ceb5cf80ceb9cf83cf84cf81cebfcf86ceae cf84cf89cebd cf80cf85cf81ceb7cebdceb9cebacf8ecebd cf8ccf80cebbcf89cebd cf83cf84ceb7cebd ceb5cebb

s

Sierra Club Nuclear Free Team

[To “Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” είναι ένα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και αντιπολεμικό σωματείο όπως πειγρράφεται στο καταστατικό του αλλά και όπως έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των μελών και των φίλων του από τις δράσεις του και τις θέσεις του. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την επιστολή του αμερικανού γλύπτη και νομικού Mark Muhich, προέδρου του οργανισμού Sierra Club Nuclear Free Team, ο οποίος είναι κλάδος του Sierra Club, του ιστορικότερου και παλαιότερου περιβαλλοντικού οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Ο οργανισμός Sierra Club ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1892, φέτος γιορτάζονται τα 130 χρόνια από την ίδρυση του. Στην Ευρώπη ο παλαιότερος περιβαλλοντικός οργανισμός είναι ο Naturefriends, έτος ίδρυσης 1895, του οποίου το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, είναι μέλος από το 2008. | Στη φωτογραφία ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Ανδρέας Μαμωνάς (16 ετών) και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος πραγματοποιούν , έστω  συμβολικά και παρά την απαφόρευση, την  Πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου 1963)


Ο πρόεδρος του αμερικανικού εταίρου της ICAN Sierra Club Nuclear Free Team διακεκριμένος γλύπτης Mark Muhich έστειλε στην πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ την ακόλουθη επιστολή η οποία έχει αναφορές και σεβασμό στο πρόσωπο του Γρηγόρη Λαμπράκη:

Προς την Αξιότιμη κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Ambassador The Hellenic Republic of Greece to the United States of America

2217 Massachusetts Av NW, Washington DC 20008

Mark Muhich, chairman

Sierra Club Stop Nuclear Weapons Team

2466 Emmons Rd, Jackson MI 49201

4 Απριλίου 2022

Re: Επιστροφή των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα

Αγαπητή κυρία πρέσβυ,

Ήταν μεγάλο μου προνόμιο και όνειρο που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μου στην Αθήνα για τρεις εβδομάδες το Δεκέμβριο 2019. Έκανα πολλά προσκυνήματα εκεί επισκέφθηκα την Ακρόπολη, το Εθνικό Μουσείο, το Μαραθώνα και τον τάφο του Γρηγόρη Λαμπράκη, του μάρτυρα γιατρού και Έλληνα ήρωα που δολοφονήθηκε αγωνιζόμενος κατά των πυρηνικών όπλων και που έκανε την ιστορική πορεία ειρήνης στο Μαραθώνα, κοντά στην περιοχή που τότε υπήρχαν βάσεις που φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας τερμάτισε τις διαδικασίες για την υποδοχή 24 B 62 Nuclear Bombs στην Βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο. Πιστεύω ότι αυτό αντιτίθεται στην λαϊκή βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων όπως και η πλειοψηφία των κρατών που έθεσαν σε ισχύ την Συμφωνία «Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons» στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενική Συνέλευση του 2017.

Η Ελλάδα υπέγραψε την Non-Proliferation Treaty το 1970 η οποία ζητά την εξαφάνιση των πυρηνικών όπλων. Ελπίζω ότι συμφωνείτε ότι η αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο δεν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον επόμενο μήνα σκέπτομαι να επισκεφθώ την Washington D.C. και θα το θεωρούσα τιμή μου να μιλήσω με σας ή κάποιον αντιπρόσωπό σας για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών και την δυνατότητα να παραμείνει η Ελλάδα χώρα ελεύθερη από πυρηνικά όπως ήταν από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ελπίζω να επισκεφθώ ξανά την Αθήνα σύντομα. Και όταν θα καθαρίσω τον τάφο του Λαμπράκη ελπίζω να μπορώ να του πω ότι η Ελλάδα παραμένει ελεύθερη από αυτά τα τρομερά πυρηνικά όπλα, το λόγο για τον οποίο εκείνος θυσίασε με γενναιότητα τη ζωή του.

Ειλικρινά,

Mark Muhich

Μετάφραση Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου – ΠΗΓΗ ippnwgr [ΕΔΩ]

Το άρθρο Επιστροφή των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα | Επιστολή προέδρου αμερικανικής ΜΚΟ προς την Ελληνίδα πρέσβη σχετικά με την πιθανή φιλοξενία πυρηνικών όπλων στον Άραξο εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *