ceb7 ceb4ceb9ceb1cebaceaecf81cf85cebeceb7 cf84ceb7cf82 ceb3cebbceb1cf83cebacf8eceb2ceb7cf82 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cebacebbceb9cebc

GL

Η Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό συμφωνήθηκε κτά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γλασκώβης των Ηνωμώνων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26),  1 έως 12 Νοεμβρίου 2021,. Από τότε μέχρι σήμερα   την έχουν συνυπογράψει 450 οργανισμοί.

Από τη Διακήρυξη υπογραμμίζουμε  δύο παραγράφους που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και τη φύση:

  • Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τη μη βιώσιμη χρήση γης και τα σπάταλα καταναλωτικά πρότυπα προκαλούν την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια βιοποικιλότητας.
  • Η εξισορρόπηση της σχέσης μας με τη φύση είναι κρίσιμη για την αναγέννηση τόσο της οικολογικής της υγείας όσο και της προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ευημερίας. Είναι επίσης κρίσιμο για τον τουρισμό, ο οποίος βασίζεται και μας συνδέει με ακμάζοντα οικοσυστήματα. Η αποκατάσταση της φύσης – και η σχέση μας μαζί της – θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του κλάδου μας από την πανδημία, καθώς και για τη μελλοντική ευημερία και την ανθεκτικότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες: THE GLASGOW DECLARATION ON CLIMATE ACTION IN TOURISM [ΕΔΩ]

Διαβάστε επίσης: Baseline Report on Climate Action in Tourism | Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σχετικά με τη δράση για το κλίμα στον τουρισμό [ΕΔΩ]

Παραμένει ένα ερωτηματικό πως πρακτικά υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι χώρες μέλη των Η.Ε. και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα  έχουμε, και αυτό είναι θετικό γεγονός ανεξαρτήτως επιμέρους κριτικών,  το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, και το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ 2023-2024 του Υπουργείου Τουρισμού. Παρ΄ όλα αυτά αμφιβάλλουμε κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί και επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν και λαμβάνουν μέτρα στο πνεύμα της Διακήρυξης της Γλασκώβης και των άλλων ντοκουμέντων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της φύσης.

Το άρθρο Η Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό και η αναφορά για την επανασύνδεση μας με τη φύση εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *