ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceadcf82 cebaceaccebbceb5cf83cebcceb1 ceb5ceafcebcceb1cf83cf84ceb5 cf84cebf cebdceb5cf81cf8c cf80cebfcf85

STESOLINE25MARS 1536x864 1

[Φωτ. Στις 24, 25. και 26 Μαρτίου του 2023, περισσότεροι από 25. 000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Marais Poitevin, τον δεύτερο μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Γαλλίας, για μια διεθνή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια για “μεγα-ταμιευτήρες [ΕΔΩ] | Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προσυπογράφει το Διεθνές κάλεσμα -“Είμαστε το νερό που υπερασπίζεται τον εαυτό του!”.  Το σωματείο ΦτΦ υποστηρίζει στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, τα κινήματα, το δίκτυα και τους οργανισμούς για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού και για να υπάρχει διαθέσιμο καθαρό και άφθονο νερό για όλους [ΕΔΩ].  ΙδΙαίτερα στο πλαίσιο της υποστήριξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (2015) οι ΦτΦ προβάλλουν το  ΣΤΟΧΟ 6 – ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ [ΕΔΩ].


We are water defending itself !
1) ENGLISH – We are water defending itself !
2) CASTELLANO – Somos el agua que se defiende!
3) PORTUGUES – Nos somos a agua que se defende!
4) ITALIANO – Siamo l’acqua que se defiende!
5) نداء دولي – نحن الماء تدافع عن نفسها!
6) Международный призыв – Мы – вода, защищающая себя!
7) DEUTSCH – Wir sind das Wasser das sich verteidigt!
8) FRANCAIS – Nous sommes l’eau qui se défend!

Έκκληση για την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών για το νερό και την υποστήριξη των αγώνων κατά των μεγα-δεξαμενών στη Γαλλία.

[ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ]

Μετάφραση από τα γερμανικά: Γιώργος Κολέμπας [ΕΔΩ]

Στις 24, 25. και 26 Μαρτίου του 2023, περισσότεροι από 25. 000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Marais Poitevin, τον δεύτερο μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Γαλλίας, για μια διεθνή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια για “μεγα-ταμιευτήρες”. Αυτοί οι τεράστιοι κρατήρες, έκτασης δέκα εκταρίων, που γεμίζουν με την άντληση υπόγειων υδάτων, ενσαρκώνουν τη διαιώνιση ενός αγροτοβιομηχανικού μοντέλου που συνθλίβει τους αγρότες και καταστρέφει τους οικοτόπους. Στη Χιλή, εισήχθησαν πριν από αρκετές δεκαετίες και είχαν καταστροφικές επιπτώσεις εκεί: Οι δισεκατομμυριούχοι που κατέχουν καλλιέργειες αβοκάντο διεκδικούν το νερό για τον εαυτό τους για να γεμίσουν μεγα-δεξαμενές, ενώ τα γύρω χωριά τροφοδοτούνται από βυτιοφόρα. “No es sequia, es saqueo!” συνοψίζει το δημοφιλές σύνθημα που αντηχεί από τη Χιλή μέχρι το Μεξικό – Δεν είναι ξηρασία, είναι λεηλασία!

Ρύπανση, υπερεκμετάλλευση, εμπορευματοποίηση, οικειοποίηση, ανατροπή των υδάτινων κύκλων: η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Ενώ το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού πλήττεται από λειψυδρία, οι κολοσσοί των τροφίμων Danone, Nestlé ή Coca-Cola ιδιοποιούνται το νερό των πηγών και στερούν από τους ιθαγενείς πληθυσμούς του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά το νερό τους για να το πουλήσουν σε υψηλές τιμές σε πλαστικά μπουκάλια. Και αλλού, επίσης, κατασκευάζονται ορυχεία και μεγάλα φράγματα, καταστρέφοντας περιοχές που εξακολουθούν να κατοικούνται από αγρότες και κοινότητες ιθαγενών, σύμφωνα με τις καπιταλιστικές εκκλήσεις για “απανθρακοποίηση” της οικονομίας.

Παρά τον “πόλεμο του νερού” στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας το 2000, της αντισυνάντησης κορυφής και την αναγνώριση του δικαιώματος στο νερό από τον ΟΗΕ το 2010, η ιδιωτικοποίηση και η χρηματιστικοποίηση του νερού συνέχισαν να προωθούνται. Το 2020, το νερό θα βγει στο χρηματιστήριο. Μπροστά σε αυτή την οικοκτόνο επίθεση κατά του νερού, της γης και των μέσων διαβίωσής μας, οι αγώνες για το νερό συνεχίζουν να εξαπλώνονται και να συνδέονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιοι από εμάς είχαν φυσική παρουσία στο Sainte-Soline της Γαλλίας στις 25 Μαρτίου (2023) για να προβληματιστούμε και να διεθνοποιήσουμε τους αγώνες μας. Εμείς, ακτιβιστές/στριες από τη Χιλή που αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή των οικοσυστημάτων μας από τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό, ακτιβιστές/στριες από το Μάλι και τη Δυτική Αφρική που αγωνίζονται ενάντια στην αρπαγή της γης και για την επιστροφή της, ακτιβιστές/στριες από το Κουρδιστάν που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, που αντιστέκονται στον αδυσώπητο πόλεμο του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, το οποίο χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο, ακτιβιστές ιθαγενείς Yukpa από την Abya Yala και ακτιβιστές Mohawk από το Turtle Island που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση των εθνών μας ενάντια σε ένα αποικιοκρατικό και εξορυκτικό σύστημα. Ακτιβιστές/στριες του έθνους Λακότα από το Μεξικό, ακτιβιστές/στριες των κοινωνικών κέντρων της βορειοανατολικής Ιταλίας ή του NoTAV, ακτιβιστές/στριες της “χώρας στη χώρα” στο Βέλγιο, ακτιβιστές/στριες στη Γαλλία και την Ευρώπη, εμπλεκόμενοι σε εκατοντάδες τοπικούς αγώνες ενάντια σε καταστροφικά σχέδια. Άλλοι ήταν μέσα από τη ζεστασιά της καρδιάς και του μυαλού μας παρόντες.

Αντιμέτωπη με αυτή την πρωτοφανή κινητοποίηση, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαδήλωση και να αναπτύξει περισσότερους από 3200 χωροφύλακες για να προστατεύσουν το θανατηφόρο έργο της μεγα-λεκάνης. Μέσα σε δύο ώρες, περισσότερες από 5. 000 οβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον των διαδηλωτών (δηλαδή μία οβίδα κάθε δύο δευτερόλεπτα), τραυματίζοντας και ακρωτηριάζοντας σχεδόν 200 άτομα, αρκετές δεκάδες από τους οποίους σοβαρά. Σήμερα, ένας διαδηλωτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα, αιωρούμενος μεταξύ ζωής και θανάτου. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη “διάλυση” των “Επαναστάσεων της Γης”, μιας από τις οργανώσεις που είχαν ξεκινήσει τις διαδηλώσεις.

Αυτές οι πολύ βίαιες σκηνές μας υπενθυμίζουν τη θλιβερή πραγματικότητα που παρακολουθούμε σε διαφορετικό βαθμό στα εδάφη και τις ηπείρους μας: παρακολουθούμε παντού την αναβίωση ή την ενίσχυση του αυταρχισμού, της καταστολής και της ποινικοποίησης όσων αντιτίθενται στις συνεχιζόμενες καταστροφές και στις καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές λογικές που τις διέπουν.

Αλλά δεν μπορεί κανείς να διαλύσει το κίνημα των ανθρώπων του νερού, δεν μπορεί κανείς να διαλύσει μια ζωτική εξέγερση που αναπτύσσεται και αντηχεί πέρα από σύνορα και γλώσσες!
Γι’ αυτό εμείς, φορείς του αγώνα για τη ζωή, αγρότες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, δημόσια πρόσωπα, συνδικάτα, συλλογικότητες και οργανώσεις από διάφορες ηπείρους, καλούμε σε μαζική διεθνή υποστήριξη του αγώνα για το νερό και κατά των μεγαλο-υδροσυλλογών στη Γαλλία. Καλούμε όλους να καταγγείλουν τη καταστολή του κοινωνικού και οικολογικού κινήματος από τη γαλλική κυβέρνηση.
Η υποστήριξή μας επεκτείνεται σε όλους εκείνους που αγωνίζονται παγκοσμίως κατά της ιδιοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ρύπανσης του νερού και για τον δίκαιο διαμοιρασμό και την προστασία του ως αναφαίρετου κοινού αγαθού!
Υπό αυτή την έννοια, απαιτούμε επίσης τη συμμόρφωση με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών (UNDRIP) και για τα δικαιώματα των αγροτών και άλλων ατόμων που εργάζονται σε αγροτικές περιοχές (UNDROP).

Δεδομένου ότι το νερό ρέει στις φλέβες μας, ρέει στα ποτάμια της λεκάνης απορροής που κρατούν ζωντανές τις περιοχές μας και στα ποτάμια που συνδέουν τις γεωγραφίες μας, καλούμε σε ενίσχυση των διεθνιστικών συναντήσεων και συμμαχιών για την υπεράσπιση του νερού, της γης και των κοινών αγαθών που συντηρούν τη ζωή. Απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και αυταρχισμού, η αλληλεγγύη μας είναι σαν το τρεχούμενο νερό: μεταφέρει ζωή και ελευθερία και δεν γνωρίζει σύνορα!

Το άρθρο Διεθνές κάλεσμα – Είμαστε το νερό που υπερασπίζεται τον εαυτό του! | We are water defending itself ! εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *