9 18 cf83ceb5cf80cf84ceb5cebcceb2cf81ceafcebfcf85 ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceb5ceafcf82 ceb7cebcceadcf81ceb5cf82 cf84cf89cebd cf86ceb9

Global NF Days DE

Διεθνείς ημέρες των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

9 – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

«ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Δραστηριότητες – Καθαρισμός του Σπηλαίου του Πανός στο Δαφνί

Το 1948 το Κίνημα NATUREFRIENDS  ανέπτυξε και έθεσε σε εφαρμογή την ιδέα της Ημέρας των Φίλων της Φύσης κοντά στην ημερομηνία ίδρυσης του Κινήματος στις 16 Σεπτεμβρίου 1895.
Ένας βασικός λόγος για την καθιέρωση αυτής της ημέρας ήταν το γεγονός ότι το Κίνημα των Φίλων της Φύσης μπορούσε να επιβιώσει στην περίοδο του φασισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τη βοήθεια οργανώσεων μελών σε άλλες χώρες, όπως οι Φίλοι της Φύσης στην Ελβετία ή οι Φίλοι της Φύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η παράδοση της διοργάνωσης της  Ημέρας Φίλων της Φύσης δεν είχε χαθεί ποτέ, και πολλές οργανώσεις-μέλη γιορτάζουν την Ημέρα Φίλων της Φύσης το Σεπτέμβριο.

Το Ετήσιο Συνέδριο των Naturefriends International, το 2018 αποφάσισε να αναβιώσει την ιδέα της Ημέρας των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/NATUREFRIENDS  με επίκεντρο τη διεθνοποίηση, την αλληλεγγύη και τη φύση. Παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, οι πρώτες διεθνείς ημέρες φίλων της φύσης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το 2020 και το 2021. Με βάση τις εμπειρίες από αυτές τις εκδηλώσεις, το Ετήσιο Συνέδριο 2021 συζήτησε το σύνθημα για τις Διεθνείς Ημέρες  Φίλων της Φύσης του επόμενου έτους  ως το γενικό σύνθημα «Φύση και Αλληλεγγύη».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον οργανισμό – ομπρέλα Naturefriends International/   NFI συμμετέχουν  περίπου 45 εθνικές οργανώσεις- μέλη, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece. Περισσότερες πληροφορίες για τους NFI https://www.nf-int.org

Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | Δεκαήμερος Εορτασμός 9 – 18 Σεπτεμβρίου 2022 | ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το σωματείο ΦτΦ είχε γιορτάσει το προηγούμενο έτος τις Διεθνείς Ημέρες των NATUREFRIENDS με εκδηλώσεις μέσω διαδικτύου αλλά και με την επίσκεψη ξενάγηση στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Το διεθνές σύνθημα του 2021 ήταν «Απολαμβάνοντας τη Φύση μαζί» (Enjoying Nature together).

Για το 2022 προγραμματίζουμε τα εξής:

  • Αναρτήσεις – Δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την προβολή του Διεθνούς Κινήματος Naturefrieds καθόλη τη διάρκεια του δεκαημέρου.
  • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 |ώρα 09:00: Καθαρισμός του άλσους γύρω από τη Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και ειδικότερα του αρχαίου Σπηλαίου του Πανός. (σε συνεργασία με α) Πεζοπόρους – Ορειβάτες β) τους Νέους Φίλους της Φύσης γ) τον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. δ) το Δήμο Χαϊδαρίου ε) Δασαρχείο Αιγάλεω στ) Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής).
  • Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022: Παρουσίαση του διεθνούς κινήματος Naturefriends στη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος ERASMUS+ με θέμα «Εναλλακτικός Τουρισμός στις Μεσογειακές Περιοχές»/ ALternative tourism in MEditerranean Regions (ALMERE).

Στο πρόγραμμα ALMERE συμμετέχουν πέντε Μεσογειακοί οργανισμοί:

Akdeniz University – Turkey, Naturefriends Greece, Associació Educativa i Cultural Blue Beehive – Spain, UNIONE DEGLI ASSESSORATI ALLE POLITICHE SOCIO-SANITARIE, DELL ISTRUZIONE E DEL LAVORO – Italy, Razvojna agencija Sotla – Slovenia

Το Σπήλαιο του Πανός στο Δαφνί βρίσκεται στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, πίσω από τη Μονή Δαφνίου και χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκε από τον Δημήτριο Καμπούρογλου λίγο μετά το 1890, κατά την διάρκεια της έρευνας που έκανε για την Αρχαία Ιερά Οδό. Η ανασκαφή του όμως έγινε το 1932 από τον Ιωάννη Τραυλό. Το σπήλαιο ήταν κατά την αρχαιότητα λατρευτικό με τελετουργικές καύσεις προσφορών σε πυρές και θυσίες μικρών ζώων. Η λατρευόμενη θεότητα σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, που έκανε τις ανασκαφές του σπηλαίου και βάση των ευρημάτων, ήταν ο θεός Πάνας. https://bit.ly/3QPcoAz

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ –  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς:

Από το 1990, η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, έχει κτιστεί η βυζαντινή Μονή Δαφνίου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν και το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη σπουδαιότητα της Μονής Δαφνίου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιβεβαίωσε με την επίσκεψη του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουντέρες (Ιούλιος 2022).

2022

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΣΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

  1. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 09:00 συνάντηση έξω από τη Μονή Δαφνίου (τέρμα Ιεράς Οδού).
  2. Συμμετοχές: Λόγω του ανάγλυφου και της κλίσης για να προσεγγίσουμε το Σπήλαιο του Πανός οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εμπειρία με την ορεινή πεζοπορία καθώς να διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό (ιδιαίτερα παπούτσια ορειβασίας).
  3. Εκδήλωση ενδιαφέροντος – Δηλώσεις συμμετοχής: Συμπληρώνετε το φόρμα. https://forms.gle/HtNkSxF9TJN6dcr19

Το άρθρο 9 – 18 Σεπτεμβρίου: Διεθνείς Ημέρες των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | Global Naturefriends Days | Καθαρισμός του Σπηλαίου Πανός στο Δαφνί εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *