ceb7 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 cf84ceb7cf82 ceb3cf85cebdceb1ceafcebaceb1cf82 cebaceb1ceb9 ceb7 cf81cf8c

RL THE ONLY WOMAN AMONG THE SPD MEN

Rosa Luxemburg was the only woman among the Social Democratic men

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΤΦ επέλεξε να πραγματοποιήσει την  εκδήλωση [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] με θέμα “Ρόζα Λούξεμπουργκ Επαναστάτρια, Βοτανολόγος, Φυσιολάτρης”, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στις 6 Μαρτίου, μεταξύ των άλλων λόγων γιατί:
“….συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου. Στην αρχή του video που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, η Ρόζα Λούξεμπουργκ φαίνεται στις φωτογραφίες ότι είναι η μοναδική γυναίκα, στο συνέδριο της Β’ Διεθνούς, στη Στουτγάρδη, το 1907, στο Άμστερνταμ το 1904. Επίσης η Ρόζα Λούξεμπουργκ, επέλεξε να σπουδάσει στη Ζυρίχη, γιατί στην Πολωνία που γεννήθηκε, από Πολωνοεβραίους γονείς, τα Πανεπιστήμια δεν δεχόντουσαν γυναίκες….”

Στην ειδική σημερινή ανάρτηση παρουσιάζουμε τρεις φωτογραφίες της Ρόζας Λούξεμπουργκ στις οποίες φαίνεται ότι είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες άνδρες, ότι δηλαδή προοδευτικότερο υπήρχε την πρώτη δεκαετία του 1910. Σημείωση: Αναφερόμαστε στις φωτογραφίες ότι είναι η μοναδική γυναίκα και όχι ότι ήταν η μοναδική στις πολιτικές συναντήσεις.

Ο αγώνας των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη συμμετοχή στα κοινά  ξεκίνησε από πολύ παλιά, ακόμα και εντός των προοδευτικών κομμάτων.

Rosa Luxemburg centre among leaders at the International Socialist Congress Amsterdam 1904

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ (κέντρο) μεταξύ των ηγετών στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο, Άμστερνταμ, 1904 | Rosa Luxemburg (centre) among leaders at the International Socialist Congress, Amsterdam, 1904.

Stuttgart congress of second international 1907 iisg big 1

Στουτγκάρδη  (στο κέντρο) συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς, 1907 | Stuttgart (centre)congress of the second International, 1907

uxemburg leftward among attendees at the SPD party school in 1907

H Ρόζα Λούξεμπουργκ (αριστερά) μεταξύ των παρευρισκομένων στο κομματικό σχολείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  το 1907 | Rosa  Luxemburg (leftward) among attendees at the SPD party school in 1907.

Το άρθρο Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η Ρόζα Λούξεμπουργκ | Σε τρεις φωτογραφίες είναι η μοναδική ανάμεσα σε δεκάδες Σοσιαλδημοκράτες άνδρες σε πολιτικές διαδικασίες εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *