ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd cf80cebfcebbceb9cf84ceb9cebaceae cf80cf81cebfcf83cf84ceb1cf83ceafceb1 cf83cf84cebf ceb4ceaecebccebfcf85 cf87

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, πανελλαδικό σωματείο με έδρα το Χαϊδάρι, κατέθεσε την παρακάτω έκθεση στο Συντονιστικό Τοπικού Οργάνου Προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου.

naturfriends greece EL logo landscape COLOR

Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ.: 215 5257408 – 690 7720897 ΑΦΜ: 997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω | https://www.naturefriends.gr

 09.05.2022

 ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (Τ.Ε.Σ.Ο.Π) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Τ.Ε.ΣΟ.Π. Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου (10.05.2023) καταθέτουμε εγγράφως ορισμένες προτάσεις και παρατηρήσεις:

Α. ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  1. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερωθούν, να συντονιστούν και να υλοποιήσουν τις πρόσφατες «Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και οδηγίες για την σύνταξη ειδικών σχεδίων στα πλαίσια εφαρμογής του αρθ. 23 παρ. 4 του Ν. 4662/2020.» (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – 18.04.2023) https://bit.ly/3M9FTxQ
  2. Για τα γνωστά προβλήματα που παρατηρούνται κάθε χρόνο, κατά μήκος των Εθνικών κ.ά. Οδών αλλά και των οικοπέδων εντός του αστικού ιστού (σκουπίδια, μπάζα, ξερά χόρτα, γυαλιά), χρειάζεται μια καλύτερη αντιμετώπιση, ενημέρωση και συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς.
  3. Το επιπλέον πρόβλημα που καταγράφουμε για το 2023 στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο είναι ότι μετά τους «Καθαρισμούς, κλαδεύσεων κ.λπ» που πραγματοποιήθηκαν δεν απομακρύνθηκε η δασική ύλη (κλαδέματα) στην περιοχή του Δαφνίου (όπισθεν της Μονής και στο Άλσος Δαφνίου). Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ξηραμένα κλαδέματα που παραμένουν αποτελούν πρώτης τάξης συσσωρευμένο εύφλεκτο υλικό. Η πρόταση είναι: α) να απομακρυνθούν τα κλαδέματα β) εναλλακτικά να γίνει «Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων, με μηχάνημα θρυμματισμού ξύλου και σκόρπισμα υπολειμμάτων» (δασικός ορισμός).
  4. Υπενθυμίζουμε τις αναφορές που έχουμε υποβάλλει α) «Νεροφαγώματα» στον κεντρικό δασικό δρόμο του Ποικίλου Όρους | Ενημερωτική επιστολή προς Πυροσβεστική, Δασαρχείο κ.ά. 12.10.2018 https://bit.ly/3LCV94w  (β) Μπάζα στο Ποικίλο Όρος, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, φράζουν το δασικό δρόμο – Πρόβλημα για τη διέλευση πυροσβεστικών μέσων, 22.10.2019 https://bit.ly/3pjYqP0
  5. Μονή Δαφνίου – Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. | Βοτανικός Κήπος Α.Ι. Διομήδους | Δάφνες: α) Λόγω του αυξημένου αριθμού επισκεπτών και σταθμευμένων οχημάτων κατά μήκος της Ιεράς Οδού απαιτούνται επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα (καθαρισμοί, απομάκρυνση κλαδεμάτων, φωτισμός, εποπτεία) β) Παραμονή πυροσβεστικών οχημάτων στην περιοχή (όπως γίνεται μέχρι σήμερα).

Β. ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συχνά και έντονα στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε τις πλημμύρες στις 22 Οκτωβρίου 2015 που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε σχολεία – κατοικίες και δρόμους της περιοχής, στο παρκινγκ και στο Κολυμβητήριο του Δήμου, στην κατάρρευση του τοίχους του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου κλπ.

Η αντιπλημμυρική πρόληψη και προστασία  θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Δήμο Χαϊδαρίου και την Περιφέρεια Αττικής.

Γ. ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η περιοχή είναι διαχρονικά σεισμογενής. Υπενθυμίζουμε τους σεισμούς του 1981 και του 1997 που είχαν, μεταξύ των άλλων, την πρόκληση ζημιών στη Μονή Δαφνίου αλλά και στην περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου (μας το θυμίζει το κτήριο επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου).

Δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται επικαιροποιημένος «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμου για Σεισμό» σύμφωνα με τον «Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Υποθέτουμε ότι έχει γίνει πρόσφατα ο «Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης» στο Χαϊδάρι, σύμφωνα με τον Ο.Α.Σ.Π.

Δ. ΟΔΗΓΙΑ SEVESO III– ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ BIOMHXANIKA ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ (BAME)

Αν και δεν έχουμε μέχρι σήμερα εντός των ορίων του Δήμου Χαϊδαρίου εγκαταστάσεις τέτοιου είδους, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε  ενδεχόμενο, λόγω της γειτνίασης με την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, στο οποίο έχουν την έδρα τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάτοικοι του Χαϊδαρίου έχουμε λάβει μηνύματα μέσω του 112 για ΒΑΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και την «επείγουσα ειδοποίηση» 26.09.2020 (περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες).

Σας υπενθυμίζουμε την έκθεση του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ –  Μιχάλης Πετράκης», στην οποία αναφέρεται η «γειτνίαση» με την βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας και οι συνέπειες της, Μάρτιος 2010:

«Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ O δήμος Χαϊδαρίου, όπως φαίνεται από το χάρτη, βρίσκεται σε υποβαθμισμένη σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο περιοχή της ευρύτερης πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα αφενός μεν λόγω της γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας και αφετέρου λόγω της ύπαρξης ενός μεγάλου μέρους του οδ δικτύου που συνδέει την περιοχή της πρωτεύουσας με τις δυτικές περιοχές τη. Αττικής και την Πελοπόννησο.

Οι πηγές αυτές της ρύπανσης και του θορύβου συνεισφέρουν σημαντικά στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο δήμο Χαϊδαρίου. Χάρτης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας με την αποτύπωση της αστικής εξάπλωσης καθώς επίσης και με το οδικό δίκτυο. Είναι φανερή η επίπτωση την οποία έχει το αστικό δίκτυο λόγω των εκπομπών της κυκλοφορίας στο δήμο Χαϊδαρίου.

 Ένα άλλο σημαντικό τοπογραφικό στοιχείο της περιοχής είναι ο δίαυλος επικοινωνίας από το Δαφνί προς την Ελευσίνα, μέσω του οποίου είναι δυνατή η μεταφορά και διάχυση μεγάλου αριθμού ρύπων από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας προς την περιοχή του Χαϊδαρίου. Στο τοπογραφικό τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής φαίνονται οι τόπο γραφικές

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος

Το άρθρο Για την Πολιτική Προστασία στο Δήμου Χαϊδαρίου | Α. ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ | Β. ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ | Γ. ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δ. ΟΔΗΓΙΑ SEVESO III– ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ BIOMHXANIKA ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ (BAME) εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *