athens photo world 2021 ceb1cebdceb1cebacebfceb9cebdcf8eceb8ceb7cebaceb1cebd cebfceb9 cf86ceb9cebdceb1cebbceafcf83cf84 cf84cf89cebd ceb4cf8d

Το φωτογραφικό γεγονός των ημερών αφορά αναμφίβολα στο αθηναϊκό φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας που μας συστήθηκε για πρώτη φορά το 2019 ενώ το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας. Οπότε ουσιαστικά υλοποιείται τώρα η δεύτερη διοργάνωση του Athens Photo World με την γενναιόδωρη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου (ΙΣΝ). Επτά εκθέσεις και πλήθος ψηφιακών προβολών μας υπόσχεται η φετινή διοργάνωση και από τα δεδομένα φαίνεται πως δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο αθλητικό φωτορεπορτάζ.

Φωτ ανοίγματος: Paolo Pellegrin/magnum photos. Βηρυττός 2006, μερικές στιγμές μετά την καταστροφή κτιρίων από αεροπορική επίθεση Ισραηλινών

Όμως ένα από τα κυριότερα σκέλη αυτού του φεστιβάλ αφορά στη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Μπεχράκη. Άλλωστε ήταν ένα προσωπικό του όνειρο μία τέτοια διοργάνωση, μέσα από τους δύο κεντρικούς του διαγωνισμούς: Διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis (#YBIPA) και το Βραβείο Athens Photo World (#APWA). Μόλις πριν λίγες ημέρες (20 Μαίου) ανακοινώθηκαν οι τρεις φιναλίστ έκαστου βραβείου που είναι οι εξής:

Διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis:
• Jérémy Lempin με το έργο “Doctor Peyo and Mister Hassen” (Ο Γιατρός Peyo και ο Κύριος Hassen)
• Emilio Morenatti με το έργο “COVID-19: Devastation and Death on Spain’s Elderly” (COVID-19: Απόγνωση και Θάνατος για τους Ηλικιωμένους της Ισπανίας)
• Darrin Zammit Lupi με το έργο “The first photo I ever took of my daughter, and the last” (Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα της κόρης μου και η τελευταία).

Βραβείο Athens Photo World 2021(με αλφαβητική σειρά):
• Πέτρος Γιαννακούρης με το έργο “Moria: The End” (Μόρια : Το Τέλος)
• Άγγελος Τζωρτζίνης με το έργο “Trapped in Greece” (Παγιδευμένοι στην Ελλάδα)
• Δημήτρης Τοσίδης με το έργο “Diava, nomadic pastoralism in mountainous Northern Greece” (Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα)

Οι τελικοί νικητές θα ανακοινωθούν την 1η Ιουνίου 2021 και ώρα 20:00 στην εκδήλωση του APW στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ.

Ακολουθεί αναλυτικά το γενικό πρόγραμμα του APW:

3 ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

• Η έκθεση «Sports ‘n’ the City» θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου μέχρι τις 30 Μαΐου. Ο Εθνικός Κήπος στηρίζει για δεύτερη χρονιά το Athens Photo World, μετά την εναρκτήρια διοργάνωση του 2019, αυτή τη φορά φιλοξενώντας στην περίφραξή του 46 εντυπωσιακές φωτογραφίες αθλητικής θεματολογίας από ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις μέσα από τον φακό των φωτογράφων Γιώργου Ματθαίου και Vladimir Rys.12 Yorgos Matthaios InTimeΦωτ: Γιώργος Ματθαίος / InTime, Γιάννης Αντετοκούνμπο Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία Σεπτέμβριος 2015  Eurobasket Ζάγκρεπ, Κροατία

• Η έκθεση «Ελλάδα» θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με έργα των Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πέτρου Γιαννακούρη, Σταύρου Κεσεδάκη, Κώστα Κουτσαυτίκη, Βασίλη Κωστερέ, Μενέλαου Συκοβέλη, Γιάννη Φαρμακίδη και Λουκά Χαψή. Η έκθεση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια σημαντική συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που την φιλοξενεί στην περίφραξή του.
• Η έκθεση των Εφήβων φωτογράφων με τίτλο «Μετακίνηση 6» με την επιμέλεια της Δώρας Λαβαζού θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου και θα μας δείξει την παρούσα και τόσο πρωτόγνωρη συγκυρία μέσα από το βλέμμα των νέων παιδιών

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2020

Στο πλαίσιο του Athens Photo World 2021 και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ θα παρουσιαστούν στο κοινό μέχρι τις 30 Μαΐου οι δουλειές των δύο βραβευμένων φωτογράφων του 2020 με μια θεματολογία επίκαιρη και αποκαλυπτική για την πρωτοφανή παγκόσμια συγκυρία της χρονιάς. Η έκθεση «Όταν όλα άλλαξαν: Covid19, το Ευρωπαϊκό Επίκεντρο» του Fabio Bucciarelli, περσινού νικητή του Διεθνούς Βραβείου Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis και η έκθεση «42 ημέρες» του Δημήτρη Μιχαλάκη, νικητή του περσινού βραβείου Athens Photo World, θα φιλοξενηθούν μαζί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο.

3 Fabio Bucciarelli
Fabio Bucciarelli, Νικητής Βραβείου Yannis Behrakis 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της παρουσίασης επιλεγμένων φωτογραφιών σε σειρά ψηφιακών προβολών σε κεντρικά μέρη της πόλης, το Athens Photo World φέρνει φέτος τις Ψηφιακές Προβολές του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Η Τεχνόπολη υποστηρίζει για δεύτερη φορά το Athens Photo World φιλοξενώντας το πρόγραμμα των προβολών που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 του μήνα «αγκαλιάζοντας» το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival. Tο πρόγραμμα των ψηφιακών προβολών φέτος θα περιλαμβάνει φωτογραφίες αθλητικής θεματολογίας από το αρχείο του Γιάννη Μπεχράκη, τα διεθνή πρακτορεία Reuters, Associated Press, European Pressphoto Agency, τα ελληνικά πρακτορεία InTime Sports&News και Eurokinissi, τους φωτογράφους Άγγελο Ζυμάρα, Νίκο Μενουδαράκο, Σπύρο Μπακάλη και Δημήτρη Σιδερίδη και ελεύθερης θεματολογίας από τους φωτογράφους Νίκο I. Καλλιανιώτη, Ηλία Μάρκου, Λευτέρη Παρτσάλη, και Byron Smith.

11 YB Sports17 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters, Απρίλιος 2004, Συγχρονική Κολύμβηση, Προκριματικά Ολυμπιάδας 2004

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *