ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebacf8c box office ceadcf81cf87ceb5cf84ceb1ceb9 ceadcebdceb1 cebfcebbceadceb8cf81ceb9cebf cebaceb1cebbcebfceba

Τα 138.727 εισιτήρια του προηγούμενου τετραημέρου, τα οποία σε τεράστιο ποσοστό προήλθαν από το Marvel-ικό «Doctor Strange in the Multiverse of Madness», έγιναν… στάχτη αυτές τις μέρες, με τα ταμεία να μετρούν μόλις 53.727 θεατές. Το ξέραμε ότι οι περισσότερες κομιξάδικες ταινίες «ξεφουσκώνουν» απότομα στη δεύτερη εβδομάδα τους, όμως, το -71% (και κάτι) είναι πραγματικά δυσάρεστο. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ανόητης «πολιτικής» που λέει πως δεν πρέπει να «κοντράρονται» δυνατοί νέοι τίτλοι με τέτοιο blockbuster-ικό φιλμ, η αγορά έμεινε σχεδόν απροστάτευτη με έξι πρεμιέρες διόλου δελεαστικές για το πλατύ κοινό. Αποτέλεσμα, η άνωθεν κατρακύλα στην προσέλευση. Δεν αρέσουν αυτά που γράφω από εδώ συνήθως, αλλά όταν έρχεται η στιγμή ν’ αντιμετωπίσουμε τα ρεαλιστικά νούμερα του ελληνικού box-office, κάποιος πρέπει να βαρέσει το συναγερμό. Διότι με το πρόγραμμα που έχω δει για το φετινό καλοκαίρι, θα κλάψουν πολλά θερινά σινεμά. Που για κάποια μάτια ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τούτο το «άθλημα», (ειδικά στην Αττική) φαντάζουν σαν «λουκουμάκια» γης που μπορεί να χτιστεί… Θα τα τονίσω εκ νέου την επόμενη Δευτέρα αυτά, διότι και τα επτά φιλμ που πρόκειται ν’ ανοίξουν την Πέμπτη (συν το καινούργιο, συντομότερο μοντάζ του «Σμύρνη μου Αγαπημένη») δεν φαίνονται ικανά να προκαλέσουν ουρές κόσμου έξω από τους κινηματογράφους.

Operation Mincemeat

Το sequel του «Doctor Strange», παρά την ολέθρια πτώση του, συνέχισε ν’ αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης της αγοράς (περίπου το 62%), με όλα τα υπόλοιπα φιλμ της πρώτης δεκάδας να κατέχουν πενιχρά μονοψήφια ποσοστά (έκαστο). Τα 32.750 εισιτήρια (από 166 οθόνες) του Marvel-ικού ήρωα αποτελεί το μοναδικό πενταψήφιο νούμερο του τετραημέρου! Το έργο προτιμήθηκε το Σάββατο (11.317), ενώ οι προσδοκίες εκείνων που περίμεναν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εισιτηρίων, προσγειώνονται με το σύνολο των 183.222 μετά από τις πρώτες έντεκα μέρες προβολής της ταινίας. Στο #2 έκανε την παρθενική του εμφάνιση το πολεμικό δράμα Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου «Επιχείρηση Κιμάς» (φωτό), κόβοντας 2.626 εισιτήρια (από 39 οθόνες). Τυπικά καλοδουλεμένη βρετανική παραγωγή, σωστό το καστ, όμως, το θέμα θεωρώ πως δεν ταίριαζε τόσο σε τούτη την εποχή (προ ετών, ένα τέτοιο φιλμ θα έσκιζε στα χειμερινά), ώστε να υπόσχεται κάτι το… ψυχαγωγικό, ακόμη και για την έξοδο των κάπως μεγαλύτερων σε ηλικία θεατών. Το σαββατόβραδο έκανε τα καλύτερα εισιτήρια (908), ενώ μονάχα η Αττική «δούλεψε» ουσιαστικά επί του συνόλου (1.888, από 19 οθόνες). Φαίνεται πως αντίστοιχα τετραψήφια νούμερα θα τα βλέπουν και θα χαίρονται φέτος το καλοκαίρι τα γραφεία διανομής. Διότι υπάρχουν και τα… απόλυτα «λουκέτα»! Εκτός κι αν η Eurovision ή το πολιτικό ενδιαφέρον σχετικά με τις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέτρεψαν το μαζικό κοινό από το να πάει σινεμά (χλωμό, ε;).

THE BAD GUYS 690

Από τα υπόλοιπα οκτώ φιλμ της πρώτης δεκάδας, τα τέσσερα είναι παιδικά! Το sequel «Sonic: Η Ταινία 2» (-25%) βρέθηκε στο #3 (2.378 εισιτήρια από 49 οθόνες και δυνατό σύνολο στα 72.271), τα «Κακά Παιδιά» (-8%) (φωτό) βρέθηκαν στο #5 (1.958 εισιτήρια από 29 οθόνες και σύνολο στα 55.760), το «100% Λύκος» (-34%) βρέθηκε στο #7 (1.529 εισιτήρια από 50 οθόνες και σύνολο στα 4.105) και το «Αίνμπο: Πριγκίπισσα του Αμαζονίου» (-40%) βρέθηκε στο #9 (1.113 εισιτήρια από 41 οθόνες και σύνολο στα 9.173). Χωρίς καινούργιο προϊόν από αυτό το είδος και στο επερχόμενο τετραήμερο, οι ίδιοι τίτλοι θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι. Όχι απαραίτητα όλοι, όμως, καθώς (το πολύ) τέσσερις νέοι adult τίτλοι (και η «Σμύρνη») θα διεκδικήσουν μια θέση στο top 10.

FIRESTARTER

Ο μόνος άλλος επιζών από τα φιλμ ενηλίκων που άντεξε να παραμείνει στην πρώτη πεντάδα ήταν ο «Άνθρωπος απ’ τον Βορρά» (-48%), που βρέθηκε στο #4 κόβοντας 2.228 εισιτήρια (από 28 οθόνες). Τα 42.897 του συνόλου του μας λένε πως έχει «ψωμί» ακόμα. Από την άλλη, η πρωτοεμφανιζόμενη «Πύρινη Οργή» (φωτό) άνοιξε στο #6 με μόλις 1.574 εισιτήρια (από 43 οθόνες). Εδώ έχουμε ένα κακό παράδειγμα διαχείρισης νέου τίτλου από το αμερικανικό studio που διανέμει το έργο. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε στις αίθουσες ταυτόχρονα με πλατφόρμα του home entertainment, με αναμενόμενα αποτελέσματα «διαρροής». Έτσι, από την Παρασκευή η ταινία ήταν διαθέσιμη στα τορεντάδικα, με το νεολαιίστικο κοινό (το target group εδώ), προφανέστατα, να μη μπαίνει στον κόπο να επιλέξει τα σινεμά. Μονάχα από ένα (ίσως το πιο δημοφιλές) site ελληνικών υποτίτλων, μέτρησα προ ολίγου 2.512 downloads, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερο των εισιτηρίων του τετραημέρου νούμερο, το οποίο θα δίνει πιο άσχημο αποτέλεσμα πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό των θεατών… του καναπέ! Πραγματικά, είναι λυπηρό να βλέπεις το Χόλιγουντ να βγάζει τα ίδια του τα μάτια.

LA FILLE AU BRACELET 1

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το «Η Μνήμη του Δολοφόνου» (-58%) από το #8, το οποίο έκοψε 1.478 εισιτήρια (από 12 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 18.380, και από το #10 το ντεμπούτο εμφάνισης του γαλλικού δικαστικού δράματος «Το Κορίτσι με το Βραχιόλι» (φωτό), το οποίο έκοψε μόλις 985 εισιτήρια (από 14 οθόνες). Παραγωγή του… 2019 που είδε φως και μπήκε, στο τυπικό πλαίσιο του… αδειάσματος ραφιών του ελληνικού κινηματογραφικού καλοκαιριού. Είχαμε κι άλλες παρόμοιες πρεμιέρες με τριψήφια (και χειρότερα) «ανοίγματα» αυτό το τετραήμερο. Το «Μαύρο Κουτί» (από το #15) έκοψε 548 εισιτήρια (από 10 οθόνες) και το «Οι Γείτονες από Πάνω» (που έπαιζε ήδη σε ελληνική πλατφόρμα πριν βγει στα σινεμά!) έκοψε 443 εισιτήρια (από 7 οθόνες) για να βρεθεί στο #17. Κάποια στιγμή η ελληνική διανομή πρέπει να προσγειωθεί στο έτος 2022 και ν’ αντιληφθεί πως τα θερινά σινεμά δεν υπάρχουν για το «ξεσκαρτάρισμά» της, γιατί με τέτοια μυαλά θα κλείσουν. Τα θερινά. Οι εταιρείες θα έχουν πάντα και το «σωσίβιο» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (για τις ανεξάρτητες αγορές τους)…

SMYRNA 1

Τέλος, αξίζει να παρατηρηθεί η πολύ σημαντική άνοδος των εισιτηρίων του «Σμύρνη μου Αγαπημένη» (από το #14), που έκοψε 661 εισιτήρια (από 5 οθόνες) στην εικοστή πρώτη εβδομάδα προβολής του, λίγες μέρες πριν από τον ερχομό του νέου και μικρότερης διάρκειας cut το οποίο φτιάχτηκε για τα θερινά! Αυτός ο τίτλος φαίνεται πως έχει τα φόντα για μια δεύτερη καριέρα στα σινεμά, απελευθερωμένος από τα προβλήματα του… κορονοϊού. Έχει φτάσει τα 232.207 εισιτήρια μέχρι στιγμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *