ceb3ceb9ceb1cf84ceaf ceb4ceb5cebd cf80ceaccebdceb5 cebdceb1 ceb4cebfcf85cebbceadcf88cebfcf85cebd cf83cf84cebfcebd cf84cebfcf85cf81ceb9

Εδώ και μέρες συζητιέται το θέμα αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η βαριά βιομηχανία της χώρας, εννοώ τον τουρισμό, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ, πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών.

terastiaΠολλή δημοσιότητα δόθηκε σε μια άποψη που εξέφρασε στο Τουίτερ ο Α. Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, του συνδέσμου των εργοδοτών στον κλάδο του τουρισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας, παρά το ότι οι αμοιβές που προσφέρονται είναι σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι ο «ποιοτικός» μας τουρισμός κινδυνεύει διότι είναι ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Η τοποθέτηση αυτή ερχόταν ως απάντηση σε ανάρτηση στην οποία υποστηριζόταν ότι εργαζόμενοι που δούλευαν «σεζόν» τα προηγούμενα χρόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αρνούνται τώρα να εργαστούν παρά το ότι οι απολαβές τους είναι, υποτίθεται, καλύτερες. 

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, και στο σημερινό άρθρο θα μπορούσαμε να λεξιλογήσουμε για τον όρο «σεζόν», που έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία στην ορολογία των εργαζομένων του τουρισμού -αλλά αφήνω τα λεξιλογικά για άλλο άρθρο. Στο σημερινό θα περιοριστώ να δώσω τον ορισμό του όρου «δουλεύω σεζόν».

Δουλεύω σεζόν στον τουρισμό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δουλεύει σε κάποιο τουριστικό μέρος, για τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, που μπορεί να είναι 6 μήνες στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο ή σε άλλα πολύ τουριστικά μέρη ή 4 μήνες στα λιγότερο τουριστικά.

Σε αυτό το εξάμηνο (ή τετράμηνο) ο εργαζόμενος δουλεύει χωρίς ρεπό, 7 μέρες την εβδομάδα, με ωράρια που συχνά ξεπερνούν το 12ωρο. Τη στέγη και την τροφή την προσφέρει ο εργοδότης, αλλά στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα περάσει το καλοκαίρι σε ένα άθλιο κατάλυμα, κάποτε σε κοντέινερ, οι τυχεροί σε δωμάτιο μαζί με άλλους 3 εργαζόμενους, με τους οποίους δεν γνωρίζονται -κάποτε μάλιστα χωρίς να υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο για τις γυναίκες. Στο τετράμηνο ή εξάμηνο αυτό, ο εργαζόμενος ξεχνάει την οικογένειά του -παύει να είναι γιος ή πατέρας, σύζυγος, κόρη ή μητέρα. Παύει να είναι πολίτης, ουσιαστικά: οι περισσότεροι νέοι που δούλευαν σεζόν στις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019 δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Οπότε, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες, ο ισχυρισμός ότι οι αμοιβές που προσφέρονται είναι «σημαντικά πάνω» από τις κλαδικές συμβάσεις χάνει την ισχύ του. Ονομαστικά μπορεί να είναι ανώτερες οι αμοιβές, αλλά στην πράξη να είναι πολύ κατώτερες αν συνυπολογιστεί το ωράριο, η ένταση της εργασίας και η απουσία ρεπό.

Πιο πάνω είδαμε την άποψη των εργοδοτών, που φρίττουν μπροστά στην αχαριστία και την πλεονεξία των εργαζομένων ενώ, για πρώτη φορά, δεν φαίνεται να τους αρέσει το αόρατο χέρι της αγοράς. Υπάρχει όμως και η άποψη των εργαζομένων. 

Ο φίλος Στράτος Σαφιολέας ανθολόγησε σχόλια από τη συζήτηση στο Τουίτερ, όπου διάφοροι σχολιαστές απαντούν στο ερώτημα του τίτλου, γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στον τουρισμό. Όπως λέει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Φέισμπουκ, θα ήταν ωραίο αν υπήρχε ένα μέσο που θα έκανε ρεπορτάζ και θα έβγαζε αυτές τις φωνές σε podcast. 

Ελλείψει αυτού, αναδημοσιεύω τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε. Δεν διορθώνω ορθογραφία και στίξη.

Μου πρόσφεραν 1200€ με μισά ένσημα στη Μύκονο, 12 ώρες τη μέρα(«και αν βγει καμία διαδρομή παραπάνω εντάξει μωρέ»), 7/7 ως οδηγός σε VIP van και διαμονή με 3-4 άτομα το πολύ!

Το να κονοματε βάζοντας 5 και 6 άτομα σε ένα δωμάτιο ή μικρό σπίτι πλέον δεν είναι η λύση. Το να δουλεύει κάποιος για 12-13 ώρες και να πληρώνετε τις 8 , δεν είναι η λύση. Πολύ καλά κάνει πλέον ο κόσμος και μακάρι να το έκανε νωρίτερα.
Φιλη μου που δουλευε σαιζον (Πασχα με Σεπτεμβριο) μαγειρισα (στη Παρο) αγανακτησε και δουλευει τωρα στην Αυστρια, σε πιο ανθρωπινες συνθηκες, με τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ λεφτα. Για ποιο λογο να δουλεψει κανεις γαλερα με 3,5€ την ωρα?
* Πες της να γυρίσει γρήγορα πίσω να βγάζει 30 ευρώ τη μέρα μαύρα και να δουλεύει 12 ώρες 7 μέρες.
Δεν χάνονται αυτές οι ευκαιρίες.

Εκανα την πρακτικη μου σε ξενοδοχειο, στην Λεπτοκαρια Πιεριας. Β κατηγοριας. Δουλευα 17 ωρες τη μερα..
Με 800€ στην καλύτερη το μήνα,7ημερη εργασία, 10-12ωρες την ημέρα κ ένσημα 4ωρου.
Δωδεκαωρα σπίτια τρώγλες στρες και πίεση όσο δεν πάει και μισθο της πλάκας χωρίς να πληρώνει υπερωρίες Κυριακές τίποτα !!! 475 μισθό σε κατω των 25 και δωδεκάωρο !
Υπερωρίες απλήρωτες , τα 12 ώρα και η 14 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα επί 6 κ 7 μήνες σερί είναι πλέον κλασική εργασιακή εκμετάλλευση. Μία ειδικότητα 10 διαφορετικές εργασίες και η κούραση δεν έχει τελειωμό, ωράριο όποτε γουστάρω σε φέρνω στην δουλειά με σπαστά ωράρια επί καθημερινής βάσεως. Ρεπό 0 άδειες 0 , απολύεται ο υπάλληλος και τέλος της σύμβασης λέτε ότι παίρνει την άδεια που δικαιούται , ενώ στην ουσία εργάζεται μέχρι την ημέρα της απόλυσης μαύρα και εσείς έχετε καταθέσει στο Εργάνη άδεια για να μην αναγκαστεί η επιχείρηση να πληρώσει την άδεια του. Νυχτερινός μισθός 0 , όλοι δουλεύουν μέχρι αργά τα ξημερώματα στα εστιατόρια σάς και οπουδήποτε και το νυχτερινό είναι μέρας το μεροκάματο.
Γενικά οι υπάλληλοι κατάλαβαν μάλλον ότι είναι λίγο παράλογο να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, μέσα στον ήλιο, ασταμάτητα για 1500 ευρώ τον μήνα σε ένα νησί της Ελλάδας όταν το μαγαζί κάνει εξωφρενικούς τζίρους
πηγαίνετε να δουλέψετε σε επιχείρηση του ΧΧΧΧ 500€ το 12ωρο.Εγω φέτος επέλεξα την Ιρλανδία παίρνω παραπάνω λεφτα απο οτι στην Μύκονο με 2 ρεπό την εβδομάδα και εννοείται 8ωρο (το ξενοδοχείο έχει μηχάνημα με δακτυλικο αποτύπωμα για τις ώρες….)
4ωρη απασχόληση και δουλεύεις 10ωρο. Περνεις πάνω απο το βασικό μισθό και πας Μύκονο η Σαντορίνη η σε άλλα νησιά για σεζόν και θες 1500 ευρώ για ενοίκιο και φαγητό. Έχεις το κάθε » πλουσιο» να ξεσπάει πάνω σου.
Οι τιμές στα ξενοδοχεία σάς είναι ίδιες με του εξωτερικού.Οι μισθοί στα ξενοδοχεία σας γιατί είναι 3 φορές πιο κάτω; Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από τον κλάδο της εστίασης στα ξενοδοχεία προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό!
Δουλεύω στο ίδιο ξενοδοχείο τα τελευταία 8 χρόνια. Προσφέρει σωστούς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει ελλείψεις στο προσωπικό, ούτε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι «παλιοί». Προσεχείς και σε προσέχουν, τόσο απλά…
Οποιος ειχε την ατυχια να δουλεψει σεζον στα πενταστερα ξενοδοχεια της χωρας ξερει το γιατι… σεβαστειτε τα νεαρα παιδια, τους μαθητες των σχολων, δεν ειναι μονο τα λεφτα κυριοι. Ειναι ο σεβασμος και οι ανθρωπινες συνθηκες εργασιας, χωρις μπινελικια και εξαντλητικα ωραρια.
Ποιος δεν θέλει να δουλεύει σπαστό για 850 ευρώ χωρίς ρεπό και να μένει με άλλους δύο τρείς σε μια τρύπα μέσα; Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν θέλουν οι νέοι να δουλέψουν.
Προτείνω να δουλέψετε μια σεζόν στην κουζίνα 12 με 14 ώρες 7 μέρες για να σας λυθούν οι απορίες γιατί ψάχνετε για προσωπικό στον επισιτισμο.
Ευτυχώς έφυγαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και σώθηκαν, ο γιος μου εργάζεται σαν chef εδώ και δυόμισι χρόνια στις Μπαχάμες με εξασφαλισμένη διαμονή και διατροφή και πολύ καλό μισθό και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στην Ελλάδα
7 μήνες δουλειά χωρίς ρεπό,ένσημα μόνο τους 4 κ από Οκτώβριο ανεργία,μισθό 900€ (τα 300€ μαύρα ίσως να μην τα πάρεις) σε νησί που είναι όλα ακριβά διαμονή σε κλουβί με συγκάτοικο χωρίς A/C προοπτική για θέση Hotel Manager.
Πάνε δούλεψε εσύ σεζόν με μηδέν ρεπό, με 18 ώρες δουλειά την ημέρα, με λεφτά της πείνας και μετά έλα να συζητήσουμε γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού!!!!
Στην Κρήτη 5 μήνες χωρίς ρεπο 14ωρα δηλωμένοι ημιαπασχόληση 800 ευρώ.
Στο ΧΧΧΧ έκανα την πρακτική μου. Κοιμομουν στο υπόγειο και το πρωί άδειαζα τις τσέπες από τις κατσαρίδες.
Την επόμενη χρονιά πήγα για δουλειά κανονικά. Εκει πήρα προαγωγή σε ένα κελί που οι τοίχοι δεξιά αριστερά ήταν οι τοίχοι των ψυγείων. Αυτό τίποτα άλλο.
Μια βόλτα από Μύκονο – Σαντορίνη θα σου δώσει πολλές απαντήσεις. Απλήρωτες υπερωρίες , διαμονή άθλιων συνθηκών , ρεπό ούτε για δείγμα..μη σου πω για τα ντόπια ρεμάλια που ζητάν 10Κ για στούντιο ημιυπόγειο χωρίς κλιματισμό,ολα μπροστά κ ολα μαύρα.
Να πάω για 900ευρω..να φύγω από το σπίτι μου..να πάω να μείνω μαζί με 7ατομα. Να δουλεύω 12ωρες 7 μέρες. Να τρώω μακαρονια…1:30 το βράδυ. Και να μου περνούν τα φιλοδοριματα οι «μετρ».
6ημερο 12 ωρο με 1300το μήνα ενώ ο άλλος πληρώνει 880 ευρώ για ένα τραπέζι και τον 3χεις να κοιμάται σε τρώγλη χωρίς αιρκοντισιο.
7 μήνες χωρίς ρεπό χωρίς άδεια με 750 ευρω 12ωρα και να είναι σούζα!
Ήμουν demi chef de partie με προϋπηρεσία σε ξενοδοχεια 5 αστέρων. Από τη στιγμή που μετακόμισα στο εξωτερικό(Καραϊβική) μέσα σε 3 μήνες έγινα chef de partie και τώρα είμαι junior sous chef. Δεν βλέπω κανένα λόγο να δουλεύω στην Ελλάδα χωρίς να εξελισσομαι.
Εργάστηκα έξι χρόνια εφτά μήνα στη Ρόδο προσωπική ζωή μηδέν , χαμενος από ολους δωδεκαωρα.
Οταν με 800 ευρω (και πολλα λεω) θελεις ρεσεψιονιστ,καμαριερα,γκρουμ (γιατι τι σημαινει οτι εισαι γυναικα,θα κουβαλησεις και βαλιτσες),προγραμματιστη και γραμματεα και δινεις 1 ρεπο την βδομαδα (κι αυτο με το ζορι), η αλλη παει στην δουλεια στις 7 το πρωι και γυρναει μετα απο 10 ωρες αν ειναι τυχερη και ενσημα δεν κολλας και δεν σε πειραζει ανθρωπος γιατι λαδωνεις εφορια,επιθεωρηση εργασιας και τα παντα ολα.
Κατάστημα στο γνωστό μεγάλο εμπορικό κέντρο των ΒΠ υποχρεώνει τις υπαλλήλους που εχει προσλάβει σαν πωλήτριες να παραμένουν όρθιες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ψυχή μέσα, ακόμη και αν τους πονάν η μέση και τα γόνατα ή είναι αδιάθετες. Άδεια λόγω ασθένειας δεν νοείται, εκτός αν τις πάρουν με το φορείο. Τις παρακολουθούν με κάμερες από τα κεντρικά όλη μέρα και, μετά το κλείσιμο, τις υποχρεώνουν να σφουγγαρίζουν όλο το κατάστημα, να ξεσκονίζουν, να καθαρίζουν την τουαλέτα, να ξεσαβουριάζουν τις άπειρες κούτες των παραλαβών (που, φυσικά, γίνονται εκτός ωραρίου), να βάζουν ετικέτες σε εκατοντάδες προϊόντα και να πετάνε τα σκουπίδια. 3 σε 1. Δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια (9.00-21.30) λόγω σκουπίσματος-σφουγγαρίσματος-κλεισίματος ταμείου-παραλαβών ή και ξεκάρφωτων δήθεν meetings της κακιάς ώρας, που κρατάνε μέχρι τις 22.30 τουλάχιστον (να μην ξεχάσω την απογραφή Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί). Μ. Εβδομάδα και Διακαινήσιμο δεν δικαιούνται διάλειμμα ούτε φαγητό, δεν θα έχουν ρεπό ούτε θα πάρουν τα επιπλέον χρήματα που δικαιούνται γιατί δούλεψαν την Κυριακή. Επιπλέον, τις υποχρεώνουν να υπογράψουν ένα κ@λόχαρτο περί δήθεν συναινετικής υπερεργασίας τους για όλες αυτές τις ημέρες του πανικού, ενώ η εταιρεία-ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ψευδώς στην Εργάνη ότι θα τις απασχολήσει λιγότερες από τις νόμιμες ώρες, προκειμένου να μην τους δώσει ούτε τα ρεπό που δικαιούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *