sony world photography awards 2022 ceb1cebdceb1cebacebfceb9cebdcf8eceb8ceb7cebaceb1cebd cebfceb9 cebcceb5ceb3ceaccebbcebfceb9 cebdceb9cebaceb7

Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές στις κατηγορίες επαγγελματιών, σπουδαστών, νέων και του ανοικτού διαγωνισμού
Ο φωτογράφος Adam Ferguson (Αυστραλία), κέρδισε τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 25.000 $ (USD) και φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Ανακοινώθηκαν επίσης και οι φετινοί νικητές των επιμέρους 10 κατηγοριών, όπως και οι φιναλίστ που κατέλαβαν την δεύτερη και τρίτη θέση του Διαγωνισμού «Επαγγελματιών», καθώς και οι νικητές των διαγωνισμών «Student» και «Νέων» και του «Ανοιχτού Διαγωνισμού».
Η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 φιλοξενείται στο Somerset House στο Λονδίνου από τις 13 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022, με περισσότερες από 300 φωτογραφίες και εκατοντάδες επιπλέον εικόνες διακριθεισών συμμετοχών σε ψηφιακές οθόνες. Παρουσιάζονται επίσης έργα του φετινού νικητή του βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, του διάσημου Καναδού φωτογράφου Edward Burtynsky.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το έργο Migrantes του φωτογράφου της Χρονιάς Αdam Ferguson είναι μια σειρά από ασπρόμαυρες αυτοπροσωπογραφίες μεταναστών από το Μεξικό, που τραβήχτηκαν καθώς περίμεναν να περάσουν τα σύνορα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ, μετανάστες από την Κεντρική και Νότια Αμερική προσέγγισαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με μετανάστες που κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους.
Όμως ο Ferguson, παρατήρησε έλλειψη φωτογραφικού υλικού από τη μεξικανική πλευρά των συνόρων. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Ferguson παρουσίασε το έργο στον εκδότη των New York Times και εξασφάλισε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο Juarez και στη Reynosa για 11 ημέρες τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021. Η προσέγγισή του στο έργο ήταν εμπνευσμένη από το Ghetto, των Adam Broomberg και Oliver Chanarin. Συνοδευόμενος από τους Μεξικανούς δημοσιογράφους Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina και Laura Monica Cruz Flores, ο Ferguson πλησίασε τους μετανάστες που έμεναν σε καταφύγια κοντά στα σύνορα, καταγράφοντας τις συχνά οδυνηρές ιστορίες τους και συνεργάστηκε μαζί τους ώστε να σκηνοθετήσουν και να απαθανατίσουν την εικόνα σε έναν πιο ήρεμο χώρο, όπου θα ένιωθαν λιγότερο άβολα. Επέλεξε το ασπρόμαυρο φιλμ ως έναν τρόπο να ακυρώσει τη χαοτική ανάμειξη των χρωμάτων του φόντου και να «απογυμνώσει» τη συναισθηματική αξία της εικόνας.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Οι νικητές κάθε κατηγορίας λαμβάνουν σετ φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony. Οι φετινοί νικητές είναι:

Domagoj BurilovićΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Domagoj Burilović (Κορατία) για τη σειρά του Dorf
Φιναλίστ: 2η θέση Javier Arcenillas (Ισπανία); 3η θέση Yun Chi Chen (Ταϊβάν)

7807 29235 AlnisStakle Latvia Professional Creative 2022ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Alnis Stakle (Λετονία) για τη σειρά του Mellow Apocalypse
Φιναλίστ: 2η θέση Raphael Neal (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Sarah Grethe (Γερμανία)

7815 28757 JanGrarup Denmark Professional DocumentaryProjects 2022 800x534 1ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Jan Grarup (Δανία) για τη σειρά του The Children of the Financial Collapse in Venezuela
Φιναλίστ: 2η θέση Fabian Ritter (Γερμανία); 3η θέση Win McNamee (ΗΠΑ)

7823 28771 ShuntaKimura Japan Professional Environment 2022ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Shunta Kimura (Ιαπωνία) για τη σειρά του Living in the Transition
Φιναλίστ: 2η θέση Gideon Mendel (Νότια Αφρική); 3η θέση Giacomo d’Orlando (Ιταλία)

7817 28759 LineDubois Italy Professional Landscape 2022ΤΟΠΙΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Lorenzo Poli (Ιταλία) για τη σειρά του Life on Earth
Φιναλίστ: 2η θέση Andrius Repšys (Λιθουανία); 3η θέση Gareth Iwan Jones (Ηνωμένο Βασίλειο)

7813 29243 HughFox UnitedKingdom Professional Portfolio 2022PORTFOLIO
ΝΙΚΗΤΗΣ: Hugh Fox (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά του Portfolio
Φιναλίστ: 2η θέση Julian Anderson (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Anna Neubauer (Αυστρία)

adam ferguson sony world photography awards4ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Adam Ferguson (Αυστραλία) για τη σειρά του Migrantes
Φιναλίστ: 2η θέση George Tatakis (Ελλάδα); 3η θέση Brent Stirton (Νότια Αφρική)

7821 28769 RicardoTeles Brazil Professional Sport 2022ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Ricardo Teles (Βραζιλία) για τη σειρά του Kuarup
Φιναλίστ: 2η θέση Adam Petty (Αυστραλία); 3η θέση Roman Vondrouš (Τσεχία)

7811 28749 HarunaJeanEtienneOgataPortail Japan Professional StillLife 2022ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Haruna Ogata (Ιαπωνία) & Jean-Etienne Portail (Γαλλία) για τη σειρά τους Constellation
Φιναλίστ: 2η θέση Cletus Nelson Nwadike (Σουηδία); 3η θέση Alessandro Gandolfi (Ιταλία)

7819 28763 MilanRadisics Hungary Professional WildlifeNature 2022ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Milan Radisics (Ουγγαρία) για τη σειρά του The Fox’s Tale
Φιναλίστ: 2η θέση Federico Borella (Ιταλία); 3η θέση Oana Baković (Ρουμανία)

Πληροφορίες για τα έργα των φετινών νικητών και φιναλίστ, υπάρχουν στις διαδικτυακές γκαλερί των νικητών ή στο βιβλίο Sony World Photography Awards 2022. Το video με την δημοσιοποίηση των νικητών είναι διαθέσιμο στο worldphoto.org/ceremony-2022

 7799 28711 ScottWilson UnitedKingdom Open NaturalWorldWildlifeOpencompetition 2022ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Scott Wilson (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ο Wilson κέρδισε με τη δυνατή φωτογραφία του Anger Management στην κατηγορία Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή. Η ασπρόμαυρη εικόνα απεικονίζει ένα άγριο άλογο mustang να δημιουργεί μια καταιγίδα σκόνης στο βορειοδυτικό Κολοράντο.

7803 28721 EzraBohm Netherlands Student 2022ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT Ezra Bohm (Ολλανδία)
Ο Ezra Bohm (Ολλανδία) από το εκπαιδευτικό ίδρυμα Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie βραβεύτηκε ως Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 για την κατηγορία Student, κερδίζοντας φωτογραφικό εξοπλισμό Sony αξίας €30.000. Ο Bohm επιλέχθηκε για τη σειρά του The Identity of Holland όπου φωτογράφισε τους κατοίκους μικρών κοινοτήτων στην Ολλανδία που διατηρούν έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής.

7801 28715 TriNguyen Vietnam Youth 2022Youthcompetition Portraiture 2022ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ Tri Nguyen (Βιετνάμ, 18 ετών)
Ο Tri Nguyen κέρδισε το βραβείο Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 στον Διαγωνισμό Νέων για την εικόνα Under The Moonlight. Η φωτογραφία απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα να φωτίζεται από το ετερόφωτο φεγγάρι καθώς στέκεται σε ένα ερειπωμένο φόντο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Edward Burtynsky
Ο Burtynsky είναι περισσότερο γνωστός για τις συναρπαστικές του εικόνες από βιομηχανικά τοπία και την ευρύτερη περιβαλλοντική κρίση παρουσιάζοντας όψη σημαδεμένων οροσειρών, αποξηραμένων υδάτινων τόπων και εκτεταμένης αστικοποίησης.

Sony World Photography Awards 2022ΕΚΘΕΣΗ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022
Η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 πραγματοποιείται στο Somerset House στο Λονδίνο, από τις 13 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022. Εκτός από τα φετεινά έργα η έκθεση περιλαμβάνει μεμονωμένα έργα και από τον Φωτογράφο της Χρονιάς 2020 Pablo Albarenga (Ουρουγουάη), αλλά και τον Φωτογράφο της Χρονιάς 2021 Craig Easton (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ψηφιακή έκθεση Sony World Photography Awards 2022 είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω: www.worldphoto.org/virtualexhibition2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *