5 ceb4ceb5cebaceb5cebcceb2cf81ceafcebfcf85 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 ceb5ceb8ceb5cebbcebfcebdcf84ceb9

 

IVD2021 blue web 0

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, γιατροί, ακτιβιστές κ..α. έχασαν τη ζωή του για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανθρωπότητα και στη “μάνα γη”.

Ακόμα και αμοιβόμενοι άνθρωποι ή και επαγγεματίες, τις περισσότερες φορές με μισθούς επιβιώσης, σε όλο τον κόσμο προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες επιπλέον του ωραρίου τους, αναλαμβάνοντας υψηλά ρίσκα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και ο εθελοντισμός

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ NFGR

Στο καταστατικό του σωματείου [ΕΔΩ] υπάρχουν δύο σημαντικές αναφορές για τον εθελοντισμό – Σκοποί και Μέσα:

Άρθρο 2.12 Η προώθηση και προβολή της αξίας του εθελοντισμού και των εθελοντικών δράσεων καθώς και η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου εθελοντών για την προώθηση του θεσµού του εθελοντισµού και την εµπέδωση της κοινωνικής συνοχής.

Άρθρο 3.4 Ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό και συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των οικολογικά ευαίσθητων και προστατευομένων (ή μη προστατευομένων) περιοχών. Παράλληλα, με τη δράση τους διεκδικούν από την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για την προστασία των οικοσυστημάτων, του τοπίου και των χώρων ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουμε σε προηγούμενα Δελτία Τύπου των Φτ:

  • “Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, η αλληλεγγύη των πολιτών, ο εθελοντισμός έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ωστόσο από μόνα τους δεν αρκούν και δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, υποκαθιστώντας το κράτος”. 7 Απριλίου 2017  [ΕΔΩ]
  • Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.” 14 Ιουνίου 2016  [ΕΔΩ]

Οι ΦτΦ είναι “Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο” που λειτουργεί με τον εθελοντισμο των μελών και των συνεργατών του, εκτός από τα συγκεκριμένα έργα τα οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει με διαφάνεια και με χρηματοδοτήσεις κυρίως από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πράσινο Ταμείο ή συμμετέχοντας σε έργα ERASMUS+ κλπ.

Ενδεικτικές εθελοντικές δράσεις – συμμετοχές – υποστήριξη των ΦτΦ:

  • “Γίνε εθελοντής αιμοδότης – Η χώρας είναι η μοναδική που εισάγει αίμα” [ΕΔΩ]
  • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022: Καθαρισμός του Σπηλαίου Πανός στο Δαφνί | Cleaning of the ancient Panos Cave – Global Naturefriends Days [ΕΔΩ] | Βραβευμένη δράση από τον οργανισμό Naturefriends International.
  • Φωτορεπορτάζ: Με μεγάλη συμμετοχή και με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός περιφερειακά της Λίμνης Κουμουνδούρου (Κυριακή 23.10.2022) | Διοργάνωση δράσης: SAVE YOUR HOOD – Υποστήριξη ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ [ΕΔΩ]
  • Διοργάνωση επισκέψεων και ξεναγήσεις σε τόπους φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • Εθελοντικές εκστρατείες (Μείωση Αποβλήτων κ.λπ) [ΕΔΩ]
  • Δενδροφυτεύσεις ΕΔΩ ΕΔΩ  κ.λπ.

International Volunteer Day 2022 –  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

UN VOL

International Volunteer Day (IVD) 2022

UN VOLUNTEERS – Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο ιστολόγιο των Ηνωμένων Εθνών  για τον εθελοντισμό [ΕΔΩ]

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ TOY  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Κάθε τρία χρόνια, το UNV εκδίδει την Έκθεση για τον Εθελοντισμό για την Κατάσταση του Κόσμου, μια εμβληματική έκδοση του ΟΗΕ που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την κατανόηση του εθελοντισμού και να καταδείξει την καθολικότητα, το εύρος και την εμβέλειά του στον εικοστό πρώτο αιώνα. [ΕΔΩ]

Το άρθρο 5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού…. Ναι αλλά ο εθελοντισμός έχει όρια…. εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *