o cebdcf8ccebccebfcf82 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd ceb1cf80cebfcebaceb1cf84ceaccf83cf84ceb1cf83ceb7 cf84ceb7cf82 cf86cf8dcf83ceb7cf82
Move4Nature web banner 2039 × 1050 px 7 1536x866 1

[Σκίτσο του Φιλλανδού σκιτσογράφου Seppo Leinomen, 2022, seppo.net]

O νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης “επέζησε” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δεξιάς) και της ακροδεξιάς.

του Κώστα Φωτεινάκη

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι αντιγραφή από το Euronews και προσαρμογή στη γλώσσα μας. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι “Nature Restoration Law survives knife-edge vote in the European Parliament amid right-wing backlash” [ΕΔΩ]

Το Euronews στην πραγματικότητα χρησιμοποιει ορθά τόν όρο “wight-wing” δεξιά πτέρυγα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα / Χριστιανοδημοκράτες – στη χώρα μας Νέα Δημοκρατία) που συμπεριλαμβάνει και την ακροδεξιά…

Για ιστορικούς λόγους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, για το νέο Κανονισμό που θα δρομολογεί μέτρα για την Αποκατάσταση της Φύσης ψήφισαν: υπέρ 336 μέλη – κατά 300 μέλη – αποχές 13 μέλη.

Σύμφωνα με το Euronews τα θετικά αποτελέσματα, έστω και με οριακή πλειοψηφία “προκαλώντας το δυνατό χειροκρότημα των προοδευτικών ευρωβουλευτών.” “The closely-watched session on Wednesday resulted in 336 votes in favour of the amended law and 300 against, with 13 abstentions, prompting loud applause from progressive MEPs.” [ΕΔΩ]

Για να δούμε όμως ποια είναι τα Ευρωπαϊκά Προοδευτικά Κόμματα που ψήφισαν υπέρ: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (από την Ελλάδα ΠΑΣΟΚ), Πράσινοι (από την Ελλάδα δεν έχει εκλέγει Ευρωβουλευτής) , Αριστερά (από την Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΔ) και η πλειοψηφία του Renew (Γεώργιος Κύρτσος).

Η δεξιά Ευρωπαϊκή πτέρυγα που ψήφισε κατά είναι: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα/ Χριστιανοδημοκράτες (EPP) (στη χώρα μας Νέα Δημοκρατία), European Conservatives and Reformists (στη χώρα μας Ελληνική Λύση), Identity and Democracy (από την Ελλάδα δεν έχει εκλεγεί), Renew (μειοψηφία).

Έλληνες Ευρωβουλευτές ΥΠΕΡ: Νίκος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), Γεώργιος Κύρτσος (Είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία – ανεξαρτοποιήθηκε και εντάχθηκαν στο RENEW),

Έλληνες Ευρωβουλευτές ΚΑΤΑ: Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Νέα Δημοκρατία), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Νέα Δημοκρατία), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (Νέα Δημοκρατία), Ελίζα Βόζεμπεργκ (Νέα Δημοκρατία), Εμμανουήλ Φράγκος (Ελληνική Λύση).

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ΚΑΤΑ – ΚΑΤΑ: Οι Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος (ΚΚΕ), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ) καταψήφισαν και τις δύο προτάσεις α) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής β) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Περισσότερα στην ανακοίνωση του ΚΚΕ “Σχετικά με τον ευρωενωσιακό κανονισμό για τη λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης» [ΕΔΩ]

Ελληνες Ευρωβουλευτές ΑΠΟΝΤΕΣ: Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Θεόδωρος Ζαγοράκης (Νέα Δημοκρατία), Εύα Καϊλή (Είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, τώρα μη ενταγμένη σε Ευρωπαϊκή ομάδα), Αλέξης Γεωργούλης (είχε εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΔ, τώρα μη ενταγμένος σε Ευρωπαϊκή Ομάδα).


ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΣΥΝΟΨΗ:

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιούνιος 2022
Η πρόταση για τον νέο Κανονισμό είχε ανακοινωθεί από την Κομισιόν πριν από έναν χρόνο (22 Ιουνίου 2022) με πρωταρχικό στόχο τα μέτρα αποκατάστασης της φύσης να καλύψουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ ως το 2030 και να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης ως το 2050.

Πρόταση απόρριψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το ΕΛΚ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε καταθέσει πρόταση απόρριψης του νόμου/ κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης.

Τι είχε προηγηθεί σε επίπεδο ΜΚΟ (συνοπτική – επιλεκτική παρουσίαση)

  • Μάρτιος 2023: 207 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, tα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνουν επειγόντως έναν ισχυρό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης που να είναι κατάλληλος για τη δίδυμη αντιμετώπιση της βιοποικιλότητας και της κλιματική κρίση. (Μάρτιος 2023). Μεταξύ των οργανώσεων είναι: Naturefriends International (μέλος των οποίων είναι το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ). Περισσότερα ΕΔΩ.
  • Μάιος 2023: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Πώς να αποκατασταθεί η φύση της Ευρώπης/ The elephant in the room: How to restore Europe’s nature [ΕΔΩ – ΕΔΩ].
  • 1η Ιουνίου 2023: Επιστολή των ΦτΦ προς Ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν την πρόταση για την Αποκατάσταση της Φύσης [ΕΔΩ]
  • 8 Ιουνίου 2023: Επιστολή της Green Tank προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές “Θέμα: Κρίσιμη ψηφοφορία για τον νέο Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης – Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να ψηφίσετε υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης της Επιτροπής για έναν Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης. [ΕΔΩ]
  • Την εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών για την ψήφιση του νόμου/ κανονισμού προς τους Ευρωβουλευτές στήριξαν αρκετοί φορείς πολίτες μεταξύ των άλλων WWF Ελλάδος, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉ κ.α.

Τι είχε προηγηθεί σε τρεις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας

Αν και η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις ψηφοφορίες των τριών Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου που προηγήθηκαν της Ολομέλειας (12.7.2023), είχε απορριφθεί τροποποιημένη έκδοση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης. (ENVI, AGRI, PECH).

20 Ιουνίου 2023: Υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος το σχέδιο Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης το οποίο υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Ελλάδα. Θετική η ψήφος της Ελλάδας μέσω του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρου [ΕΔΩ] | Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η νεοκλεγείσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε τη θέστη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψήφισε κατά. Μήπως επειδή ο κ.Παντελής Κάπρος ήταν υπερησιακός Υπουργός?

Τα επόμενα βήματα μετά τα οριακά θετικά αποτελέσματα

Από το ιστορικό που παρουσίασα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι και τα επόμενα βήματα θα είναι δύσκολα για την προώθηση του κανονισμού. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, που έκανε ότι μπορούσε για να μη ψηφιστεί η πρόταση, αμέσως μετά την ψηφοφορία την χαρακτήρισε ως «άδεια νίκη». Άρα θα πρέπει να αναμένουμε και επιπρόσθετα εμπόδια από τη “δεξιά πτέρυγα” του Ευρωκοινοβουλίου.

Στους επόμενους δώδεκα μήνες, από την ισχύ του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δρομολογήσει νομικά εργαλεία για την εφαρμογή του κανονισμού αλλά κυρίως να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και των πολιτικών αποκατάστασης της φύσης.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να στηρίζει φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα όπως πρόσφατα:

  • “Υποχρεώσεις κρατών μελών της Ε.Ε. για την εφαρμογή του νέου κανονισμού για την αποψίλωση των δασών που ξεκινάει 29.06.2023 | 150 ΜΚΟ και οι ΦτΦ υπογράφουν” [ΕΔΩ]
  • Κοινή δήλωση σχετικά με τη δημοσίευση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οδηγία σχετικά με την παρακολούθηση και την ανθεκτικότητα του εδάφους [ΕΔΩ] 13.07.2023

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Το άρθρο O νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης “επέζησε” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος & των ακροδεξιών κομμάτων| Συνοπτικό ιστορικό εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *