ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebaceae cf84ceaccf86cf81cebfcf82 sos cebfceb9 ceb5cebecebfcf81cf8dcebeceb5ceb9cf82 cf85ceb4cf81cebfceb3cebf

Εξορύξεις υδρογονανθράκων


Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου σχετικά με τις συνεχόμενες επενδύσεις στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Το 2019, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισήμανε ότι δόκιμος όρος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν είναι πλέον η «κλιματική αλλαγή», αλλά η «κλιματική έκτακτη ανάγκη» (climate emergency), λόγω της οποίας ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την ανθρωπότητα. Επίσης είναι ξεκάθαροι πως αυτή η κρίση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καύση ορυκτών καυσίμων και πως αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα για το μέλλον τα αποθέματα ορυκτών καύσιμων που έχουν απομείνει πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Την ίδια χρονιά (2019), όταν στον πλανήτη σήμανε ο συναγερμός για το κλίμα, στην Ελλάδα, υπογράφονταν, η μία μετά την άλλη, συμβάσεις παραχώρησης θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το γεγονός ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κρίση που ζούμε σήμερα, γνώριζαν πολύ καλά και οι πετρελαϊκές εταιρίες, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Προκειμένου όμως να μην χάσουν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που αποκόμιζαν, χρησιμοποίησαν μέρος αυτών χρηματοδοτώντας δεξαμενές σκέψης και πολιτικούς, με σκοπό να διασπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση – αρχικά για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, μετά για την έκταση του προβλήματος και τώρα την αιτία του.

Σήμερα, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη ρεκόρ, ενώ όλοι εμείς βιώνουμε και πληρώνουμε τα αποτελέσματα της απληστίας τους.

Σήμερα, η χώρα μας συνεχίζει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα και στρώνει κόκκινο χαλί σε εταιρείες σαν την ExxonMobil, που αλλού καλούνται να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο για τα ψεύδη τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τα δεινά που έχουν προκαλέσει.

Το ελληνικό κράτος κωφεύει επιδεικτικά και πράττει τα εντελώς αντίθετα απ’ όσα συστήνει η επιστημονική κοινότητα, θέτοντας σε ολέθριο κίνδυνο μνημεία παγκόσμιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ρίχνοντας πετρέλαιο στη φωτιά που ήδη καίει το κοινό μας σπίτι.

Εμείς ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη και προστασία των πολύτιμων για την επιβίωση μας οικοσυστημάτων.

Άμεση παύση του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή

The post Ελληνική Τάφρος SOS: Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν επιτάχυνση της πορείας μας προς την κλιματική κόλαση first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *