ff c tribute live cf83cf84cebf faliro summer theater

ffc Tribute Live


Ο «Σκηνοθέτης» των FF.C, κατά κόσμον Δημήτρης Πετσούκης, θα μοιραστεί τη σκηνή με τους «Αντιληψίες Συνείδησης» – αγαπημένους του καλλιτέχνες και φίλους, όπου θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό ήχο-θέαμα, με βίντεο από αρχεία του παρελθόντος και κομμάτια του θρυλικού συγκροτήματος, που μέσα στα χρόνια, θεωρήθηκαν ύμνοι στην κουλτούρα της Rap. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Faliro Summer Theater.

‘’Είναι που δε συμβιβάστηκα ποτέ, είναι που σε σεβόμουν πάντα εαυτέ,
είναι που την αλήθεια δεν αντάλλαξα μα την κράτησα πυξίδα και πορεία χάραξα’’ – FF.C

Συμμετέχουν: Δημήτρης Πετσούκης ”Σκηνοθέτης” / Άυλος / Δημήτρης Μεντζέλος / Ζωγράφος / Μαρίζα Ρίζου / Νικόλας (Razastarr) / Ρήγας / Ταφ Λάθος / Anser/ JK1 / Lobo / Social Waste  / Taki Tsan / Weird | *Very special dj set: Marina (of Stixoima)


Οι FF.C ήταν το πρώτο γκρουπ που έκανε χιπ χοπ στην Ελλάδα. Το 1987 μπαίνουνε στούντιο ηχογραφώντας τα πρώτα τους κομμάτια ξεκινώντας μια ανοδική πορεία η οποία τους καθιέρωσε στην συνείδηση του ελληνικού κοινού κερδίζοντας ταυτόχρονα τον καθολικό σεβασμό του. Το 2005 το συγκρότημα διαλύεται μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή Κώστα Κουρμένταλα πραγματοποιώντας το τελευταίο live τους στο θρυλικό Ρόδον club και κυκλοφορούν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο ‘’Αντιληψίες Συνείδησης’’.

Από τότε μέχρι τώρα η επιθυμία του κοινού για ένα ακόμα live συνέχισε να υπάρχει και αυτό αποτέλεσε την αιτία να δημιουργηθεί στο μυαλό του Δημήτρη Πετσούκη ιδρυτή, στιχουργού και μουσικού παραγωγού του συγκροτήματος η ιδέα για ένα ακόμα live FF.C έστω και χωρίς την πλήρη σύνθεση του.

Αυτή η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά στο υπέροχο χώρο του Faliro Summer Theater σε μια συναυλία- γιορτή αφιερωμένη στην μουσική και στους στίχους των FF.C με την συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών.


Το ιστορικό συγκρότημα της Rap που σημάδεψε με την παρουσία του και ταυτίστηκε με το αυθεντικό και ποιοτικό  Hip –  Hop  όσο κανείς, οι FF.C Fortified Concept ιδρύθηκαν στην Αθήνα το 1987 και ήταν το πρώτο ελληνικό χιπ χοπ συγκρότημα.

To ύφος τους ήταν ιδιαίτερα εναλλακτικό καθώς δεν χρησιμοποιούσαν τις κλασσικές φόρμες, ενώ οι στίχοι τους ήταν αρκετά πρωτοποριακοί για την εποχή, με έντονο πολιτικό στοιχείο και ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

Το ακρωνύμιο FF.C αρχικά σήμαινε Funky Fresh Concept, έπειτα Fast Fashion Captivity και τελικά Fortified Concept (Οχυρωμένη Αντίληψη).

Συνέθεταν με samplings κυρίως, όμως σε κάποια τραγούδια τους έχουν χρησιμοποιήσει και φυσικά μουσικά όργανα (μπάσο, κιθάρα). Τα samplings τους δεν προέρχονταν μόνο από τη soul, αλλά όπως έχουν αναφέρει θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και απόσπασμα από όπερα εάν τους ενέπνεε ή και ανόμοιους φαινομενικά ήχους, ώστε να συνθέσουν τελικά μια μελωδία. Μάλιστα στο τραγούδι τους “Ευχαριστούμε τους…” έχουν χρησιμοποιήσει το έργο του του barock συνθέτη Johann Pachelbel “Canon in d major”.

Οι Fortified Concept θεωρούνται για πολλούς θρύλοι της εγχώριας Rap σκηνής, που η μουσική τους και η συνολική τους στάση, έγιναν πραγματική ιδεολογία και τρόπος ζωής, με ποικιλία κομματιών και μεγάλη βάση στον στίχο, τόσο του Ρυθμοδαμαστή όσο και του Σκηνοθέτη.

Αν και το μουσικό σχήμα, είχε διάρκεια συνολικής δράσης 18 χρόνια από το 1987 έως το 2005, επίσημα στην δισκογραφία υπήρξαν από το 1997 έως το τέλος!

Στην αρχή έγραφαν αγγλικό στίχο, στη συνέχεια όμως πέρασαν στον ελληνικό λόγω του μεγάλου εύρους λέξεων. Μέχρι το 1993 οι δισκογραφικές δεν υποστήριζαν την προσπάθειά τους γιατί δεν θεωρούσαν τον ήχο του χιπ χοπ εμπορικά βιώσιμο για τα δεδομένα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Έτσι, αποφάσισαν να ιδρύσουν δική τους ανεξάρτητη παραγωγή και διοργάνωναν πάρτι με σκοπό να προωθήσουν το χιπ χοπ και να συγκεντρώσουν χρήματα για την κυκλοφορία δίσκου.

Το 1993 κυκλοφόρησαν με δικό τους κεφάλαιο το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Σκληροί Καιροί” και έβγαλαν 200 αντίγραφα βινυλίου. Από τότε το FF.C άρχισε να σημαίνει “Fight Fashion Captivity”. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ οι Θοδωρής Μάγγος και DJ Mix Mad αποχώρησαν από το συγκρότημα, ενώ στο δίσκο συμμετείχε ο Θοδωρής Σαρτζετάκης.

Οι FF.C συνέχισαν τις ηχογραφήσεις και σύντομα διαπίστωσαν ότι πρέπει να αφήσουν τις αμερικάνικες επιρροές και να ραπάρουν στα ελληνικά. Οι Δημήτρης Πετσούκης και Κώστας Κουρμένταλας άλλαξαν τα σκηνικά τους ονόματα σε “Σκηνοθετης” και “Ρυθμοδαμαστής” αντίστοιχα και η ομάδα μετονομάστηκε σε “Fortified Concept”. Τότε πήραν την αναγνώριση της μουσικής βιομηχανίας , καθώς μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες άρχισαν να προσεγγίζουν χιπ χοπ καλλιτέχνες. Ο Θοδωρής Σαρτζετάκης έστειλε μια επίδειξη 20 κομματιών στην Polydor Records και έκλεισαν συμφωνία κατά την οποία εξέδωσαν τέσσερα άλμπουμ: “Σ’ άλλη διάσταση” (1997), “Η απειλή” (1998), “Οχυρωμένη Αντίληψη” (2000) και “Υπ’ όψιν” (2002). Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους το 1997 ο Θοδωρής Σαρτζετάκης αποχώρησε από το γκρουπ.

Το κομμάτι τους με τίτλο “Παραμύθι” θεωρήθηκε ακατάλληλο και απορρίφθηκε από το δίσκο “Υπ’ όψιν” κι έτσι οι FF.C έφυγαν από την Polydor και αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το υλικό τους ανεξάρτητα και γεγονός που τους οδήγησε στη δισκογραφική Ήχοτρον, όπου κυκλοφόρησαν τα δύο τελευταία τους άλμπουμ: “Κλασσικά ηχογραφημένα” (2004) και “Αντιληψίες Συνείδησης” (2005).

‘’Μεγάλωσα χωρίς να θέλω άλλαξα… Ζωή μοιάζεις με θάλασσα, σε ποια ακτή σου άραξα..’’ FF.C


Πληροφορίες

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

Doors Open: 19:30 | Starts: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/ff-c-tribute-live/ | Hotbox Hip-Hop Store (Πραξιτέλους 159, Πειραιάς) | Μonsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι) | The Lab T-Shirt  (Βεΐκου 73, – Κουκάκι) | Shoot dice clothing (Κοιμήσεως Θεοτόκου 8, Μαρούσι) | Faliro Summer Theater (καθημερινά 10:00 – 18:00)

facebook event

Faliro Summer Theater (Ολυμπιακό Ακίνητο Tae Kwon Do),  Μωραϊτίνη 2 – Παλαιό Φάληρο  | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Πρόσβαση:  Μετρό: Σταθμός “Συγγρού – Φιξ” (ΣΕΦ) και μετά λεωφορείο / γραμμές Β2 και 550 (Στάση “Φόρος”) | ΗΣΑΠ: Σταθμός Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μετά είτε λεωφορείο / γραμμές 217, Α1, Β1 (Στάση “Φόρος”) είτε τραμ / γραμμές “Αριστοτέλης 4” ή “Θουκυδίδης 3” (Στάση “Δέλτα Φαλήρου”) |  Τραμ: Γραμμή 3 (από ΣΕΦ ή Βούλα – Γλυφάδα) και Γραμμή 4 (από ΣΕΦ ή Σύνταγμα) / Στάση “Δέλτα Φαλήρου” Γραμμή 3 (από Σ.Ε.Φ. ή από Βούλα – Γλυφάδα), & Γραμμή 4 (από Σ.Ε.Φ. ή από Σύνταγμα) / Στάση “Δέλτα Φαλήρου” |  Λεωφορείο: Γραμμές A1, B1, B2, 217, 550 (Στάση “Φόρος”)

The post FF.C “Tribute Live” στο Faliro Summer Theater first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *