ceb5cf80ceb9cf83cf84cebfcebbceae cf80cf81cebfcf82 cf84cebfcf85cf82 cf85cf80cebfcf85cf81ceb3cebfcf8dcf82 ceba ceba cebd ceb4ceadcebdceb4
 NO ENERGY CHARER TREATY 2 1
[Η επιστολή που ακολουθεί στάλθηκε από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Seattle to Brussels  σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα οι κυβερνήσεις να αποσυρθούν από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας. Η επιστολή που ακολουθεί προς του Έλληνες Υπουργούς κ.κ. Νίκο Δένδια (Υπουργό Εξωτερικών) και Κώστα Σκρέκα (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας) στάλθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Η επιστολή θα σταλεί σε όλα τα κόμματα, στα ΜΜΕ, στους συνδικαλιστικούς – περιβαλλοντικούς – αυτοδιοικητικούς φορείς. Ιδαίτερα τα κόμματα εν όψει των βουλευτικών εκλογών θα καλεστούν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας]

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ


Προς κ.κ.
Νίκο Δένδια – Υπουργό Εξωτερικών
Κώστα Σκρέκα – Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: “Προστασία της δράσης για το κλίμα: Αποχώρηση από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας”
Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT) αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Απαίτηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσυρθούν!
The Energy Charter Treaty (ECT) is a huge obstacle for the clean energy transition. Demand from European governments to withdraw!

Σας γράφουμε σχετικά με τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ΣΧΕ) για να σας ζητήσουμε να αναλάβουν συντονισμένη δράση η ΕΛΛΑΔΑ, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για να αποχωρήσουν από τη ΣΧΕ, επειδή θέτει ακραίες προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση.

Η ΣΧΕ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη δράση για το κλίμα, είναι ασύμβατη με τη νομοθεσία της ΕΕ και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει επιβεβαιώσει ότι η ECT εμποδίζει τις προσπάθειες των χωρών να μεταβούν σε καθαρές πηγές ενέργειας. Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, η ECT εξακολουθεί να μην ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως σημειώνουν η Γερμανική και η Ολλανδική κυβέρνηση, καθώς και το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο για το Κλίμα. Εμποδίζει επίσης την εφαρμογή κυρίαρχων ενεργειακών πολιτικών, όπως οι φόροι απροσδόκητων κερδών, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Επί του παρόντος, οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας ή βρίσκονται στη διαδικασία αποχώρησης. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συντονισμένης αποχώρησης της ΕΕ, με την Επιτροπή να ακολουθεί το παράδειγμα. Διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης της ΣΧΕ δεν αποτελούν εφικτή επιλογή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση της ΕΕ είναι “αναπόφευκτη”.

Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να υποστηρίξει μια πλήρη και συντονισμένη αποχώρηση από την ΕΕ. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί την ασφαλέστερη και πιο ολοκληρωμένη λύση στο αδιέξοδο της ΣΧΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ανακτήσουν τον πλήρη ρυθμιστικό τους χώρο για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και να διαχειριστούν μια ταχεία και δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Εν όψει της επικείμενης απόφασης, η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να επιδείξει ηγετική θέση σε θέματα κλίματος, λαμβάνοντας μέτρα για την υποστήριξη μιας συντονισμένης αποχώρησης της ΕΕ από τη Συνθήκη.

Με εκτίμηση,

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ ΦτΦ – naturefriendsgreece@gmai.com

Καίτη Μυλωνά –  Εκπρόσωπος των ΦτΦ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Seattle to Brussels – aikmilona@3volve.io

Το άρθρο Επιστολή προς τους Υπουργούς κ.κ. Ν.Δένδια, Κώστα Σκρέκα “Προστασία της δράσης για το κλίμα: Αποχώρηση από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας” | ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *