ceadcf87ceb5ceb9 cf86cf89cf82 ceb7 cf83cebaceb9ceac cf84ceb5cebbceb5cf85cf84ceb1ceafceb5cf82 cf80ceb1cf81ceb1cf83cf84

Έχει φως η σκιά;


Η θεατρική παράσταση της Transatlantic Group «Έχει φως η σκιά; » -βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»- σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου, παρουσιάζεται μέχρι 15 Νοεμβρίου  στο Θησείον. – Ένα θέατρο για τις τέχνες.

«Ο Ξένος»  θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου.

Ουσιαστική έμπνευση της παράστασης υπήρξαν τρεις σημειώσεις του συγγραφέα:

Ξένος – ποιος μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη;
Διανοούμενος – αυτός που χωρίζεται σε δύο. Χαίρομαι που είμαι δύο.
Ο ήλιος, μου έμαθε πως η ιστορία δεν είναι το παν.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

 

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του Ξένου μέσα από τις ρωγμές της μνήμης.

Όλες οι λέξεις και οι εκδοχές των γεγονότων στην ιστορία του Ξένου είναι σωστές αλλά όχι αληθινές. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και στο όχι, είναι ένας ουδέτερος αριθμός χωρίς το συν ή το πλην και δεν σχετίζεται με καμία αξία, αλλά μόνο με την ύπαρξη στην πιο απλή της κατάσταση. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ενοχή ούτε αθωότητα, ούτε βιογραφία, ούτε ψυχολογία, ούτε ποινικός κώδικας, είναι ο Μερσώ. Είναι η ύπαρξη, η  προσωπική εμπειρία, η στιγμή, το αίμα, η λάμψη του ήλιου, η αλήθεια δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανήθικη. Η αλήθεια είναι υπαρξιακή. Αυτή την αλήθεια υπερασπίζεται ο Μερσώ, σιωπώντας.

exei fws h skia 1


Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Δραματουργική Επεξεργασία – Διασκευή: Karol Jarek
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Επιμέλεια Φωτισμών – Φωτογραφία: Karol Jarek
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ηθοποιοί: Σπύρος Δέτσικας και Βασίλης Τρυφουλτσάνης

 

Πληροφορίες

 

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου στις 21:00

Παραστάσεις: 10 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου,

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00.

Τιμή Εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr

Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες,  Τουρναβίτου 7, Αθήνα  | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps

xenos 7 photo by © Karol Jarek


Ομάδα Transatlantic 

 

Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τον φωτογράφο, φωτιστή και δραματολόγο του θεάτρου Karol Jarek και από την ηθοποιό σκηνοθέτη και παιδαγωγό του θεάτρου Αλεξάνδρα Καζάζου. Η δραστηριότητα της  ομάδας είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού, και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας Αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης οπού η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες.

Η δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές.

Το καλοκαίρι του 2021 η Transatlantic παρουσίασε την πρώτη της παράσταση βασισμένη στις Χωρείες Χώρων του Ζώρζ Περέκ, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.ς, 2021.

The post «Έχει φως η σκιά;» – Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Θησείον first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *