ceb7 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 cebcceb5cf84ceb1cebdceb1cf83cf84ceb5cf85cf84ceb9cebacf8ecebd cf80cf84

BIRD DAY

Δελτίο Τύπου: Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών 2023 επισημαίνει τον αντίκτυπο της αυξανόμενης κρίσης του νερού στα αποδημητικά πτηνά

Press Release: World Migratory Bird Day 2023 Highlights Impact of the Growing Water Crisis on Migratory Birds

Boulder/Bonn/Incheon, 13 Μαΐου 2023 – Το νερό και η σημασία του για τα αποδημητικά πτηνά – και οι αυξανόμενες απειλές τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα του νερού – είναι το επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών, μιας παγκόσμιας εκστρατείας που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μεταναστευτικών πτηνών και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρησή τους. Δραστηριότητες για να σηματοδοτήσουν την εκστρατεία θα πραγματοποιηθούν παγκοσμίως σε δύο ημέρες αιχμής τον Μάιο και τον Οκτώβριο με θέμα «Water: Sustaining Bird Life».

Το νερό είναι θεμελιώδες για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Τα αποδημητικά πτηνά βασίζονται στο νερό και τους σχετικούς βιότοπούς του -λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, λίμνες, βάλτους, έλη και παράκτιους υγροτόπους- για αναπαραγωγή, ανάπαυση, ανεφοδιασμό με καύσιμα κατά τη μετανάστευση και το χειμώνα. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανθρώπινη ζήτηση για νερό, μαζί με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και άλλους παράγοντες, απειλούν αυτά τα πολύτιμα υδάτινα οικοσυστήματα.

Τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το 35 τοις εκατό των υγροτόπων του κόσμου, κρίσιμοι για τα αποδημητικά πτηνά, έχουν χαθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Η Great Salt Lake της Γιούτα, η μεγαλύτερη λίμνη θαλασσινού νερού στο δυτικό ημισφαίριο και χρησιμοποιείται από περισσότερα από ένα εκατομμύριο παράκτια πτηνά, κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Σε όλη τη λεκάνη Amur-Heilong στην Ασία, η κλιματική αλλαγή ενισχύει τον αντίκτυπο της καταστροφής των οικοτόπων εξαντλώντας τα φυσικά συστήματα νερού και στερώντας τα αποδημητικά πτηνά από ζωτικής σημασίας τόπους αναπαραγωγής και στάσης. Αυτά τα αποθαρρυντικά παραδείγματα συμβαδίζουν με πρόσφατες αναφορές που αποκαλύπτουν ότι το 48 τοις εκατό των ειδών πτηνών παγκοσμίως υφίστανται μείωση πληθυσμού.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Θάλασσας της Αράλης που μοιράζονται το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, θεωρείται ευρέως ως μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές του πλανήτη που σχετίζονται με το νερό. Τα έργα άρδευσης της σοβιετικής εποχής στέγνωσαν σχεδόν εντελώς τη λίμνη, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια των μέσων διαβίωσης των ψαράδων και των αγροτών και στην επιδείνωση της δημόσιας υγείας λόγω της τοξικής σκόνης και στη μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο αντίκτυπος ήταν σοβαρός για τις κοινότητες γύρω από τη λίμνη, αλλά και για τα αποδημητικά πουλιά, τα οποία έχασαν σημαντικές πηγές τροφής και ένα κρίσιμο σημείο ενδιάμεσης στάσης στο ταξίδι τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Σαχέλ, μια τεράστια ημι-άνυδρη περιοχή στην Αφρική: παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, αποψίλωσης και υπερβόσκησης στο Σαχέλ έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του εδάφους και στην απώλεια της βλάστησης, απειλώντας την επιβίωση τόσο του τοπικού ανθρώπινου πληθυσμού όσο και άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών πτηνών. Η λίμνη Τσαντ, ένα από τα μεγαλύτερα υδάτινα σώματα στην Αφρική το 1960, έχασε το 90% της έκτασής της, εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους για τις τοπικές κοινότητες και επίσης για πολλά αποδημητικά πουλιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών χρησιμεύει ως μια διεθνής έκκληση για δράση για την προστασία των αποδημητικών πτηνών, των οποίων οι περιοχές εκτείνονται συχνά σε πολλές χώρες και αντιμετωπίζουν πολλές διαφορετικές απειλές παγκοσμίως. Η ετήσια εκστρατεία διοργανώνεται από τη Σύμβαση για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS), τη Συμφωνία Αφρικανικής-Ευρασιατικής Μεταναστευτικής Υδάτινης Πουλιά (AEWA), το Περιβάλλον για την Αμερική (EFTA) και την Ανατολική Ασία-Αυστραλία Flyway Partnership (EAAFP). ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών 2023 θα εορταστεί επίσημα στις 13 Μαΐου και 14 Οκτωβρίου. Οι δύο ημέρες της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών αντικατοπτρίζουν την κυκλική φύση της μετανάστευσης των πτηνών καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν ποικίλες περίοδοι αιχμής μετανάστευσης στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο.

Εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αποδημητικά πτηνά και τη σημασία του νερού θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών πάρκων, φυσικών κέντρων, μουσείων, βιβλιοθηκών, σχολείων και άλλων τοποθεσιών αυτές τις ημέρες αιχμής και όλο το χρόνο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.worldmigratorybirdday.org

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

Μετάφραση μέσω μεταφραστικής πλατφόρμας.

 

Το άρθρο Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών 2023 θα εορταστεί στις 13 Μαΐου και 14 Οκτωβρίου. εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *