Τα αποτελέσματα των χτεσινών «δεύτερων» εκλογών δεν είχαν τη δραματικότητα και τις θεαματικές αλλαγές των «πρώτων» εκλογών του Μάη. Σε πολύ αδρές γραμμές, και με κάποιες εξαιρέσεις, χτες είδαμε μια συνέχιση της τροχιάς που είχε διαγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
H Nέα Δημοκρατία διατήρησε τα ποσοστά της και, χάρη στον εκλογικό νόμο απέσπασε άνετη αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απέφυγε τη λίγο-πολύ προαναγγελθείσα κατάρρευση, αλλά απώλεσε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις καρπώθηκε το ΠΑΣΟΚ, αφού η εντυπωσιακή άνοδος που υποσχόταν το πρώτο έξιτ πολ τελικά περιορίστηκε σε σκάρτη μισή μονάδα (0,4 για την ακρίβεια), ενώ και η αρχική φαινόμενη άνοδος του ΚΚΕ τελικά συρρικνώθηκε κάτω από μισή μονάδα.
Από τα κόμματα που τον Μάιο είχαν μείνει εκτός νυμφώνος για λίγες ψήφους, τα δύο, που είχαν ανοδική δυναμική τον Μάιο, κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3% με σχετική άνεση, ενώ το τρίτο, το ΜΕΡΑ25, που είχε πτωτική δυναμική, σημείωσε νέα, μικρή αλλά καταδικαστική, πτώση. Τα αποτελέσματα στο 99,7% των εκλογικών τμημάτων είναι:
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια υποδειγματικά σχεδιασμένη, ως την τελευταία λεπτομέρεια, προεκλογική εκστρατεία -μακάρι να ήταν εξίσου άρτια, στο τεχνικό κομμάτι, η επικοινωνιακή δουλειά των άλλων κομμάτων. Η νίκη της ΝΔ είναι στρατηγική, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει στη νέα Βουλή μια πολυκατακερματισμένη και αλληλοσπαρασσόμενη αντιπολίτευση, που θα της επιτρέψει μια σχεδόν απόλυτη ηγεμονία, αν χειριστεί σωστά τις καταστάσεις και αν τα ΜΜΕ συνεχίσουν να την ευνοούν σκανδαλωδώς (το δεύτερο είναι μάλλον βέβαιο).
Στο άρθρο της επομένης των εκλογών του Μαΐου είχα γράψει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό επιβεβαιώθηκε στην προεκλογική εκστρατεία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε επιθέσεις από όλες τις πλευρές, μια και όλοι επιδίωκαν να μοιραστούν τα ιμάτιά του. Από την άποψη αυτή, η πτώση θα μπορούσε να είναι χειρότερη, όπως και η απόσταση από το τρίτο κόμμα θα μπορούσε να έχει εκμηδενιστεί. Αλλά τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν τώρα, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί τον προνομιακό στόχο όλων των άλλων κομμάτων και θα εξακολουθεί να έχει την έχθρα των ΜΜΕ. Θα χρειαστούν βαθιές τομές για να αποτραπεί μια αργή διολίσθηση.
Ακόμη, ενώ η πτώση από τον Μάιο δεν ήταν μεγάλη, ένα 12% ας πούμε, εξαιτίας του διαφορετικού εκλογικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 1/3 των βουλευτών που είχε πρόσκαιρα εκλέξει, κι έτσι τώρα, μέσα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική του ομάδα θα είναι ολιγάριθμη και θα έχει λιγότερες θεσμικές και πρακτικές δυνατότητες.
Το πρωτοφανές, έστω και έλασσον, των χτεσινών εκλογών είναι βέβαια η εκλογική επίδοση του κόμματος Σπαρτιάτες. Θεωρώ πρωτοφανές ότι ένα κόμμα με παντελώς άγνωστους υποψηφίους, χωρίς καν κομματικά γραφεία, μπαίνει άνετα στη Βουλή επειδή πήρε το χρίσμα του Κασιδιάρη (τον οποίο η κυβέρνηση άφησε ανενόχλητο επί μια τετραετία να κάνει πολιτική ζύμωση από τον Δομοκό). Πολλοί υποψήφιοι του νεόκοπου κόμματος είχαν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως και ο επικεφαλής του κόμματος, ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική ως μέλος της Πολιτικής Άνοιξης, του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, μετέπειτα προέδρου της ΝΔ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ, όπου θα είχε συντρόφους τους Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη. Επειδή δεν είναι αγνώμων, ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη στις δηλώσεις του μετά τις εκλογές.
Μια μικρή παρηγοριά στα ζοφερά (για μένα, βέβαια) αποτελέσματα ήταν ότι η ΝΔ τελικά δεν κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό του Μαΐου, αν και το πλησίασε πολύ -κι έτσι δεν επαληθεύτηκαν κάποια «κρυφά» έξιτ πολ και «κρυφές» δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες και τη μέρα των εκλογών, που έδιναν 42% ή και 44-45% στο κόμμα του Κ. Μητσοτάκη. Και μια δεύτερη, ότι άντεξε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη κι έτσι η «ροζ κουτσουλιά στον χάρτη» (όπως είχε πει ο βουλευτής ΝΔ της περιοχής Ευρ. Στυλιανίδης) δεν έγινε μπλε. Μάλιστα, οι κατάφωρες πιέσεις προς τη μειονότητα μάλλον μπούμερανγκ αποδείχτηκαν, αφού και στην Ξάνθη η υπέρ της ΝΔ διαφορά μειώθηκε αισθητά.
Αν προσέξετε τα αποτελέσματα στον πιο πάνω πίνακα, θα δείτε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ μικρότερη απ’ό,τι τον Μάιο. Τότε είχαν ψηφίσει 6.061.000 ενώ χτες (με αναγωγή στο 100%) θα έχουν ψηφίσει περίπου 5.220.000. Είτε από κούραση, είτε από αδιαφορία, είτε όμως επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε διπλά έξοδα ή επειδή δούλευαν σεζόν στον τουρισμό, ψήφισαν περίπου 840.000 λιγότεροι. Αν κάποιος θέλει να χρυσώσει το χάπι της χτεσινής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ (και του ΜΕΡΑ25) μπορεί να υποθέσει ότι η πτώση οφείλεται (και) στους χτεσινούς παρά τη θέλησή τους απέχοντες, αλλά τέτoιες εικασίες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα.
Πάντως, εξαιτίας της μείωσης της συμμετοχής όλα τα κόμματα, ακόμα και εκείνα που αύξησαν το ποσοστό τους σε σύγκριση με τον Μάιο, σημείωσαν πτώση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, με μία εξαίρεση, τη Νίκη -οι Σπαρτιάτες βέβαια δεν είχαν πάρει μέρος στις εκλογές τον Μάιο.
Αν αθροίσουμε Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση φτάνουμε στο 12,77% ενώ άλλη μια ποσοστιαία μονάδα συγκέντρωσαν μικρότερα ακροδεξιά κόμματα. Όχι, δεν είναι καλά τα χτεσινά εκλογικά αποτελέσματα…