ceb5cebdceb7cebcceb5cf81cf89cf84ceb9cebaceae ceb5cf80ceafcf83cebaceb5cf88ceb7 cf84ceb7cf82 cebccebfcebdceacceb4ceb1cf82 ceb4ceb9ceb1

020622b


Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλάσσιας Χελώνας (16 Ιουνίου), Στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας επισκέφτηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 είναι η μεγαλύτερη διεθνής ημέρα για το περιβάλλον. Υπό την ηγεσία του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1973, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση. Γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το σύνθημα  της εκστρατείας για το 2022  είναι το “Μόνο μία Γη”, με έμφαση στη “Βιώσιμη διαβίωση σε αρμονία με τη φύση”. Αξίζει να τονιστεί ότι η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων επηρεάζει την ευημερία περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς και ότι η αποκατάσταση του 15% των οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί και η ταυτόχρονη διακοπή της περαιτέρω μετατροπής των φυσικών οικοσυστημάτων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να αποτρέψει το 60% των αναμενόμενων εξαφανίσεων ειδών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του Δρ Archie Carr που αφιέρωσε τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και την προστασία τους. Σκοπός της ημέρας, είναι να στρέψει την προσοχή της ευρύτερης κοινωνίας στα υπέροχα αυτά πλάσματα, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η παρουσία του προστατευόμενου είδους εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού για να τραφεί και να γεννήσει έγινε γνωστή σχετικά πρόσφατα, έπειτα από έρευνα που συντόνισε η μονάδα Διαχείρισης, τέως Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Ιδιαίτερα, το 2020 και το 2021 στα πλαίσια Δράσης Παρακολούθησης της Καρέτα στο Εθνικό Πάρκο, εντοπίστηκαν, προστατεύθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 12 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Καρέτα στην αμμολουρίδα του Λούρου, στον Παλαιοπόταμο και στην αμμώδη παραλία που γειτνιάζει με την παράκτια λιμνοθάλασσα Κόκκαλα (ΙΧΘΥΚΑ). Η Δράση Παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ,.

Μέσω παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι μαθητές της 5η και της 6ης τάξης του 6ο Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου ενημερώθηκαν για την σημασία της Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών  Μεσολογγίου- Αιτωλικού αλλά και της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα.

Στο τέλος της ενημερωτικής επίσκεψης μοιράστηκε στους μικρούς μας φίλους έντυπο υλικό της Μονάδας Διαχείρισης καθώς και το Λεύκωμα «Εχινάδες νήσοι από το μύθο στην πραγματικότητα» που εκδόθηκε από την Μονάδα Διαχείρισης με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιόνια Νησιά.

The post Ενημερωτική επίσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *