Φωτογράφοι, συμμετέχοντες και το κοινό μέσα από τον φακό τους αποτυπώνουν τις εικόνες από τις περιηγήσεις τους και τις παρουσιάζουν σε μία μεγάλη προβολή που ανανεώνεται καθημερινά.
To Kissos Pelion/ Zig Zag Festival πραγματοποιείται 24 – 30 Ιουλίου, στο χωριό Κισσός στο ανατολικό Πήλιο…
Ο προορισμός του φετινού φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ανοίγει για πρώτη φορά στο Πήλιο, διοργάνωση που αφορά κυρίως τη σύγχρονη τέχνη. 30+ σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργούν έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις, performance, μουσικές βραδιές και συμμετέχουν σε πεζοπορίες και ξεναγήσεις στην αθέατη πολιτιστική κληρονομιά του βουνού, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα ακούσματα.Το καθημερινό 7-ήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως στόχο την διασύνδεση των καλλιτεχνών και επισκεπτών με τον τόπο και τους κατοίκους της, την εξοικείωση του κοινού με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και επισκεψιμότητας μέσα από τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε τοπικά καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες και τη διαμονή σε τοπικά καταλύματα για το διάστημα των εκδηλώσεων.
Επιμελητές: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Νίκος Κρυωνίδης, Αντιγόνη Καψάλη.
Διάρκεια: 24 – 30 Ιουλίου, 2023
Ώρες έκθεσης: 19:00-21:00, καθημερινά
Δυο λόγια για το χωριό Κισσός του Πηλίου
Το χωριό Κισσός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο και προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.
Ο Κισσός είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 660 μέτρων. Απέχει 48 χλμ. από τον Βόλο, 8 χλμ. από τη θάλασσα τον Άγ. Ιωάννη και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το όνομα του χωριού ίσως αναφέρεται στο ομώνυμο φυτό ή, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτου, από παραφθορά της λέξης χρυσός (κ’σος). Ο Κισσός είναι γνωστός για την τοπική αρχιτεκτονική, τη θέα προς τη θάλασσα και το δάσος από οξιές και καστανιές. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, μια τρίκλιτη βασιλική του 1650, έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κοσμείται από σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο 1700 – 1720 και τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Παγώνη από το 1802. Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν θέματα από την Καινή Παλαιά Διαθήκη και την Αποκάλυψη, αλλά και θέματα Φυσικής Ιστορίας και γεωγραφίας που τις καθιστούν μοναδικές. Η οικονομική και πνευματική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα επισφραγίστηκε με πλήθος σχολείων που λειτουργούσαν σχεδόν σε όλα τα χωριά. Στον Κισσό δίδαξε και ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.