ceb4ceb9ceb1ceb2cebfcf8dcebbceb5cf85cf83ceb7 cebccf8ccebbceb9cf82 4 ceb7cebcceb5cf81cf8ecebd ceb3ceb9ceb1 cf80ceb5cf81ceb9ceb2ceb1cebb

owl koukouvagia pxb


Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 143 σε μόλις 4 ημέρες. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με μεγάλη έκπληξη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την ανακοίνωση, πληροφορήθηκαν από την κεντρική ιστοσελίδα διεξαγωγής των δημοσίων διαβουλεύσεων (opengov.gr) ότι σήμερα (24/2) νωρίς το πρωί, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό μόλις τεσσάρων (4) ημερών!

Πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη/κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

Αντίθετα, το Υπουργείο δίνει στο κοινό το διάστημα των τεσσάρων ημερών, με καταληκτική προθεσμία την 28η Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Σαββατοκύριακο καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας.

Με άλλα λόγια, δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο (2) εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος «για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση» – κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται οιαδήποτε τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής.

Για τους λόγους αυτούς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μηνός στο ενδιαφερόμενο κοινό να επεξεργαστεί και να σχολιάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (αλφαβητικά):

ΑΝΙΜΑ

 Αρχέλων

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Greenpeace

Medasset

WWF Ελλάς

The post Διαβούλευση μόλις 4 ημερών για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *