ceb7 cebcceb7 cf80ceaccf84ceb1cebeceb7 cf84ceb7cf82 ceb1cebdcebfceb9cebeceb9ceaccf84ceb9cebaceb7cf82 cebbceb1ceb8cf81cebfceb8ceb7cf81

3 Trygoni ©ORNITHOLOGIKI AnastasiosSakoulis


Η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία καλεί την Πολιτεία και τους κατοίκους στα Ιόνια να δείξουν μηδενική ανοχή στο έγκλημα της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, με στόχο ανυπεράσπιστα πουλιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι ενεργοποιήθηκαν φέτος τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μην υπάρξει και φέτος καθυστέρηση στην επιβολή του νόμου.

Η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων ξεκίνησε τελικά στις 18 Απριλίου, ωστόσο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα νησιά – περάσματα των Τρυγονιών κάποιοι τα «υποδέχονται» με σκάγια ενώ εδώ και αρκετές ημέρες, πολλές περιοχές του Ιονίου μυρίζουν… μπαρούτι. Καταγγελίες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ορνιθολογική αναφέρουν εκατοντάδες πυροβολισμούς και μεγάλη κινητικότητα λαθροθήρων τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά σημεία στο Ιόνιο.

Παρά το γεγονός ότι η Ορνιθολογική είχε συγκεντρώσει στοιχεία για χιλιάδες πυροβολισμούς στα Ιόνια νησιά και κατά την άνοιξη του 2021, τα Τοπικά Σχέδια Δράσης την περσινή χρονιά έκλεισαν τον κύκλο τους με μηδέν εις το «πηλίκιο»: καμία προσαγωγή ή σύλληψη λαθροθήρα δεν καταγράφηκε από τα προγραμματισμένα περίπολα όπου αυτά εφαρμόστηκαν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ότι οι φορείς επιβολής του νόμου (τόσο οι κρατικοί όπως τα Δασαρχεία και η Αστυνομία, όσο και η Θηροφυλακή η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος) φθάνουν πιθανώς στα σημεία κατόπιν σφαγής.

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης υιοθετήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία έπειτα από συστηματικές πιέσεις της Ορνιθολογικής ενώ η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή τους μπορεί να αποτρέψει όσους επιμένουν να βάζουν στόχο εξουθενωμένα πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν, ένα έγκλημα το οποίο, παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, διαπράττεται κάθε χρόνο με μεγάλη ένταση κυρίως σε περιοχές της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών, Αντίπαξων αλλά και στις Διαπόντιες νήσους (Μαθράκι, Οθωνούς), όπου εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού ως «παραδοσιακή» δραστηριότητα.

Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Αρχές να αξιοποιήσουν τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, δείχνοντας μηδενική ανοχή προς τους παραβάτες και λαμβάνοντας με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις ημέρες του Πάσχα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία που μετατρέπει κάθε Άνοιξη το Ιόνιο σε βωμό θυσίας του Τρυγονιού, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους, για τη σωτηρία του οποίου εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια πανευρωπαϊκά σχέδια δράσης.

Καλούμε επίσης, για ακόμη μία χρονιά, την τοπική κοινωνία και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και επισκέπτες στα Ιόνια νησιά να δείξουν μηδενική ανοχή σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές και να μη διστάσουν να καταγγείλουν άμεσα κάθε περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στις αρμόδιες Αρχές και στην Ορνιθολογική.

Συγκεκριμένα, αν αντιληφθείτε περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας:

– Καλέστε άμεσα τις αρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία):Κέντρο Δασοπροστασίας 1591 (Καθημερινά 8:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00)

– Ενημερώστε την Ορνιθολογική: 2108228704 & 2108227937, info@ornithologiki.gr με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που μπορείτε να διαθέσετε.

Η ενημέρωση για τους κινδύνους της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και η πίεση για την εφαρμογή του νόμου είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει και υπηρετεί σταθερά η Ορνιθολογική. Η φύση δεν μας ανήκει. Είναι μέρος της ζωής μας. Και αξίζει σε όλους μας, αλλά ειδικά στη νέα γενιά, να μπορεί να βλέπει τα Τρυγόνια να επιστρέφουν κάθε άνοιξη στο Ιόνιο, σε ασφαλείς βιότοπους.

LABC Call to action Banner GR

The post Η μη πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας σκοτώνει τα Τρυγόνια first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *