Το Σωματείο των Ηθοποιών, με τη γνωστή δυναμική του μεγαλύτερου αριθμού ψηφοφόρων στην Ακαδημία (1.302 φέτος, ακόμα λιγότεροι από τους περσινούς 1.336, αν και ο συνολικός αριθμός μελών έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τα 9.579), ακολούθησε το Σωματείο των Σκηνοθετών και το Σωματείο των Παραγωγών, δείχνοντας τη σαφή προτίμησή του απέναντι στο φιλμ των Ντάνιελς που όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάρει… «Τα Πάντα Όλα» και στα Όσκαρ! Και εδώ δεν μιλάμε απλά για το (μεγαλύτερο σε κύρος) βραβείο του ensemble καστ, το οποίο λειτουργεί ως «κλείσιμο ματιού» για την οσκαρική νίκη στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Μιλάμε για σαρωτική νίκη, και στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου (Μισέλ Γεό) και στην κατηγορία του δεύτερου ανδρικού ρόλου (Κε Χούι Κουάν) και στην κατηγορία του δεύτερου γυναικείου ρόλου (Τζέιμι Λι Κέρτις). Η καθολική αναγνώριση του φιλμ από τους επαγγελματικούς κλάδους του Χόλιγουντ δεν αφήνει ίχνος ύπαρξης ανατροπής για τις 12 Μαρτίου.
Το μοναδικό βραβείο που δεν πήγε στο «Τα Πάντα Όλα», αφού εκεί… δεν είχε υποψηφιότητα, ήταν για τον πρώτο ανδρικό ρόλο, κατηγορία στην οποία αυτονόητα «κλειδώνει» και την οσκαρική νίκη του Μπρένταν Φρέιζερ για την εξαιρετική «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως και τα δύο φιλμ προέρχονται από την μικρή και ανεξάρτητη εταιρεία A24, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, προάγοντας έργα καινούργιας αντίληψης με αρκετό θάρρος και δίχως φόβο να «κρασάρουν» άσχημα στα ταμεία.
Το «Τα Πάντα Όλα» κατέληξε να σπάει τα ταμεία στην Αμερική και ν’ αναγνωρίζεται καλλιτεχνικά διότι έφερε ένα άλλο είδος αφηγηματικής ματιάς επάνω στο δράμα και δη εκείνο των οικογενειακών σχέσεων, «καμουφλαρισμένο» μέσα από multiverse παράνοιας (κυριολεκτικά εξευτελίζοντας τα ανεγκέφαλα κατασκευάσματα της Marvel με πολυσύμπαντα πραγματικά αδειανά από φαντασία και περιεχόμενο), φέρνοντας στην επιφάνεια πρωταγωνιστικά και την «αόρατη» ασιατική κοινότητα, η οποία σταδιακά βρίσκει ψήγματα αναγνώρισης από το Χόλιγουντ εσχάτως. Με έντεκα οσκαρικές υποψηφιότητες, όπως λέει και ο ελληνικός τίτλος του «Everything Everywhere All at Once», αυτό το έργο αξίζει… τα πάντα όλα! Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την αίσθηση που είχα βγαίνοντας από τον κινηματογράφο μετά την πρώτη παρακολούθηση του φιλμ, που έμοιαζε να με καλεί ν’ αντιμετωπίσω την πραγματικότητα κάπως… «εναλλακτικά». Σαν να μου είχε «καθαρίσει» το βλέμμα.
Η απονομή των βραβείων του Σωματείου των Ηθοποιών μεταδόθηκε φέτος ζωντανά μέσα από το Netflix στην Αμερική και είναι διαθέσιμη για να την δει κανείς ολόκληρη εδώ, από το YouTube channel της πλατφόρμας.