ceb1cf85cf84cebfcf88ceafceb1 ceb3ceb5cf89cebbcf8cceb3cf89cebd ceb3ceb9ceb1 cf84cebf ceb1ceb9cebfcebbceb9cebacf8c cf83cf84cebf cebcceb5

wind turbine 4178777 1920


Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας σχετικά με την αυτοψία Γεωλόγων που κρίνει την κατασκευή του αιολικού στο Μελισσοβούνι επικίνδυνη και ακατάλληλη για την περιοχή και τους οικισμούς Καλούσι, Χρυσοπηγή, Κούμανι:

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το Αιολικό στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του έργου από τον Καθηγητή Γεωλογίας Ηλιόπουλο Γεώργιο του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και από την Γεωλόγο Μαρία Τσώνη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ΥΠΕΝ. Τα συμπεράσματα της αυτοψίας.

«Παρατηρήθηκε ότι στη περιοχή επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα. Η τεκτονική δραστηριότητα εντοπίζεται στην παρουσία σημαντικής επώθησης (μεγάλο ανάστροφο ρήγμα) και ενός ακόμη ρήγματος οριζόντιας μετάπτωσης. Τα πετρώματα που επικρατούν στην περιοχή, είναι κυρίως λεπτοπλακώδεις έως μεσοπλακώδεις ασβεστόλιθοι και ερυθροί πηλίτες. Λόγω της επώθησης, τα παραπάνω πετρώματα πτυχώνονται και παράλληλα δημιουργούν μεγάλες κλίσεις (μετρήθηκαν κλίσεις μεταξύ 23° και 65°).

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Τζίτζιρας, 1991) τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων με λεπτοπλακώδη στρώση, αναμένεται να επηρεαστούν ευκολότερα. Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες διάβρωσης του λεπτοπλακώδους ασβεστόλιθου και δημιουργίας μεγάλης μάζας συντριμμάτων.

Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι (κυρίως οι οικότοποι: 4090, 5340, 5210), καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλούσι).

Επίσης, λόγω της απότομης κλίσης, είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί αποκόλληση στις επιφάνειες στρώσης των πετρωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχοπτώσεις.

Επιπλέον, στην περιοχή επικρατεί έντονη καρστικοποίηση λόγω της μεγάλης παρουσίας ανθρακικών πετρωμάτων (παρατηρήθηκαν επιφανειακές καρστικές δομές: δολίνες, με κοντινότερη μια δολίνη σε απόσταση μικρότερη από 400μ από την Ανεμογεννητρια 3).

Οι χωματουργικές εργασίες, θα επιδράσουν αρνητικά στη φόρτιση των καρστικών υδροφορέων και στην παροχή των τοπικών πηγών, άρα και στην υποβάθμιση των γύρω οικοτόπων.»

Τα χωριά Καλούσι, Κούμανι και Χρυσοπηγή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θέση του έργου και πρόκειται να επηρεαστούν από διάβρωση και αποκόλληση των πετρωμάτων του υφιστάμενου ρηγμάτος καθώς και από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους που αφορούν την σπάνια και προστατευόμενη βιοποικιλότητα της περιοχής, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά.Αναμένουμε αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις από τις δασικές υπηρεσίες οι οποίες είναι επισήμως ενήμερες για την άνω αυτοψία.

Να σημειώσουμε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση από τις αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για το έργο και τις επιπτώσεις τους, παρά τον αγώνα και τις πιέσεις της επιτροπής φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου, χάνοντας έτσι και το δημοκρατικό της δικαίωμα να συμμετέχει ενεργά στην δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε στα μέσα του Ιουλίου.

Έχουμε λόγο για τις ζωές και τον τόπο μας….αγώνας μέχρι την τελική νίκη

The post Αυτοψία γεωλόγων για το αιολικό στο Μελισσοβούνι first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *