greenpeace cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 cebaceb1ceb9 ceb5cf80ceb9cf83ceb9cf84

greenpeace food


Απάντηση στις προκλήσεις της διατροφικής κυριαρχίας και ασφάλειας μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση δίνει η Greenpeace απομυθοποιώντας 11 κομβικά σημεία.

Αναλυτικά η προσέγγιση:

Ο πλανήτης παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει όλον τον κόσμο, ωστόσο η επισιτιστική ανασφάλεια διαρκώς αυξάνεται. Αυτή η δραματική κατάσταση ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση, τροφοδοτώντας συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με την αύξηση της γεωργικής παραγωγής και την αμφισβήτηση των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, θεμελιώδη λίθο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και η λύση σίγουρα δεν είναι να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα. Δεν λείπουν τρόφιμα για να τραφούμε. Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή επαρκεί για να τραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης. Σήμερα πετάμε το 30% της παραγόμενης τροφής (αξίας περίπου $940 δις τον χρόνο), χρησιμοποιούμε το 80% της παγκόσμιας αγροτικής γης για καλλιέργεια ζωοτροφής (αντί τροφής για ανθρώπους), ενώ το 62% των σιτηρών της Ευρώπης καλλιεργείται για ζωοτροφή και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Περίπλοκη κατάσταση, ξεκάθαρη αποκρυπτογράφηση

Η εξωφρενική άνοδος των τιμών, οι ελλείψεις σε βασικά είδη και η επισιτιστική κρίση δεν οφείλονται στην έλλειψη προσφοράς τροφίμων, αλλά στις διαρθρωτικά αποτυχημένες διεθνείς αγορές.

Αυτή την πραγματικότητα αναλύουμε στο κείμενο με τίτλο “Γεωργία, τρόφιμα και πόλεμος στην Ουκρανία: αποκρυπτογράφηση σε 11 ερωτήσεις” που πρόσφατα δημοσίευσε το γαλλικό γραφείο της Greenpeace μαζί με άλλους φορείς που ασχολούνται με τη γεωργία, την τροφή και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα κείμενο-απάντηση στις προκλήσεις της διατροφικής κυριαρχίας μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση στη συζήτηση, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ σε κάποια κεφάλαια εστιάζει στην εγχώρια κατάσταση της Γαλλίας όπου διεξήχθη η ανάλυση.

Απαντήσεις σε 11 ερωτήσεις

Η ανάλυση “Αποκρυπτογράφηση σε 11 ερωτήσεις” απαντά σε ερωτήσεις που απασχολούν πολλούς από εμάς και εμφανίζονται συχνά στις ειδήσεις σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων; Ποιες χώρες και πληθυσμοί επηρεάζονται περισσότερο από την κατάσταση; Πού οφείλεται η πείνα; Πρέπει να παράγουμε περισσότερα στην Ευρώπη για να “ταΐσουμε τον κόσμο”; Είναι η αγροοικολογία λύση για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την προστασία των οικοσυστημάτων;

Η αποκρυπτογράφηση αυτή αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των αγροτικών και επισιτιστικών ζητημάτων της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποδομεί τις παραπλανητικές δηλώσεις που οδηγούν σε ψεύτικες λύσεις, όπως αύξηση γεωργικής παραγωγής, που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ επιταχύνουν την κατάρρευση του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Άνθρωποι πεινούν, κολοσσοί κερδοφορούν

Άνθρωποι πεινάνε την ώρα που οι περισσότερες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και της ενέργειας αυξάνουν κέρδη και δημοσιεύουν προβλέψεις για ακόμη πιο κερδοφόρα επόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται και στην ανάλυση “Αποκρυπτογράφηση σε 11 ερωτήσεις”, η Cargill (ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως) ανακοίνωσε 5 δισεκατομμύρια καθαρά έσοδα, η Total (ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα πετρέλαιο) ανακοίνωσε προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα της τάξης των $9 δισεκατομμυρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τριπλάσιο από το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα του πρώτου τριμήνου του 2021, η Yara (παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων) τετραπλασίασε τα έσοδά της ανά μετοχή, αντισταθμίζοντας τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις χαμηλότερες ποσότητες που πωλήθηκαν με υψηλότερες τιμές πώλησης.

Γίνεται σαφές ότι σε μια περίοδο όπου κολοσσοί παραγωγής και διακίνησης τροφής κερδοφορούν ενώ διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, η πείνα αποτελεί κατά κύριο λόγο διαρθρωτικό και οικονομικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση παραγωγής τροφίμων αλλά με πολιτικές αποφάσεις που βάζουν φρένο στις αυξήσεις τιμών, τερματίζουν τις αδικίες και αναδιαμορφώνουν το αγροδιατροφικό μοντέλο της Ευρώπης και φυσικά παγκοσμίως.

Αγροοικολογία: η μόνη λύση για δίκαιη και βιώσιμη γεωργία

 Το μοναδικό αγροτικό μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί διατροφική ασφάλεια, επάρκεια, κυριαρχία και ανθεκτικότητα στις κρίσεις είναι η δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία (αγροοικολογία) που στρέφεται σε τοπικά και διαφοροποιημένα αγροδιατροφικά μοντέλα. Η Greenpeace δημοσίευσε 7 προτάσεις για χάραξη ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής για διασφάλιση ουσιαστικής επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

 Όσον αφορά την ελληνική γεωργία, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει δημοσιεύσει 4 άξονες προτεραιότηταςγια την αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού μοντέλου στη χώρα: ενίσχυση εγχώριας παραγωγής, προώθηση μεσογειακής διατροφής, απεξάρτηση από συνθετικά λιπάσματα και συμμετοχή σε ενδυνάμωση ευρωπαϊκών πολιτικών. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική γεωργία μπορεί να παρέχει επαρκή, θρεπτική, υγιεινή τροφή προσιτής τιμής σε κάθε πολίτη, δίκαιο σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς με έμφαση σε όσους παράγουν με αγροοικολογικές μεθόδους, διατροφική κυριαρχία στη χώρα και  ανθεκτικότητα στις αλληλένδετες κρίσεις: πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία, οικονομική κρίση, κατάρρευση κλίματος και βιοποικιλότητας. Ήδη, 6.500 πολίτες στηρίζουν τα αιτήματά μας κι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα.

The post Greenpeace – Πόλεμος στην Ουκρανία και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη: Απομυθοποίηση σε 11 ερωτήσεις first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *