ceb7 cebaceafcebdceb7cf83ceb7 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf83ceafceb1 cf84cf89cebd cebdceb7cf83ceafceb4cf89cebd

wind turbine 4178777 1920


Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων αντικρούει την είδηση της 100% κάλυψης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συστηματική αναπαραγωγή της είδησης δεν είναι παρά «εκστρατεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης με σκοπό την επιβολή της “πράσινης μετάβασης”»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ η είδηση ότι την Παρασκευή 7/10 το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς στην εποχή μας η ποιοτική δημοσιογραφία σπανίζει, και αυτό που συνήθως συμβαίνει στα γραφεία κάποιων φαινομενικά έγκριτων ΜΜΕ είναι ότι απλά αναπαράγουν χωρίς την παραμικρή δημοσιογραφική έρευνα ειδήσεις από πηγές που θεωρούν έγκυρες. Η παραπάνω είδηση βασίστηκε σε ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ στις 09/10.

Αυτό που αποκρύπτει ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι τις 5 ώρες (από τις 8:00 GMT/UTC μέχρι τις 13:00), που υποτίθεται ότι είχαμε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, λειτουργούσαν και σταθμοί ορυκτών καυσίμων, δηλαδή λιγνίτη και φυσικού αερίου. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα Entso-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς), στον οποίο είναι υποχρεωμένος ο ΑΔΜΗΕ να κοινοποιεί τα στοιχεία του για τη λειτουργία του δικτύου. Ανατρέχοντας λοιπόν στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα για εκείνες τις ώρες, βλέπουμε ότι στις 08:00 στις 07/10 η Ελλάδα λειτουργούσε τις λιγνιτικές της μονάδες (196 MW) και τις μονάδες φυσικού αερίου (511 MW) (εικόνα 1). Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες 5 ώρες που είχαμε υποτίθεται μόνο πράσινη ενέργεια. Πηγή: https://transparency.entsoe.eu/

entsoe


Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, την οποία έσπευσαν να αναπαράγουν πολλά ΜΜΕ, βασίζεται στη σκόπιμη σύγχυση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα και αν σε ένα δίκτυο παράγεται ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ο διαχειριστής του μπορεί να εμφανίσει ότι προσφέρει στην κατανάλωση μόνο ρεύμα από ΑΠΕ, και να εξάγει σε δίκτυα άλλων χωρών ή απλώς να απορρίψει τεχνηέντως το ρεύμα άλλων μονάδων. Φυσικά είναι απαράδεκτη μια τέτοια αλχημεία, καθώς όσο λειτουργούν οι μονάδες ορυκτών καυσίμων, συνεχίζουν να παράγονται αέριοι ρύποι.

Η προσεκτική ανάγνωση πολλών σχετικών δημοσιευμάτων στον τύπο δείχνουν την παντελή άγνοια των συντακτών τους και την παραπλάνηση και των ιδίων σχετικά με αυτή τη διαφορά παραγωγής – κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Φυσικά την υποτιθέμενη “επιτυχία” αυτή σύντομα επικρότησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter. Δείτε εδώ.

Είναι πραγματικά θλιβερό ο ΑΔΜΗΕ, πολλά ΜΜΕ και στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να επιδίδονται σε μια τέτοια εκστρατεία παραπλάνησης για να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Πόσο μάλλον όταν την ημέρα που ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε την ανακοίνωση αυτή, η ηλεκτροπαραγωγή από τις ΑΠΕ στις 20:00 Ώρα Ελλάδος ήταν μόλις 1% σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία

admie 7 10


Έχουμε τονίσει πολλές φορές την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι κανένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω της ασταθούς παραγωγής τους, η οποία οφείλεται στην μη προβλέψιμη και μη συνεχή διαθεσιμότητα των πηγών ενέργειας στις οποίες βασίζονται (αιολική – ηλιακή). Η θέση αυτή αναλύεται ενδελεχώς στο φυλλάδιο του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για Ενέργεια με τίτλο «Το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την ενέργεια αντικρούει τις θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ και του λόμπι της αιολικής βιομηχανίας», που εκδόθηκε πέρυσι.

The post Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων αντικρούει την είδηση της 100% κάλυψης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *