ceadcebdceb1cf82 cf80ceb5cebbceb5cebaceaccebdcebfcf82 cebcceb5 cf84ceb1cf85cf84cf8ccf84ceb7cf84ceb1 cf83cf84ceb7 cebbceadcf83ceb2cebf

Δακτυλιωμένος Αργυροπελεκάνος_ΚΠΕΝ Καλλονής


Μια πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα έκπληξη επιφύλαξε ένας Αργυροπελεκάνος με τα κίτρινα δαχτυλίδια στα πόδια του στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ειδικότερα στην Αλυκή Καλλονής. Τα δαχτυλίδια αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλα πουλιά, και χωρίς να ενοχλούν ή επιβαρύνουν τα πουλιά, είναι δυνατόν να διαβαστούν από απόσταση με τη βοήθεια ειδικού οπτικού εξοπλισμού.

Οι αριθμοί των δαχτυλιδιών αποκάλυψαν πως το πουλί είχε δακτυλιωθεί στη Λίμνη Κερκίνη (κοντά στις Σέρρες) τον Ιούλιο του 2020, ενώ ήταν ακόμα νεοσσός στη φωλιά του. Του τοποθετήθηκε ένα κίτρινο πλαστικό δαχτυλίδι στο κάθε πόδι που έφερε κωδικό (Ν137 και Ν136), μαζί με άλλους 13 νεοσσούς από άλλες φωλιές, εκείνη τη χρονιά.

Το πουλί πιθανότατα μετανάστευσε, το φθινόπωρο 2020 προς τα νότια, επέστρεψε την επόμενη άνοιξη (2021) και έκανε το ίδιο τη φετινή χρονιά για να ξαναπεράσει αυτή τη φορά- τεκμηριωμένα- κατά τη φθινοπωρινή του μετανάστευση από τη Λέσβο. Είναι ήδη αρκετές μέρες στο νησί, μαζί με άλλους 21 Αργυροπελεκάνους και 2 Ροδοπελεκάνους που και αυτοί κάνουν στάση στον σημαντικό υγρότοπο.

Σε επικοινωνία με τον Δρ. Θεόδωρο Ναζηρίδη, υπεύθυνο του Παραρτήματος Λίμνης Κερκίνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, μάθαμε πως στην Κερκίνη οι πελεκάνοι φωλιάζουν σε τεχνητές νησίδες που ήταν αναγκαίο να δημιουργηθούν καθώς η στάθμη των νερών της παρουσιάζει μεγάλη αυξομείωση.

Εκεί φωλιάζουν τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 ζευγάρια Αργυροπελεκάνων και είναι η δεύτερη πιο σημαντική περιοχή για το φώλιασμά τους στη χώρα μας μετά τη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Στη Λέσβο οι πελεκάνοι (και τα δύο είδη με πιο κοινό τον Αργυροπελεκάνο) εμφανίζονται μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης, περισσότερο, της φθινοπωρινής.

Η φωτογραφία του πελεκάνου σε πτήση είναι του Υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος Στέλιου Ζαννέτου, που ήταν στην ομάδα των παρατηρητών που πρωτοεντόπισε το δακτυλιωμένο πουλί και διάβασε τον αριθμό του σε φωτογραφία με τηλεφακό. Τις αμέσως επόμενες μέρες επιβεβαιώθηκε η ανάγνωσή του με τηλεσκόπιο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και επίσης ενημερώθηκε για το εύρημα το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρατήρηση πουλιών στο Γεωπάρκο της Λέσβου μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη σελίδα του στο facebook και τον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr

The post Ένας Πελεκάνος με ταυτότητα στη Λέσβο first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *