ceb3cf81ceaccebccebcceb1cf84ceb1 cf83cf84ceb7 cebcceb1cebcceac cf84ceb7cf82 cf84cf8ecebdceb9ceb1cf82 cf83ceb1cebcceb1cf81ceac

samara cover fb

Γράφει η Ελένη Λάππα-Οικονόμου, φιλόλογος – συγγραφέας

Το καινούριο βιβλίο της Τώνιας Σαμαρά «Γράμματα στη μαμά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, αποτελεί το επιστέγασμα των τριών προηγούμενων: «Ξεριζώθηκε ένα κλήμα», «Θάνατος και Έρωτας» και «Η Χώρα της ύπαρξής μου». Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία αποτελούν και σ’ αυτό τον καμβά, στον οποίο  φιλοτεχνεί η συγγραφέας τον μύθο της. 

Το βιβλίο αναφέρεται στην πορεία της μικρής Έλμας, που σήμερα από την ηλικία των 90 χρόνων, προσπαθεί να ανακαλύψει και να αποκαλύψει την αλήθεια της ζωής της.

Μια πορεία δύσβατη, σκοτεινή, δυσβάστακτη, θα έλεγα. Είναι γεμάτη στα πρώτα παιδικά της χρόνια από την εμπειρία του θανάτου, που άλλοτε είναι πραγματικός και οδυνηρός, όπως του δίδυμου αδελφού, και άλλοτε παρουσιάζεται ως αφήγηση της μαμάς της. Επίσης προβάλλονται έντονα παράλογα, αλλόκοτα και παράξενα γεγονότα με τη μορφή των αφηγήσεων της μαμάς της αλλά και ως ένα  παρεμβαλλόμενο αυτοτελές δικό της διήγημα, στα ίχνη του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τέλος ένα μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην καταστροφή της κούκλας και την εξόρυξη των ματιών της και την επίδραση στην παιδική ζωή της.

Όλα αυτά, και πάνω απ’ όλα η αίσθηση ότι η μαμά της δεν την αγαπούσε και της «έριχνε βλέμματα μίσους», η σημερινή Τώνια των 90 χρόνων, διαπιστώνει με τραγικότητα ότι δημιούργησαν την «τεχνητή ύπαρξή της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από την ηλικία των επτά ετών. Δηλαδή έζησε μια ζωή, χωρίς να είναι ο εαυτός της με όλες τις τραγικές συνέπειες. Γι’ αυτό άμεσα ή και έμμεσα, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, με μια συγκλονιστική αφήγηση που αγγίζει σε ορισμένα σημεία τα όρια του Γκότθικ, διερευνά όλη αυτήν την περίοδο των πρώτων παιδικών χρόνων, διότι, όπως διαφαίνεται σε συνδυασμό και με την Εισαγωγή, ότι  επηρέαζε όλη τη μετέπειτα ζωή της και ιδιαίτερα τη σχέση με την κόρη της  από τη στιγμή της γέννησής της. Εξάλλου και ο συγκλονιστικός θρήνος για τον δίδυμο αδελφό υποκρύπτει τον θρήνο της για την κόρη της.

Και φυσικά τα χρεώνει όλα στη μαμά της, εξ ου και τα Γράμματα. Ξέρουμε ότι ο Κάφκα έγραψε το εξομολογητικό εκείνο  «Γράμμα στον Πατέρα» αλλά ήταν μόνο 36 ετών. Η Τώνια χρειάστηκε να διανύσει όλη την απόσταση, σχεδόν όλη της τη ζωή για να φτάσει σε ένα λυτρωτικό μήνυμα για την ίδια αλλά και για τον αναγνώστη.

 Το βιβλίο αποτελεί στο σύνολό του ένα ενδιαφέρον κείμενο ψυχολογικά και λογοτεχνικά για την τόλμη, με την οποία διερευνά την αλήθεια της ζωής της αποκαλύπτοντας οδυνηρά μυστικά καθώς και για τη συναρπαστική γραφή, άμεση και ζωντανή, με ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό, προσωπικό στυλ και ποικιλία μορφολογική: αφήγηση πρωτοπρόσωπη, γράμματα, διήγημα.

Οπωσδήποτε το βιβλίο αυτό αποδεικνύει τη γενικότερη ευρύτητα και την εξοικείωση της Τώνιας Σαμαρά με την ελληνική και ξένη Λογοτεχνία. Γιατί είναι αλήθεια πως στην εποχή μας, εποχή της διαφάνειας, παρατηρείται η τάση πολλοί συγγραφείς, ξένοι και Έλληνες, να εκθέτουν τη ζωή τους αυτούσια, με το όνομά τους,  και να μη διστάζουν να παρουσιάζουν σχέσεις προσωπικές οδυνηρές, καταλυτικές για τη ζωή τους. Αρκεί να θυμηθούμε τον Άμος Οζ, τον Φίλιπ Ροθ, τον Ντάνιελ Μέντελσον, το Ρίτσαρντ Φορντ και στα καθ’ ημάς τον Πέτρο Τατσιόπουλο, τον Αύγουστο Κουρτώ, τον Ηλία Μαγκλίνη, τον Χάρη Βλαβιανό, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.

The post "Γράμματα στη μαμά", της Τώνιας Σαμαρά appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *