van gogh cf87ceb1cebbceb5cf80ceaccf82 ceb9ceb4ceb9cebfcf86cf85ce90ceb1 cebaceb1ceb9 cf84cf81ceadcebbceb1 ceb1cf80cf8c cf84

Van Gogh Chalepas 03


Η θεατρική ομάδα Abnormal παρουσιάζει από 12 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον  στην Πλατεία Ομόνοιας, την performance «Van Gogh – Χαλεπάς.Ιδιοφυΐα και Τρέλα», σε σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργία της Πηνελόπης Φλουρή.

Η τρέλα είναι κοινωνική κατασκευή; Αντέχεις τον εγκλεισμό; Όταν είσαι μόνος ή μόνη μουρμουρίζεις; Γελάς ποτέ δυνατά; Μιλάς ποτέ μόνος σου; Έχεις νιώσει ποτέ να σε τρελαίνουν οι σκέψεις σου; Πώς ορίζεις το σκοτάδι; Η τρέλα με τη λογική πόσο κοντά είναι; Αντέχεις τη μοναξιά; Τον εαυτό σου τον αντέχεις; Φοβάσαι τους τρελούς; Προτιμάς να πεθάνεις από τρέλα ή από βαρεμάρα; Θέλεις να μάθεις τόσα για τον θάνατο, αλλά πες μου τι ξέρεις για τη ζωή;

Η ζωή και το έργο του Van Gogh και του Γιαννούλη Χαλεπά ζωντανεύουν μέσα από την αφηγηματική και ποιητικά ιδωμένη δράση, για να πάρουν νέα μορφή. Κυρίαρχο μέσο για να ειπωθεί αυτή η ιστορία αποτελεί το σώμα. Το σώμα ως μεταφορά μνήμης, συναισθήματος, σκέψεων. Το σώμα που αλλάζει συνεχώς σχήμα και μορφή για να μεταφέρει τα έργα τέχνης: γλυπτά και πίνακες, λέξεις και εικόνες.

«Τέχνη είναι ο άνθρωπος που προστίθενται στη φύση, την πραγματικότητα και την αλήθεια».

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες στην εποχή τους θεωρήθηκαν παράφρονες, κλείστηκαν στο ψυχιατρείο, βίωσαν τη μοναξιά, τον πόνο, την απόρριψη.Όμως, μέσα στο διανοητικό τους χάος, δε σταμάτησαν να δημιουργούν. Κάθε εποχή πλάθει τους μύθους της. Ο Van Gogh και Χαλεπάς κατάφεραν να εξυψώσουν την τέχνη τους στον Έναστρο Ουρανό και να μείνουν στην Παγκόσμια ιστορία. Αποτελούν ήρωες – σύμβολα για να ξετυλίξουμε το νήμα που συνδέει τους κόσμους της Ιδιοφυΐας και της Τρέλας. Οι δύο καλλιτέχνες, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη βιογραφία τους, βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στην πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία.

Van Gogh Chalepas 04


«Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λ.π. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους», σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης,συγγραφέας, κριτικός τέχνης, καθηγητής.

Οι ηθοποιοί γίνονται ο χορός μιας μοντέρνας τραγωδίας για να υμνήσουν τους δύο τραγικούς καλλιτέχνες και μέσα από αυτούς την Τέχνη. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ερευνητικού εργαστηρίου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Η πρώτη της παρουσίαση ως work in progress έγινε τον Ιούνιο του 2020 στην ταράτσα του Συνεργατικού Στούντιο «Λάθος Κίνηση» στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε στην ολοκληρωμένη της πια μορφή στην Τήνο, γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η πρεμιέρα της στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2021 στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο. Η αίγλη του πάλαι ποτέ φημισμένου ξενοδοχείου δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ειπωθεί μία νέα ιστορία για τον Van Gogh και τον Γιαννούλη Χαλεπά, που ισορροπεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, τη ζωή, τη φθορά, τον θάνατο και την αναγέννηση, την ιδιοφυΐα και την τρέλα.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο χορευτής, ο μουσικός, ο ηθοποιός, θέλει να εκφραστεί και να “μιλήσει” για κάτι που τον αφορά. Καθένας μέσα από την τέχνη του ψάχνει μανιωδώς τον δικό του τρόπο για να αρθρώσει αυτό που συχνά δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις. Οι λέξεις δεν αρκούν. Ως ομάδα, μας ενδιαφέρει να βρούμε νέους τρόπους, μία νέα γλώσσα για να ειπωθεί κάθε φορά η ιστορία, αντλώντας από την ποιητική του σώματος». – Πηνελόπη Φλουρή

Van Gogh Chalepas 05


Ταυτότητα Παράστασης

Van Gogh- Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα – Χοροθεατρική performance
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή
Κείμενα: Abnormal Group
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Παύλου
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Κατασκευή Μάσκας: Εύα Τρουπιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Video: Lost Machina
Σχεδιασμός Αφίσας: Μαριθέα Χατζή
Φωτογραφίες: Megdad Fadaeenia
Φωτογραφία αφίσας – Trailer παράστασης: Άγγελος Καλτσής
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: AbnormalGroup

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Αντωνιάδης, Ειρήνη Ζήκα, Έλλη Σαρρή, Εύα Τρουπιώτη, Μαρίνα Τσαπέκου, Πηνελόπη Φλουρή

Van Gogh Chalepas 02


Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο 21:00 | Κυριακή 20:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Χώρος: Ξενοδοχείον Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 19 | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14 ευρώ | Μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ, ατέλειες): 10 ευρώ | Προσφορά προπώλησης (για αγορές έως 31 Οκτωβρίου): 10 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942675166
Αγορά εισιτηρίων:viva.gr

*Το Μπάγκειον τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Οι θεατές κατά την είσοδό τους στο χώρο οφείλουν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και την αστυνομική ταυτότητά τους ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό ταυτότητας για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

The post «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα» από τη θεατρική ομάδα Abnormal στο Μπάγκειον first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *