώτη εξαγορά της AFIP είναι η Green Resources, μια νορβηγική εταιρεία φυτευτικής δασοκομίας και πιστώσεων άνθρακα, διαβόητη για το ιστορικό της στην αρπαγή γης, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουγκάντα, τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

Η προώθηση των εθελοντικών αγορών άνθρακα από την Κένυα παραβλέπει τις θεμελιώδεις αδυναμίες τους. Κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο δεκαετιών, απέτυχαν παταγωδώς να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και, αντίθετα, προκάλεσαν κοινωνικό όλεθρο προκαλώντας αναγκαστικές εξώσεις, απώλεια μέσων διαβίωσης και βία. Οι συγκρούσεις συμφερόντων, η απάτη και η κερδοσκοπία μαστίζουν αυτές τις αγορές, ενώ η επέκταση των συστημάτων αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των δενδροφυτεύσεων έχει ως αποτέλεσμα την απαλλοτρίωση κοινοτικών εκτάσεων για την παραγωγή κερδών για τους επενδυτές. Η επέκταση των αγορών άνθρακα, αντί να ωφελεί την Αφρική, διατηρεί το status quo της εκμετάλλευσης των πόρων, της ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου και των ανισορροπιών ισχύος μεταξύ Βορρά και Νότου.

“Η ACS και η ACW αντιπροσωπεύουν μια κομβική στιγμή. Οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν μια ιστορική ευκαιρία να απορρίψουν τις ψευδείς λύσεις που διαιωνίζουν το ίδιο εκμεταλλευτικό μοντέλο αποικιοκρατίας που τροφοδότησε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Αντ’ αυτού, πρέπει να ακούσουν τις εκκλήσεις περισσότερων από 400 αφρικανικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) και να δώσουν προτεραιότητα σε πραγματικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη την ιστορική ευθύνη, υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αυτόχθονων και των τοπικών κοινοτήτων και ανοίγουν το δρόμο για μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση. Οι Αφρικανοί αξίζουν κλιματική δικαιοσύνη, όχι περισσότερο εξορύξεις”, κατέληξε ο Mittal.

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά

Το άρθρο Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική στο Ναϊρόμπι, 4-6 Σεπτεμβρίου 2023 – Ενημέρωση & κριτική από το Ινστιτούτο OAKLAND εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *