ceb1ceb3cf8ecebdceb1cf82 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 cf83cf89cf84ceb7cf81ceafceb1 cf84cf89cebd cf80ceb1cf81ceaccf87ceb8ceb9cf89cebd ceb4cead

Αγώνας για τη σωτηρία των παράχθιων δέντρων στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας


Στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του φερόμενου «καθαρισμού» θα κοπούν συνολικά 2.000 μεγάλα παρόχθια δέντρα.Μεταξύ αυτών θα κοπούν άμεσα 143 μεγάλα δασικά δέντρα (αλμυρίκια, λεύκες, κουκουναριές) στην κοίτη, τα πρανή και την παρόχθια ζώνη στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κατά μήκος περίπου 1,5 χλμ. του ποταμού και σε επιφάνεια 41,81στρ.(από την πεζογέφυρα του Πάρκου Καραμανλή μέχρι τη γέφυρα Τζων Κέννεντυ). Η επέμβαση θα γίνει μέσα στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ Προτεραιότητας, εντός και στα όρια του αστικού ιστού της Ραφήνας. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας:

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. πρωτ. 660644/22.11.2023 απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης, εγκρίθηκε η υλοτομία συνολικά 143 δέντρων [84 αλμυρικίων, 53 λευκών και 6 Κουκουναριών/Χαλεπίου Πεύκης) εντός της ζώνης κατάληψης του έργου «Διεθέτηση – Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας». Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν σχετικής αίτησης της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ,  με υποβληθέντα πίνακα υλοτομίας και εγγράφου της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ που βεβαιώνει αναληθώς ότι, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι τα προς υλοτόμηση δέντρα πλησίον του σχεδίου πόλης Ραφήνας είναι «ξερά – στρεβλά – ασθενικά– καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 30.12.2023 κάτοικοι της Ραφήνας αρίθμησαν και ονομάτισαν τα δέντρα, υιοθετώντας τα.

Στις 31.12.2023 εθελοντές της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» παρουσία γεωπόνου προέβησαν σε καταγραφή με μέτρηση, γεωεντοπισμό και φωτογράφιση των προς υλοτόμηση δέντρων με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Trees» που διατίθεται ελεύθερα για φορητές συσκευές τύπου Android. Βάσει των σχετικών δεδομένων συντάχθηκαν:

α) αποτύπωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των δέντρων σε τοπογραφικό χάρτη,

β) πίνακας, όπου αναγράφονται το είδος, οι γεωγραφικές συντεταγμένες, το ύψος, η στηθιαία διάμετρος και η κατάσταση υγείας κάθε δέντρου και

γ) φωτογραφία κάθε δέντρου.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα προς υλοτόμηση δέντρα είναι υγιή, ευθυτενή, αναπτυγμένα και μεγάλης ηλικίας (με βάση τη στηθιαία διάμετρο). Αυτό είναι κοινώς γνωστό στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και των γονέων τους, που διέρχονται καθημερινά από την οδό Ευβοϊκού, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης αφού η οδός Ευβοϊκού είναι βασικός δρόμος πρόσβασης προς το λιμάνι της Ραφήνας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές υποβλήθηκαν στις 2.1.2024 στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για επαλήθευση, από την δημοτική σύμβουλο της ανεξ/της δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία» Εμμανουέλα Τερζοπούλου και μπορείτε να βρείτε εδώ. Πλην όμως μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν προβαίνει στην επαλήθευση, θεωρώντας ότι τα δέντρα δεν εμπίπτουν σε ζώνη αρμοδιότητάς του, παρότι πρόκειται για δεντροστοιχία σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και ο Δήμος είναι από το νόμο αρμόδιος για την προστασία του. Και φυσικά, δεν είναι νόμιμη η έγκριση υλοτομίας 143 δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου χωρίς την ύπαρξη διαχειριστικής μελέτης εγκεκριμένης και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης ως masterplan (βλ. ΣτΕ 1110/2023 για το Πεδίο του Άρεως).

The post Αγώνας για τη σωτηρία των παράχθιων δέντρων στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *