Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στην Ισπανία έχει πρόσφατη εμπειρία νικηφόρου αγώνα απέναντι στις πετρελαϊκές εταιρείες. Όπως αναλυτικά αναφέρει η Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου:
Με τη στρατηγική που επέλεξαν για την μάχη τους οι εκεί αγωνιστές, κατάφεραν να αναδείξουν τον “Διάδρομο Μετανάστευσης Κητωδών” ως θαλάσσια περιοχή που απαιτεί επείγουσα προστασία. Ένα υποθαλάσσιο τόξο μεγάλου βάθους που αγκαλιάζει την ανατολική ακτή της Ισπανίας.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλά κοινά με την Ελληνική Τάφρο. Τη μοναδική στις θάλασσες μας “Περιοχή Ειδικής Σημασίας” για τους φυσητήρες, που από ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αναπαράγονται μόνο εκεί. Ένα ενδιαίτημα για παγκοσμίως σπάνια και ιδιαίτερα ευάλωτα είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, όπως είναι οι πτεροφάλαινες, οι ζιφιοί, οι φυσητήρες, τα σπάνια και απειλούμενα “κοινά δελφίνια“, οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες.
Όλα τα “θαλάσσια οικόπεδα” που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος στις πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου…
Τώρα που ξεκινήσαμε την καμπάνια μας για την ανακήρυξη της ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, το παράδειγμα του αντίστοιχου αγώνα στην Ισπανία μας δίνει θάρρος, ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη,
“Το 2015, η Cairn Energy άφησε τις προθεσμίες που προέβλεπε η άδεια να εκπνεύσουν και έκλεισε τα γραφεία της στην Ισπανία, παραδεχόμενη σιωπηρά τη νίκη του κινήματος. Ελλείψει ανακοίνωσης από την πλευρά της, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αποχώρησε γιατί κατάλαβε ότι δεν θα εξασφάλιζε τις τελικές άδειες ή λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. Αυτό πάντως που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η πίεση από τα κάτω έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επόμενη απόφαση, με την οποία διώχτηκαν οι εταιρείες από μια πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.
Καθώς η Μαδρίτη συνέχιζε να χορηγεί ακόμη περισσότερες άδειες για σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, το κίνημα κατά των εξορύξεων αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Αντί να κυνηγάει τις άδειες μία προς μία, έβαλε ως στόχο την προστασία μιας ολόκληρης περιοχής. Η θαλάσσια περιοχή που χρειαζόταν επειγόντως προστασία ήταν ο Διάδρομος Μετανάστευσης Κητωδών, ένα υποθαλάσσιο τόξο μεγάλου βάθους που αγκαλιάζει την ανατολική ακτή της Ισπανίας, φιλοξενώντας δελφίνια και φάλαινες κατά την ετήσια μετανάστευσή τους από τον Ατλαντικό ως την Κορσική, μέσω Γιβραλτάρ.
Οι ακτιβιστές συγκέντρωσαν λεπτομερή δεδομένα για τις βλάβες που προξενούν οι σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια ζωή, και κυρίως στα κητώδη, και κατέθεσαν τα στοιχεία στις αρχές, ενώ η πίεση της κοινής γνώμης δυνάμωνε.
Η τακτική λειτούργησε. Με ομόφωνες αποφάσεις το 2016 και το 2018, το κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων ζήτησε να κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή μια θαλάσσια έκταση 46.385 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στο εσωτερικό της υπήρχαν πάνω από δέκα παραχωρήσεις για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Εν συνεχεία, τον Ιούνιο του 2018, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κατέρρευσε και στην εξουσία ήρθε ο Σάντσεθ, με την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Ποδέμος.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν η ανακήρυξη του Διαδρόμου Μετανάστευσης Κητωδών ως προστατευόμενης περιοχής. Οι πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν βλέψεις στην περιοχή, όπως η ισπανική Repsol, πήραν το μήνυμα και εγκατέλειψαν και άλλες άδειες, υποπτευόμενες ότι η μόνιμη απαγόρευση εξορύξεων ήταν ζήτημα χρόνου. Η Repsol και η ιταλική ΕΝΙ δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν… ”
Και στα δικά μας
Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή
Να ακυρωθεί τώρα το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
Είμαστε σταγόνες της ίδιας θάλασσας
The post Ελληνική Τάφρος SOS: Έχουμε μήνυμα από Ισπανία first appeared on tetartopress.