ceb7 cf80 ceb5 ceba ceba cf88ceaecf86ceb9cf83ceb5 cf84ceb9cf82 cebaceb1cebbcf8dcf84ceb5cf81ceb5cf82 cf84ceb1ceb9cebdceafceb5cf82 cf84

Αν και διαφωνώ με την ύπαρξη των top 10 με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για τη χώρα μας, καθώς παραμένω πιστός (και παλαιομοδίτης…) σε σχέση με την τήρηση του πλαισίου της κινηματογραφικής σεζόν (εδώ θα βρείτε το tag των αντίστοιχων απολογισμών, το οποίο περιλαμβάνει λίστες που φτάνουν μέχρι το 1993) όπως την καθορίζει η λειτουργία των χειμερινών αιθουσών παραδοσιακά, ετησίως κάνω μια μικρή εξαίρεση για χάρη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, λόγω της έκδοσης του αλμανάκ του κάθε έτους, στο οποίο υποχρεούμαι να ψηφίζω τα φιλμ που προβλήθηκαν εντός της εκάστοτε χρονιάς στα σινεμά (και μόνο!) της Ελλάδας.

Η συνολική λίστα που προκύπτει από τις ψήφους των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. αποτελεί για μένα μία από τις πιο… χαριτωμένες στιγμές του χρόνου, καθώς παρατηρώ τις διαφοροποιήσεις από τη προσωπική μου δεκάδα. Είναι μία στιγμή ανακούφισης! Πιστέψτε με, δεν το κάνω επίτηδες. Απλά, μάλλον, έχω μία εντελώς διαφορετική αντίληψη περί της σημασίας και της αξίας των κινηματογραφικών έργων από την πλειοψηφία των συναδέλφων μου και, κατά κάποιο χρόνο, αισθάνομαι πως όσο λιγότερες είναι οι κοινές μας ταινίες, τόσο πιο αναζωογονημένος νιώθω ετησίως! Για μένα, αυτή η διαφορά σημαίνει πως δεν έχω γεράσει. Ή δεν έγινα βαρετός.

Για το 2022, λοιπόν, στις ξένες ταινίες προέκυψε μια λίστα έντεκα τίτλων (λόγω ισοψηφιών), από τις οποίες στη δεκάδα μου θα βρείτε… μόλις δύο («Τα Πάντα Όλα» και «Ο Άγνωστος»). Υπάρχουν και κάποιες που θεωρώ καλές, άλλες του τύπου «ας είναι…» και μερικές φόλες (δεν το ‘χω και κρυφό…). Ακολουθεί το top των μελών της Π.Ε.Κ.Κ.:

DRIVE MY CAR

1. DRIVE MY CAR του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι
2. ΠΙΤΣΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ του Πολ Τόμας Άντερσον
3. ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΥΓΗΣ του Τσαν-Γουκ Παρκ
4. ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ του Ρούμπεν Έστλουντ
5. THE FABELMANS του Στίβεν Σπίλμπεργκ
6. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της Οντρέ Ντιγουάν
7. ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ του Ασγκάρ Φαραντί
. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ των Ντάνιελς
9. Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ του Τόμας Μ. Ράιτ
. ΒΑΓΟΝΙ ΑΡΙΘΜΟΣ 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν
. Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ του Γιόαχιμ Τρίερ

Ας καταθέσω τώρα και το δικό μου top 10 για το έτος του 2022, με τους τίτλους σε αξιολογική σειρά (το ελαφρώς διαφορετικό, λόγω χρονικού πλαισιού περσινής σεζόν, βρίσκεται εδώ):

LAST AND FIRST MEN

1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Γιόχαν Γιόχανσον
2. Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ του Τόμας Μ. Ράιτ
3. THE BATMAN του Ματ Ριβς
4. ΛΕΥΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ του Νόα Μπάουμπακ
5. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ των Ντάνιελς
6. ΟΥΤΕ ΚΑΝ του Τζόρνταν Πιλ
7. AVATAR: THE WAY OF WATER του Τζέιμς Κάμερον
8. ELVIS του Μπαζ Λούρμαν
9. ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ του Ομάρ Ελ Ζοχάιρι
10. ΤΟ ΜΕΝΟΥ του Μαρκ Μάιλοντ

Η τριάδα των καλύτερων ελληνικών ταινιών της χρονιάς για την Π.Ε.Κ.Κ. δεν είχε σημαντικές διαφορές, καθώς το 2022 ήταν εξωφρενικά πτωχό σε φιλμικές παραγωγές και αξιοπρεπείς προτάσεις από το εμπορικό κύκλωμα (ανύπαρκτες, ουσιαστικά) ή το πιο… «κουλτούρα να φύγουμε» καλλιτεχνικό. Μία ισοψηφία μετατρέπει τούτη τη μικρή λίστα σε τετράδα φέτος, με την ένθεση της «Αγέλης Προβάτων», την οποία εγώ συμπεριέλαβα στα… χειρότερα της χρονιάς. Αρχικά, το αποτέλεσμα στη συνολικής ψηφοφορίας των Ελλήνων κριτικών:

MAGNETIC FIELDS movie 1

1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση
2. ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ του Δημήτρη Κανελλόπουλου
3. ΑΓΙΑ ΕΜΥ της Αρασέλης Λαιμού
. ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της Ζακλίν Λέντζου

Ακολουθεί η δική μου ματιά στα καλύτερα ελληνικά φιλμ του 2022, με αξιολογική σειρά:

MOON 66 QUESTIONS

1. ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της Ζακλίν Λέντζου
2. ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση
3. ΑΓΙΑ ΕΜΥ της Αρασέλης Λαιμού

And world peace!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *