ceb4ceb5cebd ceb8ceb1 ceb3ceafcebdceb5ceb9 ceb7 ceb1cf87ceb1ce90ceb1 cebaceb1ceb9 ceb7 ceb4cf85cf84ceb9cebaceae ceb5cebbcebbceacceb4

skiadovouni


Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου σχετικά με την επίσκεψη των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνοδευόμενοι από τον Γάλλο πρέσβη και τον πρόεδρο του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να του μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τις επενδύσεις ΑΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα Ολλανδός, έξι Γάλλοι, ένας Κινέζος και ένας Βρετανός | Moneyreview.gr εκπρόσωποι έξι γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), συνοδευόμενοι από τον Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και τον πρόεδρο του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, μετέφεραν στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα τους προβληματισμούς τους και την δυσαρέσκειά τους καθώς στον χορό των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για τις επενδύσεις ΑΠΕ έχουν μπει και οι περιφερειάρχες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η προσφυγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο ΣτΕ για να μπλοκάρει την εγκατάσταση του Αιολικού πάρκου στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου της γαλλικής εταιρείας AKUO ENERGY GREECE SA.

Η AKUO Energy είναι ο επενδυτής πίσω από την εταιρεία “Αιολική Δυτικής Ελλάδας ΑΕΒΕΕ”,κατά της οποίας η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών “Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου” έκανε προσφυγή στο ΣτΕ από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Ερυμάνθου, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, συλλόγων και σωματείων της περιοχής.

Όπως διαπιστώνεται γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις του επενδυτή, με τις οποίες υπονομεύεται η πολιτική της Περιφέρειας στο ζήτημα και παρουσιάζεται μονομερώς το θέμα, με τρόπο που θεωρούμε δυσφημιστικό για την τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού. Η ΠΔΕ και οι Δήμοι θέλουν την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο που να ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες και να μην βλάπτεται το προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ανάδειξη των αγροκτηνοτροφικών δυνατοτήτων και προϊόντων της περιοχής, πεζοπορικό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό, μονοπάτια, ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, κλπ. Όχι στη βιομηχανοποίηση.Όχι στη λεηλασία της φύσης, στην ερήμωση των χωριών, στην ιδιωτικοποίηση και την ακρίβεια του ρεύματος.

Από στοιχεία που ερευνήσαμε, το έργο που προσπαθούν να κάνουν εδώ, και για το  οποίο πιέζουν την κυβέρνηση, στη Γαλλία δεν θα μπορούσαν να το υλοποιήσουν λόγω των επιπτώσεών του στο φυσικό  περιβάλλον.

Δεν μπορεί στη Γαλλία να απορρίπτεται από την  Διοίκηση η  αδειοδότηση έργου ΑΣΠΗΕ γιατί δύο ζευγάρια  Φιδαετού έχουν φωλιά στα 2 και στα 4 χιλιόμετρα, γιατί η περιοχή του έργου εμπίπτει στο κρίσιμο ενδιαίτημά τους, γιατί το μέτρο προστασίας (DTBird) που προτάθηκε δεν παρέχει απόλυτη προστασία και αυτό να επικυρώνεται από τη Γαλλική Δικαιοσύνη (το σχετικό λινκ: https://www.legifrance.gouv.fr/ceta/id/CETATEXT000041782143/) ενώ στο Σκιαδοβούνι του Ερυμάνθου που έχουμε δύο φωλιές Φιδαετών στα 200 και στα 600 μ. από τις ανεμογεννήτριες του εν λόγω ΑΣΠΗΕ να προχωρά η κανονικά η αδειοδότηση.

Δεν θα γίνει η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα ενεργειακή αποικία για να έρχονται οι γαλλικές εταιρείες να κάνουν εδώ αυτό που δεν μπορούν να κάνουν στη Γαλλία. Αυτό είναι αποικιοκρατική λογική.Η βιοποικιλότητας της χώρας μας είναι εξίσου σημαντική με την αντίστοιχη της Γαλλίας.Η αγωνιστική κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών NATURA 2000 και η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών “Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου”  συνεχίζουν δυναμικά με δημόσιες παρεμβάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό και κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα για την προστασία του Ερυμάνθου.

 

The post  Δεν θα γίνει η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα ενεργειακή αποικία first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *