cf86ceb9cebbcebfceb9 cf84ceb7cf82 cf86cf85cf83ceb7cf83 cf80cf85cf81cebaceb1ceb3ceb9ceadcf82 cf8ccf87ceb9 ceaccebbcebbceb5cf82

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Κώστας Φωτεινάκης: “Πυρκαγιές – Όχι άλλες μελέτες και έρευνες – Έχουμε ήδη αρκετές με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις | Τι δεν έχουμε” 

Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφουμε δεκάδες πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και κάθε χρόνο γίνονται έρευνες και παρουσιάζονται μελέτες, συμπεράσματα και προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Η άποψη  των ΦτΦ είναι ο τίτλος της δημοσίευσης: “Πυρκαγιές – Όχι άλλες μελέτες και έρευνες – Έχουμε ήδη αρκετές με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις | Τι δεν έχουμε”.

Προφανώς τίποτα δεν μένει στατικό, νέα θέματα προκύπτουν και νέες αντιμετωπίσεις όσον αφορά την πρόληψη, την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών είναι καλοδεχούμενες, ωστόσο έχουμε ήδη αξιόπιστα “εργαλεία” τα οποία η πολιτεία δεν αξιοποιεί.

Ένα από τα συμπεράσματα πάντως που υιοθετούμε είναι ότι “η πυροσβεστική” δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και πως απαιτείται ορισζόντια συνεργασία με περισσότερους φορείς, ιδιαίτερα με τις δασικές υπηρεσίες που γνωρίζουν τη μορφολογία του εδάφους των βουνών και τη συμπεριφορά των δένδρων και της χαμηλής βλάστησης.

Αναλυτικότερα στις “10 θέσεις των ΦτΦ για τις φυσικές καταστροφές – Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι” [ΕΔΩ]

Παρά το γεγονός ότι από το 2017 παρουσιάζουμε έρευνες, μελέτες και προτάσεις για τις δασικές πυρκαγιές   [2021, 2017] μπαίνουμε στον πειρασμό και το 2022 να δημοσιεύσουμε σε τίτλους νεότερες έρευνες επαναλαμβάνοντας ότι “έρευνες και μελέτες έχουμε – πολιτικές εφαρμογής δεν έχουμε”.

Νεότερες μελέτες και άρθρα για την καταγραφή, πρόληψη, αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών:

  1. Διεθνής μελέτη: Αλλάζουν οι πυρκαγιές στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Μεσόγειο λόγω κλιματικής αλλαγής [Συνοπτική παρουσίαση ΑΠΕ – ΜΠΕ ΕΔΩ ]
  2. Global warming is shifting the relationships between fire weather and realized fire-induced CO2 emissions in Europe [Η μελέτη – ΕΔΩ]
  3. Τακτικές προπαγάνδας στην Ελληνική Πυροσβεστική; [άρθρο – ΕΔΩ]
  4. «Είμαστε σε πόλεμο με τη φύση. Αν κερδίσουμε, χαθήκαμε…» [άρθρο –ΕΔΩ]
  5. Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές [άρθρο – ΕΔΩ]
  6. Η επόμενη ημέρα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς [άρθρο –  ΕΔΩ]
  7. Κ. Αραβώσης: Πρωτόγνωρη ταχύτητα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών [συνέντευξη – ΕΔΩ]
  8. Για τις δασικές πυρκαγιές [άρθρο – ΕΔΩ]
  9. Operational Mapping and Post-Disaster Hazard Assessment by the Development of a Multiparametric Web App Using Geospatial Technologies and Data: Attica Region 2021 Wildfires (Greece) [ΕΔΩ]
  10. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ [Επίσημη κυβερνητική πηγή ενημέρωσης – ΕΔΩ]

Προφανώς δεν είμαστε ληξίαρχοι για να καταγράφουμε τα πάντα που έχουν σχέση με τις δασικές πυρκαγιές και την πολιτική προστασία. Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι χρειαζόμαστε μακρόχρονη πολιτική και αλλαγή σχεδιασμού για τις δασικές πυρκαγιές και την πολιτική προστασία.

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος των ΦτΦ

 

Το άρθρο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Πυρκαγιές – Όχι άλλες μελέτες και έρευνες – Έχουμε ήδη αρκετές με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις | Τι δεν έχουμε[3] εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *